'Demokrasi diktatörlük rejiminin tehditi altında'

'Demokrasi diktatörlük rejiminin tehditi altında'

CHP il başkanları toplantısının sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgede, parlamenter demokrasinin, diktatörlük rejiminin tehditi altında olduğu savunulurken, Kılıçdaroğlu'nun "Başkanlık sistemini kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz" söylemi de sahiplenildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlığında Van’da yapılan ve iki gün süren CHP il başkanları toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı. Yapılan yazılı açıklamada, "Parlamenter demokrasimizin, bir diktatörlük rejimi hedefinin tehdidi altında" olduğu belirtildi.

Davutoğlu'nun görevden ayrılmasının "saray darbesi" olarak nitelendiği bildirgede, “Toplumsal barışımız, AKP'nin tüm toplum kesimlerine yönelik ayrıştıran ve ötekileştiren söylemi nedeniyle hızla bozulmaktadır. Halkımız, Türkiye'nin bu temel problemlerine kalıcı çözüm beklerken, tarihte daha önce benzeri görülmemiş bir darbeyle 64. Cumhuriyet Hükümetinin Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu'nun görevden ayrılması sağlanmıştır. 4 Mayıs saray darbesi olarak adlandırılan bu süreç, Cumhurbaşkanlığı makamında oturan şahsın talebi doğrultusunda ve Milli İrade hiçe sayılarak gerçekleştirilmiştir” denildi.

Darbenin amacının hükümete el koyarak, "Laik, Demokratik, Sosyal Hukuk Devleti" ilkelerini yok edecek, kuvvetler ayrılığını ortadan kaldıracak bir diktatörlük rejimine geçişin alt yapısının hazırlanması olduğu belirtilen açıklamada, “Ancak bilinmelidir ki, bu hazırlığı yapanlar, Cumhuriyet Halk Partisi’nin ve ülkemizde demokrasi için bedel ödemeye hazır milyonların iradesi karşısında hüsrana uğrayacaktır. Yaklaşık 150 yıllık parlamenter geleneğimiz, 93 yıllık milli egemenlik anlayışına dayalı Cumhuriyetimiz ve 70 yıldır süre gelen çok partili demokratik hayatımızın kazandırdığı tarihsel birikimimiz asla bir diktatörlük rejimine kurban edilmeyecektir” ifadelerine yer verildi.

İl başkanlarından Kılıçdaroğlu’na tam destek

Kılıçdaroğlu'nun TOBB'da söylediği, "Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz" açıklamasına da sahip çıkan CHP İl Başkanları bildirisinde; "93 yıllık Cumhuriyetimiz asla bir diktatörlük rejimine kurban edilmeyecektir" denildi. Bildirgenin devamında "Tarihi boyunca darbecilerin önünde diz çökmeyen, darbecilere teslim olmayan CHP, demokrasi için bedel ödemekten çekinmemiş siyasi bir halk hareketidir" denildi. Bu bağlamda CHP’nin dün olduğu gibi bugün de darbecilere ve halkın iradesini gasp etmeye çalışanlara karşı mücadele etmeye kararlı olduğu belirtildi.