Damat Bakan'ın sözleri Meclis'te tansiyonu yükseltti

Damat Bakan'ın sözleri Meclis'te tansiyonu yükseltti

Meclis Genel Kurulu’nda gece yarısı Damat Bakan'ın "Dinlerseniz algılayacaksınız, eğer anlamayan varsa bir daha anlatayım" sözleri genel kurulda tansiyonu yükseltti.

Meclis Genel Kurulu’nda, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Maddelerine geçilmesi kabul edildi. Teklif görüşülürken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın "Dinlerseniz algılayacaksınız, eğer anlamayan varsa bir daha anlatayım" sözleri genel kurulda tansiyonu yükseltti. 
Genel Kurula ise CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in, “Sayın Bakana şunu hatırlatmak isteriz ki, burası, burası babasının çiftliği ya da kayınpederinin kaçak sarayı değildir. Onu burada böyle konuşturmazlar” sözleri damgasını vurdu.
Genel Kurul’da gece yarısı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken tansiyon yükseldi.
Tutanaklara ise şu konuşmalar yansıdı:
“TÜRKİYE'DE ELEKTRİKTE KAYIP KAÇAK HER ZAMAN VARDI”
ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI BERAT ALBAYRAK (İstanbul) - 15 tane vekilimiz bir sürü soru sordu, bir sürü açıklama yaptı. "Kayıp kaçağa niye yasal düzenleme getiriyorsunuz? Hukuksuz olduğu için mi, yoksa teknik olarak çıkarılan yasadaki bir eksiklikten dolayı bir düzeltme talebiyle ilgili mi?" Bu ikincisiyle alakalı… Biz bu yasa maddesiyle "teknik olan ve olmayan" açıklamasını kayıp kaçak noktasında Yargıtayın verdiği karardaki incelikle düzelterek bunu tekrar getiriyoruz ki -yargı- bu noktadaki bu uyarıyı başımızın üstüne deyip hukuk çerçevesi içerisinde hareket edelim diye.
“EĞER ANLAMAYAN VARSA BİR DAHA ANLATAYIM”
Dolayısıyla, şimdi, bunu birçok kez defaatle anlattık. Yani Türkiye'de elektrikte kayıp kaçak her zaman vardı. Niye her zaman vardı? Yine bunun altını çok net çizmemiz lazım. 1970'ten önce bile, TEK'ten önce bile, TEK'ten sonra bile, bunu çok net ifade etmek lazım, sisteme giren elektrik bellidir. Nedir? Bu nasıl ölçülüyor? Bunu, teknik olarak basit bir şekilde anlatayım. Dinlerseniz algılayacaksınız, eğer anlamayan varsa bir daha anlatayım.
“BAKANI BİR UYARIN, BU ÜSLUP, ÜSLUP DEĞİL”
MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ERKAN AKÇAY (Manisa) - Sayın Başkan, Bakanı bir uyarın, bu üslup, üslup değil. Sayın Bakanı lütfen uyarın.
MHP ERZURUM MİLLETVEKİLİ KAMİL AYDIN (Erzurum) - Ne biçim bir üslup bu.
“BİRAZ HALKA DÖNÜP BAKIN”
ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI BERAT ALBAYRAK (İstanbul) - Bir cümle doğal gaz… "Doğal gaz" dedi bir arkadaş da… Doğal gazın payı 2002'de yüzde 32'den yüzde 11,4'e düşmüş. Bu, Türkiye'de asgari ücretlinin birim tüketim noktasındaki ödediği bir rakam. Elektrikte daha iyi bir noktadayız. Yeterli mi? Daha da düşürmemiz lazım, yüzde 6 değil, yüzde 1'lere düşsün. Doğal gaz yüzde 11'lere düşmüş yüzde 32'lerden 2002 yılına kıyasla bugün 2016 yılında. Daha da düşüreceğiz inşallah, düşürmek için çalışacağız ama Allah aşkına "Bu ülkede on üç yıldır bu iktidar hiçbir şey yapmadı." demek, velev ki siz bunu görmüyorsanız bile bunu ifade etmenizin Hakk nazarında bir karşılığı yok. Naçizane bir arkadaşınız, bir milletvekili arkadaşınız, dostunuz olarak biraz halka dönüp bakın… Onun içindir ki bu iktidar on üç yıldır, 2002 yılında 10,8 milyon kişinin oyunu almışken 1 Kasım seçimlerinde yaklaşık 24 milyon kişinin oyuyla her geçen gün büyümeye devam ediyor. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ NURHAYAT ALTACA KAYIŞOĞLU(Bursa) - Cevaplar ne oldu, cevaplar?
ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI BERAT ALBAYRAK (İstanbul) - Yazılı vereceğim.
NURHAYAT ALTACA KAYIŞOĞLU(Bursa) - Hep öyle diyorsunuz, hiç yazılı cevap gelmedi bana.
“BURASI, BURASI BABASININ ÇİFTLİĞİ YA DA KAYINPEDERİNİN KAÇAK SARAYI DEĞİLDİR”
CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Sayın Başkan çok teşekkür ederim.
Sayın Bakanın kürsüdeki yirmi dakikalık konuşmasının on beşinci dakikalarında şunu düşünmüştüm: Sayın Bakan hakkında duyduğumuz birçok şeyin de aslı yokmuş, üslup açısından da baktığımızda bir başka noktadaymış diye. Son dört dakikası ve biraz önce sorulara cevap verirken "Dinleyin yahu, anlayacak mısınız bilmiyorum, açıklayacağım ama işe yarayacak mı bilmiyorum." şeklindeki yaklaşımları bu Meclis çatısına, bu yüce çatıya yakışmaz. (AK PARTİ sıralarından gürültüler) Sayın Bakana şunu hatırlatmak isteriz ki, burası, burası babasının çiftliği ya da kayınpederinin kaçak sarayı değildir. Onu burada böyle konuşturmazlar. (CHP sıralarından alkışlar, AK PARTİ sıralarından gürültüler)
AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ MEHMET MUŞ (İstanbul) - Düzgün konuş, düzgün!
“ŞAHSİYETLE UĞRAŞMANIN UYARMA CEZASINI GEREKTİRDİĞİNİ BİLGİLERİNİZE ARZ ETMEK İSTİYORUM”
AKP GRUP BAŞKANVEKİLİ MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Sayın Başkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi içerisinde konuşan milletvekili arkadaşlarımıza sürekli olarak temiz bir dille konuşmayı tavsiye ediyoruz ve sizler de tavsiye ediyorsunuz. Burada konuşan kişinin Grup Başkan Vekili olması aslında bu olaylara daha hassas bir şekilde davranmasını icap ettirir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde olmaması gereken şeylerden birisi şahsiyetle uğraşmaktır. İç Tüzük'ümüzün 157'nci maddesinin şahsiyetle uğraşmanın uyarma cezasını gerektirdiğini bilgilerinize arz etmek istiyorum.
Bakın, biraz önce Sayın Grup Başkan Vekili "Sayın Bakan, on altı dakika şöyle konuştunuz, şunu yaptınız, bunu yaptınız." Ama son cümlelerinde şu şekildeki ifadeleriyle ve arkasından başka noktalara doğru giderek şahsiyetle uğraşma yapmıştır. İç Tüzük'ün 157'nci maddesini uygulamanızı rica ediyorum.