Dokunulmazlıklar yargı aşamasında

Dokunulmazlıklar yargı aşamasında

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekillerine ilişkin “117 dosyayı savcılıklara gönderdik" dedi. Gözler savcılarda

 Anayasal prosedür gereği 15 günlük inceleme süresinin dolmasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarafından onaylanarak, Resmi Gazete'de yayınlanan milletvekilliği dokunulmazlıklarıyla ilgili, Anayasa'da değişiklik yapılmasını öngören 6718 sayılı Kanun işlemeye başladı. 
 AKP'nin teklifiyle mecliste oylamaya sunulan dokunulmazlıkların kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliği 20 Mayıs'ta 376 oyla TBMM'de kabul edilmiş, Meclis’ten geçtikten dört gün sonra da Erdoğan'a sunulmuştu. 
 Erdoğan'ın, Anayasa gereğince incelemeyi 15 gün içerisinde tamamlaması gerekiyordu. 15 günlük sürenin dolduğu gece Erdoğan, kanunu onayladı ve kanun Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 
799 dosyayla ilgili engel kalktı 
  Bu aşamadan sonra gözler yargıya çevrilmişti, onun işaretini de Adalet Bakanı Bekir Bozdağ verdi. TRT Haber'e konuşan Bozdağ, dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik açıklamalarda bulunarak, "Anayasa değişikliğinin Meclis'te kabul edildiği tarihte Adalet Bakanlığı'nda, Başbakanlık'ta ve TBMM Başkanlığı ve Anayasa Adalet Karma Komisyonu'nda olan dosyalar bakımından soruşturma ve kovuşturma engelini kaldırdı.     Şu anda 799 dosyayla ilgili soruşturma ve kovuşturma engeli kaldırılmış durumda. HDP'den 55 milletvekili var. 511 dosya var HDP'lilerle alakalı. CHP'den 57 milletvekili var. 211 dosya var CHP'lilerle ilgili. MHP'den 10 milletvekili var. 23 dosya var. AK Parti'den 29 milletvekili var. 50 dosya var. 1 de bağımsız milletvekili var. Onunla ilgili de 5 dosya var. Toplam 152 milletvekiliyle ilgili 799 dosyada soruşturma ve kovuşturma engeli kaldırılmıştır" diye konuştu.
Sıra savcılarda

  Bozdağ, bakanlıktaki 117 dokunulmazlık dosyasının savcılıklara gönderildiğini aktararak, "Şimdi TBMM Başkanlığı elindeki dosyaları Başbakanlık'a, Başbakanlık da Adalet Bakanlığı'na gönderecek. Biz de bunları dosyaların düzenlendiği yer, Cumhuriyet Savcılıklarına göndereceğiz. Hangi savcılıktaysa biz oraya göndereceğiz. Adalet Bakanlığı'nda 117 dosya vardı. Dün 117 dosyayı Adalet Bakanlığı'ndan ilgili savcılıklara gönderdik bizdeki dosyaları. 117 dosya dün itibariyle Cumhuriyet Savcılıklarına gönderilmiş durumda. 
  Meclis'ten gelecek dosyalar da bize geldikten sonra onlar da savcılıklara intikal ettirilecektir. Savcılıklar dosyalar kendilerine geldikten sonra o dosyalarla ilgili soruşturmaları kaldığı yerden devam ettireceklerdir" dedi.