'Dünyada ilk kez herkesin gözü önünde bir insanlık anıtına işkence yapılmakta'

'Dünyada ilk kez herkesin gözü önünde bir insanlık anıtına işkence yapılmakta'

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Ankara’da etrafı bariyerlerle çevrilerek “gözaltına alınan” İnsanlık Anıtı’na “işkence yapıldığını” ifade etti.

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın “işimi geri istiyorum” eylemini gerçekleştirdiği Ankara Yüksel Caddesi’nde bulunan İnsanlık Anıtı’nın Valilik emriyle bilerek pislik içerisinde bırakıldığı ortaya çıktı. CHP’li Mehmet Tüm, Meclis’te yaptığı konuşmada İnsanlık Anıtı’nın bulunduğu alanın son durumunu fotoğraflarla gözler önüne serdi.

'İNSANLIK ANITINI TEMİZLEMEK VALİLİK EMRİYLE YASAK'

“Değerli milletvekilleri, şimdi sizlerle OHAL T​ürkiyesi’nin en acı manzaralardan birini paylaşmak istiyorum. Geçtiğimiz yıl, 23 Mayıs 2017’de, Ankara’nın göbeğinde, Kızılay’da, sadece işlerini geri istediği için Nuriye ile Semih gözaltına alınmıştı. Gözaltı gerekçesi olarak Nuriye ve Semih’in ‘yeni bir Gezi Direnişi yaratabilme tehlikesi’ olduğu söylediniz. Aynı gün, polis elinde İnsan Hakları Bildirgesi bulunan İnsan Hakları Anıtı’nı da ‘gözaltına aldı’ ve etrafını bariyerle çevirdi. İnsanlık Anıtı’nın gözaltına alınması, aynı zamanda insanın ve insanlığın ayaklar altına alınması demektir. Beni en çok rahatsız eden şey, İnsanlık Anıtı’nda dün gördüğüm acı manzaraydı. İnsanlık Anıtı’nı gözaltına alanlar, bir işkence uygular gibi, anıtın her tarafını pislik içinde bırakmışlar.”

'12 EYLÜL'DE GÖZALTINDAKİLERE YAPILAN İŞKENCELERDEN FARKSIZ'

“Bu manzara bana 12 Eylül’de gözaltındakilere yapılan işkenceleri hatırlattı. 12 Eylül cuntacıları, gözaltına aldığı insanları pislik içinde bırakarak onların onuruyla oynamıştı. Dün 12 Eylül’de cezaevinde yaşananlar, bugün OHAL Türkiyesi’nde sokağa taşmış durumdadır. Yüksel Direnişçilerinin gözü gibi baktığı, çamaşır suyuyla her gün temizledikleri bu değerli anıt, Valilik’in emriyle pislik içinde bırakılmıştır. Dün Çankaya Belediyesi ve temizlik işçileriyle görüştüm. Valilik ve Kaymakamlık’ın temizliği kesin olarak yasakladığını söylediler.”

'DÜNYADA İLK KEZ HERKESİN GÖZÜ ÖNÜNDE BİR İNSANLIK ANITINA İŞKENCE YAPILMAKTADIR'

“Bu utanç verici bir tablodur. Bu bir insanlık ayıbıdır.

Bu Saray’ın OHAL Türkiyesi’nde insana verilen değerin en açık göstergesidir.

İnsanlık Anıtı’nı gözaltına aldığınız yetmedi, bugün de bir de anıta işkence yapıyorsunuz. Sizlerin eliyle dünyada ilk kez herkesin gözü önünde bir insanlık anıtına işkence yapılmaktadır. Bu işkence sadece anıta değil; insana, insanlığa, insanlık mücadelesine de yapılmaktadır.”

'ELİNDE İNSAN HAKLARI BİLDİRGESİ OLDUĞU İÇİN Mİ KORKUYORSUNUZ?'

“İnsanlık Anıtı sizleri neden bu kadar korkutuyor? Elinde “İnsan Hakları Bildirgesi” olduğu için mi korkuyorsunuz? Nuriye ve Semih’in en haklı ve en insani taleplerinin ve milyonlarca insanın mağduriyetin sembolü olduğu için mi korkuyorsunuz? İnsanlık anıtı, size bir gün hesap vereceğinizi hatırlattığı için mi korkuyorsunuz? Aslında korkmakta da çok haklısınız. Bugün Yüksel’de “işimizi geri istiyoruz” eyleminin 457.günü olacaktır. İnsanlar orada basın açıklaması yapmak isterken günde iki kez gözaltına alınıyor. Her gözaltında 259 lira para cezası kesiliyor. İnsanlar sizin her türlü baskınıza rağmen boyun eğmiyorlar ve direniyorlar. Dün 12 Eylül’de insanlar nasıl boyun eğmediyse, bugün de insanlar haksızlığa aynı şekilde boyun eğmiyorlar. Tarih insanlık onurunu ayaklar altına alanları değil, zulme karşı direnenleri yazacaktır”

'OHAL KOMİSYONU BU HIZLA GİDERSE 50 YILA ANCAK BAŞVURULARI TAMAMLAR'

“Sizin yüzünüzden milyonlarca insan işinden aşından ekmeğinden oldu. Bir yılda zar zor OHAL  Komisyonu’nu kurdunuz. Şu ana kadar komisyona 105 bin kişi başvurdu. Ama sadece bin 562 kişi hakkında karar verildi. OHAL Komisyonu bu hızla giderse başvuruları 50 yılda ancak tamamlanacaktır. Bu durumda ülkede herkesi mağdur ettiniz. Bu kadar mağduriyet sizleri gerçekten rahatsız etmiyor mu?

'GÜN GELECEK O PİSLİĞE BULADIĞINIZ 'İNSANLIK' EN ÇOK SİZE LAZIM OLACAK'

“Biz, CHP olarak, her ne olursa olsun, size adaleti, barışı ve insanlığı hatırlatmaya devam edeceğiz. Çünkü gün gelecek o pisliğe buladığınız ‘insanlık’, en çok sizlere lazım olacaktır! İnsanlık dışı bir yaşama mahkûm ettiğiniz o insanların öfkesi, bu Saray iktidarını yıkacak ve bu Saray iktidarı yıkıldığında, dünyanın en büyük insanlık anıtını halkımızla birlikte Saray’a dikeceğiz! Bunu asla unutmayın.”