Cumhur İttifakı eriyor

Cumhur İttifakı eriyor

Türkiye yarın yapılacak yerel seçimlere odaklanmışken, yerel seçimler için kamuoyunda yapılan anket çalışmalarının ortalamaları, AKP ile MHP'nin kurduğu Cumhur İttifakı'nın oylarında ciddi oranda düşüş olduğunu ortaya koydu.

Cumhur İttifakı en az hasarla yerel seçimlerden çıkmak istiyor. Kamuoyu araştırmalarına göre bu çok mümkün değil. Bazı illerde seçimi kazansa bile Türkiye ortalamasında 4 puanlık düşüş yaşıyor.

Birgün gazetesinden Yaşar Aydın'ın haberine göreAKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, girdiği tüm seçimlerde referans olarak gördüğü kamuoyu yoklamalarına bu seçimlerde itibar etmiyor. Cumhur İttifakı’na, iktidarda olduğu Adana, Manisa, Balıkesir, Ankara, İzmir, Samsun, Bursa Kocaeli gibi şehirlerde itibar etmediği kamuoyu yoklamalarından iyi haberler gelmiyor.

Bu illerin en azından yarısında Cumhur İttifakı hâlâ birinci durumda. Buna rağmen tamamında oy kaybı yaşadığı gözüküyor. Örneğin MHP Milletvekili Erhan Usta’nın bağımsız aday olduğu Samsun’da ittifakın oy kaybı yüzde 15’lere yaklaştı. Bu rakam Bursa’da 8, Mersin’de 5 puan civarında. Hatta önde olduğu illerde puan kayıpları daha yüksek.

TÜRKİYE GENELİNDE GERİYE DÜŞTÜ

Kamuoyu yoklamaları Millet İttifakı’nın 16 Nisan Referandumu ve 24 Haziran seçimlerinden farklı olarak ilk kez Cumhur İttifakı’nın önüne geçme şansını yakaladığını gösteriyor. Böyle bir sonuç, illerde hangi ittifakının kazandığından bağımsız olarak özellikle sağ kanatta yeni tartışmalara yol açacak gibi görünüyor. Cumhur İttifakı’nın en iyi ihtimalle bir Pirus Zaferi bekliyor.

Cumhur İttifakı içinde yaşanan gerilimin ve mutsuzluk halinin bir başka nedeni de bu manzaraya sadece 10 aylık bir süre içerisinde gelmeleri. Dönüm noktası olarak niteledikleri 24 Haziran seçimlerinden 10 ay sonra yaklaşık 2-3 milyon seçmen Cumhur İttifakı’nı destekten vazgeçmiş görünüyor. İttifak, tüm gayrete rağmen inişe geçti.

Cumhur İttifakı eriyor