Erdoğan: Anacığımın ayağının altını öperdim, anam çekerdi

Erdoğan: Anacığımın ayağının altını öperdim, anam çekerdi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenlenen Yaşlılık Şurası'nda açıklamalarda bulundu.

Yaşlılık Şura'sında konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ""Ben anacığımın ayağının altını öperdim, anam ayağını çekerdi. Anacığım bana cennet kokusunu çok mu görüyorsun derdim; ağlardı" ifadesini kullandı.

"İlk insandan bugüne kadar yaşlılık hayatın kaçınılmaz bir dönemi olarak karşımıza çıkıyor. Dünyaya gelip de er veya geç vakti saati geldiğinde darı bekaya göç etmemiş kimse yoktur. Tarihte, fikirde, sanatta, edebiyatta önemli eserler vermiş kişilerin pek çoğu yaşlılık üzerine, yaşlanma üzerine düşünmüşler ve önemli sözler söylemişlerdir" diyen Erdoğan, Yunus Emre'nin "Geldi geçti ömrüm benim şol yel esip geçmiş gibi. Hele bana şöyle geldi şol göz yumup açmış gibi" sözünü alıntıladı.

"Akıl yaşta değil baştadır" deyişini hatırlatan Erdoğan, "Ama bunun bir de 'Aklı başa yaş getirir' şeklinde devamı vardır. Yaşlılığı bir dağa tırmanmaya benzeten bir yazar, çıktıkça nefesin daraldığını ama görüş açısının genişlediğini söylüyor. Herkesin uzun yaşamak istediği fakat yaşlanmak istemediği bir dünyanın içindeyiz. Bugün bulunduğumuz yaşlara kadar gelmiş olmamız Rabbimizin bir lütfüdür" ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasının devamında şunlar öne çıktı:

"Bulunduğumuz yaşlara kadar gelmiş olmamız Rabbimizin bizler bir lutfudur. Pek çok ölüme tanıklık ettik. Yanımda oturan amca 100'ü aşmış, hatta daha fazla olan nice büyüklerimizi biliyoruz. Üzülmek yerine bu dönemimizi en güzel şekilde değerlendirmenin gayreti içinde olmalıyız. Dünya nüfusu hızla yaşlanıyor. Bazı ülkelerde 90'ı zorlamaktadır. Bu durum çözüm bekleyen pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Özellikle gelişmiş ülkeler hızla yaşlanan nüfusları sebebiyle endişe içerisindedir. Afrika ve Güney Amerika ortalamanın çok üzerinde yükselen nüfuslarıyla dünyanın geleceğine talipler. Ülkemizde 65 yaş ve üzeri nüfus oranı yüzde 8.8'e kadar ulaşmıştır. 7 milyon yaşlı nüfusa ulaştığımız anlamına geliyor. Bu nedenle katıldığım tüm nikâh törenlerinde bu yüzden en az üç çocuk, mümkünde daha fazlasını öneriyorum. Mecburuz çünkü bu dinamik genç nüfus yapısını dengede tutalım.

"Biz yaşlılarını koca diyerek en yüksek makama oturtan, ak sakallı diyerek bilgeliği onlarla simgeleyen bir kültüre sahibiz. Cennet anaların ayağı altındadır hadisi şerifi herhalde bilmeyen yoktur. Ben anamın ayağının altını öperdim. Anam ayağını çekerdi, anacım bana cennet kokusunu çok mu görüyorsun derdim. Onlar olmasa biz yoktur. Anamın duası, babamın gölgesi yeter diyor bir okuduğum yazıda.