Erdoğan: Benim artık anketlere güvenim kalmadı

Erdoğan: Benim artık anketlere güvenim kalmadı

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 'Cumhurbaşkanı ile Özel' yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CNN TÜRK-Kanal D ortak canlı yayınında Hande Fırat ve Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Erdoğan, "Ben o zaman dedim ki 'İstanbul'a gelene soralım, niye geliyorsun, paran var mı, evin var mı, işin var mı?' Hemen dediler ki, 'Belediye başkanı pasaport soruyor'. Bunu yapabilseydik bugün bu sıkıntıları çekmezdik. Toplu taşıma kültürü bile bizde henüz gelişmedi." dedi. Erdoğan yerel seçimlere yönelik yapılan anketler hakkında ise ''Çok açık, net bir şey söyleyeyim. Benim artık bu anketlere vesaire güvenim kalmadı'' ifadelerini kullandı. 

Erdoğan'ın ifadelerinden satır başları şöyle:

- Seçim süreci gün geçtikçe kızışıyor.

- Benim aziz milletim, diyoruz ki bu ülkeye en ufak bir yatırımı olmayanların ideolojik formatlaması tuzağına düşmemeli. Ankara'da, İstanbul'da, İzmir'de bize kimler ne kazandırdı? Biz bu yerel yönetimin bu açıdan çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

- Kartal'da yaşadığımız felaketteki sıkıntı nereden çıktı? 3 kat için izin almış 10 kata çıkmış. Sadece o değil ki. İstanbul'da İzmir'de, buna benzer kaçak yapılaşmalar var ve bizi tehdit ediyor. Kentsel dönüşüm dedik, çalışma başlattık. Bu çalışmayı başlatırken burada oturanlara kiralarını verelim, hemen kiraya geçsinler. Gönüllülük esasıyla biz buraları yıkalım. Konut yapalım.

- Benzersiz şehirler anlayışımızla da, ona uygun şekilde inşa edelim. Aynı zamanda şehirlerimiz güzelleşecek. Kültür noktasına uygun şekilde yapmalıyız.

- Millet Bahçelerimiz tuttu. Belediyelerimiz bunu yapmaya devam ediyor. Simidiydi kekiydi, belediye oraya gelen gençlere ikram ediyor. Tabi bu kaynaşmayı da sağlıyor. Orada gençler tanışıyor, kaynaşıyor, derslerini yapıyor.

'TOPLU TAŞIMA KÜLTÜRÜ HENÜZ BİZDE GELİŞMİŞ DEĞİL'

- Çevreye saygılı şehirler yapalım. Siteleri düşünün. Aynı dikey mimari, apartmanda komşular birbirini tanıyor mu? Çocukluğumuza bakalım, biz bırakın apartmanı mahallede arkadaşlarımızla oynar ve çocukluğumuzu yaşardık. Artık çocuklar çocukluğunu yaşayamıyor. Sitenin oyun parkı varsa, o onlar için en büyük zenginlik.

- Sosyal belediyecilik önemli. Doğrudan insana dokunmalıyız.

- Rüşvetle suistimalle değil, kültürle oraya bir değer kazandıran belediyecilik anlayışını bu seçimlerde Türkiye'nin her yerine getirelim diyoruz.

- Eksikleri tespit ediyoruz. Yüzde yüz başarılı olamadık, adım atacağız.

- Özellikle şehir planları büyük önem arz ediyor. Ne tür sıkıntılar çekiyorsak bakıyorsunuz plansızlıktan çekiyoruz. Bundan böyle bizim yerel yönetim anlayışımızda bunlar uzun vadeli ve kesinlikle hakkaniyete uygun şekilde hazırlanacak.

- Ben o zaman dedim ki 'İstanbul'a gelene soralım, niye geliyorsun, paran var mı, evin var mı, işin var mı?' Hemen dediler ki, 'Belediye başkanı pasaport soruyor'. Bunu yapabilseydik bugün bu sıkıntıları çekmezdik. Toplu taşıma kültürü bile bizde henüz gelişmedi.

- 1994'te İstanbul'da bu üç şeyden geçilmiyordu: Çöp, çukur, çamur. Çizme botla Bağcılar'da kampanya yaptım.

'TOKİ'Yİ PARA KAZANSIN DİYE KURMADIK'

- TOKİ'yi para kazansın diye kurmadık. Şehirleşmede güveni, emniyeti yakalayalım, vatandaşım huzur içinde yaşasın diye kurduk.

- İstanbul'da İcarus diye otobüsler vardı. İçerisinde air condition yoktu, mazot kokusundan geçilmezdi. Halkıma Mercedes alacağız dedim, ve Mercedes otobüslerle hizmete başladık. Şu anda İETT'nin 6 bini aşkın otobüsleri var.

- Bu kaçak yapılaşmayla devam edersek depremin faturası çok çok ağır olur. 3 kat olması gereken yer 10 kat olursa bedel önümüze ağır olarak gelir.

- Çok açık, net bir şey söyleyeyim. Benim artık bu anketlere güvenim kalmadı. Geçtiğimiz seçimlerde gördük, yaşadık. Doğru dürüst bir tanesi tutturdu. Ankara'da tecrübe ve dürüstlük önem arz ediyor. Ankara'da çok çok önemli bir ismi aday olarak gösterdik.

- Milletin parasını teröre hatcatmayız. Oralarda yaşayan halkımızı zulme mahkum edemeyiz. Kayyum konusunda geç bile kaldık.

- Kontrollü darbeyse Yenikapı'da ne işin vardı? Niye geldin?

'S&P İLE İLİŞKİMİZ KALMADIĞI İÇİN BU ONLARI ÇILDIRTIYOR'

- S&P'nin Türkiye'ye karşı kasıtlı bir şekilde politik bir davranışı söz konusu. Zaten bizim artık S&P ile bir ilişkimiz kalmadığı için bu da onları tabii çıldırtıyor.

- (Mansur Yavaş) Geçmişinde bu MHP'liymiş. Artık kimse onun geçmişine bakmıyor, bugününe bakıyor. Bugününe bakarak değerlendirmesini yaptığı anda benim MHP'li kardeşlerim de ona kesinlikle oyunu vermeyecektir.

- Patriotlar meselesi ne yazık ki Obama döneminin getirdiği bir neticedir. Biz o zaman talep ettik. Obama bu işi Kongre'de halledebilseydi o zaman bu işi çözmüş olacaktık. Trump da bana bu konuda hak verdi, "Sizi bu noktaya hangi gerekçelerin getirdiğini biliyorum" dedi. Kendisinin bir daveti oldu, önce ben sizi bekliyorum dedim.

- Rusya ile olan ilişkilerimizdeki yoğunluk gayet olumlu bir şekilde devam ediyor. Dünya artık liderlerin uluslararası ilişkilerdeki samimiyetiyle ayrı bir zenginlik katıyor. Bu aranızdaki dili dahi yumuşatabiliyor. Görüşmeleriniz ne kadar sık olursa, belirlediğiniz isimlerin de görüşmeleri çok önemli. Trump ile de Putin'le de, bizim dışımızda belirlediğimiz isimlerin de görüşmelerini aktive ediyoruz. Netice almamız kolaylaşıyor. Trump ile görüşmelerimizde bu neticeyi alabiliyoruz.

- Eğer bizim sınırımızda bir güvenli bölge olacaksa, o güvenli bölge benim kontrolümde olmalı. Burada ben tedbirimi karşı ülkede alacağım. Yoksa benim ülkeme füze düştükten sonra bunun tedbiri alınmaz. Onun için de güvenli bölge diyoruz zaten. Onu bu şekilde biz sağlayacağız. Göçmenlerden korkan Avrupa'nın Suriye'de varlık göstermesini beklemiyoruz.

- Esed'e hak etmediği bir meşruiyeti biz veremeyiz. Adana Mutabakat'ında dikkat ederseniz, biz teröristleri sonuna kadar kovalama hakkına da sahibiz. Esed'le olumlu ilişkilere sahip olduğumuz zamanlar da dahil, tek taraflı olarak mutabakatın iptal edilemsi gündeme gelmedi.

"BİZ HER TÜRLÜ ADIMI, ÜLKEMİZİN GÜVENLİĞİ İÇİN ATARIZ"

- Reyhanlı nasıl oldu ortada. Biz bunları yok sayamayız. Rejim sizi çağırmadı diyorlar ya, mutabakat bunu ortaya koyuyor. Bu BM şartına da uygundur. Biz her türlü adımı ülkemizin güvenliği için atarız.

- (YPG-PKK bağlantısına dair hazırlanan video) Trump'a izlettim. Şaşırdı. 'Bunu bizimkilere ulaştıralım' dedi.

- İdlib hayati bir yer. 300 bin kişi gelebilir. İdlib rahatsızlık vermemeli. Rusya'yı rahatsız edecek bir konuma ulaştırmamak gerekiyor. Aynı şekilde bizim için de öyle.

- AP'nin aldığı bu kararın kıymeti harbiyesi yoktur. Avrupa Birliği'nin şu anda Avrupa'ya bile faydası yok. AB, 'Dünya 5'ten büyüktür' anlayışını yakalayamadı. Dünya bir kere AB'den büyüktür. 'Türkiye'yi neden almıyorsunuz' dediğinizde sizin 82 milyon nüfusunuz var diyorlar. Siz dilinizin altındaki lokmayı çıkarın. Fransa'nın eski dışişleri bakanından dinledim. 'Siz müslümansınız, sizi AB'ye almazlar' dedi. O günden bu güne sürekli bir oyalama. Bizim de bir B planımızın olması lazım. Türkiye AB'ye her şeyiyle bağlı bir ülke değildir. Burası kabile devleti değil, burası Türkiye ya. Şu anda AB üyesiyiz diyen ülkelerde hala bizim izimiz var.

"32 MİLYAR DOLAR YATIRDIK"

- Ne projesi ya? Biz 32 milyar dolar yatırdık. Gezin görün, yaptıklarımızdan bedel ödeyin.

- Veliaht Prens bilmeyecek de kim bilecek? Abdestinden şüphesi olmayanın namazından şüphesi olmaz. Bu konuda kendinden şüphen yoksa açıkça çık ortaya neyse konuş. Bu sağa sola oraya buraya dolar petrol dağıtmaya benzemez. Ortada bir can var. Bu olay benim ülkemde oldu, bunun açığa çıkması lazım.

- Ne kadar insanın cebinden sigarasını aldık, onları bu illetten kurtardık, bu da bizim için bir kıvanç meselesidir.