Erdoğan: Bizim geleneklerimizde kiracılık yok

Erdoğan: Bizim geleneklerimizde kiracılık yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali’deki büyükelçilik açılışında yaptığı konuşmada, "Gittiğim her yerde bize büyükçe bir yer verin de büyükelçilik yapalım diyorum. Çünkü bizim geleneklerimizde kiracılık yok. Hele hele büyükelçilik söz konusu olduğu zaman bereketli olmuyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ziyareti çerçevesinde Somali'ye gitti. Burada yeni Türkiye elçiliğinin açılışını yapan Erdoğan şunları söyledi:
"Gittiğim her yerde bize büyükçe bir yer verin de büyükelçilik yapalım diyorum. Çünkü bizim geleneklerimizde kiracılık yok. Hele hele büyükelçilik söz konusu olduğu zaman bereketli olmuyor. Oradaki hizmet de bereketli olmuyor. Şimdi atılan adımlar da hep bu istikamette yürüyor. Bunlardan birisi merhum Çağlayangil’in girişimiyle ABD’deki Türk Evi. Şimdi orası bile bize yeterli gelmiyor. Dedim burayı yıkalım. Güzel bir proje yaptırdık. 32 katlı bir Türk Evi’ni yapıyoruz, yapacağız.

KİRADA OLMAYAN DEVLET KURUMU YOK 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin 2015 yılında açıkladığı bilgilere göre, Ankara’da çeşitli şahıs ve özel sektöre ait binalarda kira ödeyerek hizmet veren bakanlıklar ile bağlı kuruluşları şunlar: "TBMM, Başbakanlık, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal ve Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EÜAŞ Genel Müdürlüğü, MTA Genel Müdürlüğü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, TEİAŞ Genel Müdürlüğü, BOTAŞ Genel Müdürlüğü, TKİ Genel Müdürlüğü, TPAO Genel Müdürlüğü, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, PTT Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü."   TBMM YILDA 120 BİN TL KİRA ÖDÜYOR
Yetkililer, Atatürk Bulvarı ile Akay Caddesi köşesinde bulunan ve mülkiyeti Orman Genel Müdürlüğüne ait hizmet binasının 5 yıllık kullanım hakkının yıllık 120 bin TL kira bedeli karşılığında TBMM’ye verildiğini belirtiler. Başbakanlığın Yüksel ve Meşrutiyet caddelerindeki iki hizmet binasının da kiralık olduğu kaydedildi.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Ankara’da görev yapan 19 Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğünden 5’inin farklı kiralık binalarda hizmet verdiği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bazı genel müdürlüklerinin de kirada bulunduğunu ifade edildi. Yetkililere göre ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, yapımı TOKİ tarafından gerçekleştirilen yeni binası teslim edilinceye kadar kiralık binada faaliyet gösteriyor. Yine aynı bakanlığın kuruluşu olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu da faaliyetlerini kiralık bir binada sürdürüyor.   DEVLET TİYATROLARI DA KİRALIK
Kültür ve Turizm Bakanlığına ait Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne bağlı 6 kütüphane kiralık binalarda hizmet veriyor. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü İdari Binası, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünün idari binası ile Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürlüğünün Şinasi Sahnesi ve Akün Sahnesine kira ödeniyor.  Gümrük ve Ticaret Bakanlığının merkez teşkilat birimlerinden 3’ü kiralık binada hizmet veriyor. İçişleri Bakanlığının Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı ile Mahallî İdareler Kontrolörleri ve Dernek Denetçileri kiralık binalarda görev yapıyor.  Ayrıca Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Adalet Bakanlığına bağlı bazı birimler kiralık binalarda hizmet veriyor.