Deprem arazileri darbecilere peşkeş çekilmiş

Deprem arazileri darbecilere peşkeş çekilmiş

80 Milyonluk Türkiye’de, nerdeyse her dört kişiden biri megaköy İstanbul’da yaşıyor. Megakent değil, özellikle üzerine bastırarak tekrar tekrar ifade ediyorum, megaköy tabirini

Ülkemizin kalbi, can damarı olan bu büyük kent aslında kent değil, tutmak istediğin herşey elinde kalan muazzam bir köy aslında. Bakmayın batılı ifadelerle “tower”ların, “rezidans”ların gökyüzünü delercesine yukarıya doğru yükseldiklerine. Zira her yükselen bina, bu kuleler aynı zamanda megaköydeki talanın da en canlı tanıkları olarak çıkıyor karşımıza.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki bir açıklama yaptı İstanbul hakkında depremle ilgili, “İstanbul’da deprem olursa perişan oluruz” diye. Günaydın demezler mi, size. 15 yıldır neredeydiniz diye sormazlar mı? Sanki İstanbul’u, ülkeyi yönetenler başka bir dünyadan veya ülkeden gelmişçesine yapılan açıklamalar değil mi bunlar sizce? 


İstanbul ranta teslim edilmiş


Gürsel Tekin, CHP İstanbul Milletvekili, Bakan Özhaseki’nin bu açıklamalarına tepki gösteriyor haklı olarak. İstanbul’un ranta teslim edildiğini anlatıyor Gürsel Tekin, gazetecilerle sohbetinde ve ekliyor, “ülke çapında bin 241 yer darbecilere peşkeş çekildi, bu arazilerin önemli bir bölümü de deprem için ayrılan yerler” diyerek. 


2011 yılında İstanbul’un rant haritasını çıkardıklarını hatırlatan Tekin, o dönem için 140 milyar dolarlık rant tespit ettiklerini söylüyor. “Erdoğan şehirlere ihanet edilmiştir dedi. Rantın üzerine ihanet koydu. Bu ihaneti kimler yönetmiş ona bakılmalı. 2004’te AKP iktidarında yapı ruhsatı alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan yaptıran kişi bir yıldan beş yıla ceza alır diyor” şeklinde konuşuyor Tekin ve sürdürüyor, “Devletin binaları dahi kot farkıyla kaçak kat çıkıyor. İstanbul’un silüetini bozan binalar da buna örnektir. Milyonlarca örnek var. Yeni binaların tamamında kot farkı görürsünüz. Bunlar kaçak” diyor. Yasalarda, kaçağa 5 yıla kadar ceza hükmünün bulunduğunu hatırlatan Gürsel Tekin, “Kaçağa işlem yapılır. 5 yıla kadar ceza. Hiç ceza alanı duydunuz mu?” diye soruyor. 


Sorumlular kim, vatandaş mı?


“Bin 241 vatan toprağına baktığımızda çoğunluğu Milli Emlak, deprem yeri için ayrılan yerler. Bir savcı çıkıp, sen milletin malını şu çetelere nasıl verdin hesabını ver demeyecek mi? FETÖ terör örgütüne bu arsaları kim verdi. Bu kamu yöneticileri ile ilgili savcılar soruşturma açtı mı açmadı mı?” diye soran Gürsel Tekin, “Arsa veren, bununla yetinmeyip teşvik kredisi ile yurt bina yaptıran kişiler için soruşturma açmayacaksınız o okula çocuklarını gönderenlere açacaksınız” diyor haliyle.


Evren’in tek doğru işi


12 EYLÜL Darbesinin ardından Cumhurbaşkanı olan Kenan Evren’i de anmadan geçemiyor Tekin, bizi yıllar öncesine götürüyor ve “Boğaz yasası, Evren’in yaptığı tek doğru iş. 1983’te çıkmış. Bogaz alanı SİT. Buna rağmen önlenememiş. Sorun yasada değil uygulamada. Şehir ranta teslim edilmiş” diyor üzerine basa basa.