Erdoğan bugün yemin edecek

Erdoğan bugün yemin edecek

24 Haziran’da cumhurbaşkanlığına yeniden seçilen Recep Tayyip Erdoğan bugün TBMM’de yemin ederek görevine başlayacak. Erdoğan’ın yemin etmesiyle birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine resmen geçilecek.

TBMM, milletvekillerinin 10 saat süren yemin töreninin ardından bu kez de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin töreni için toplanacak. Erdoğan'ın saat 16.30'da TBMM kürsüsünden yemin ederek görevine başlaması planlanıyor. Ana muhalefet partisi CHP'nin ayağa kalkmama protestosuna sahne olması beklenen yemin töreninin ardından Anıtkabir'e geçecek Erdoğan, daha sonra da Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenecek 'göreve başlama törenine' katılacak.

Erdoğan için Beştepe'de düzenlenecek törene 22 devlet başkanı, 28 başbakan ve parlamento başkanı ile 6 uluslararası örgütün genel sekreteri katılacak. Törende Bulgaristan, Gürcistan, Makedonya, Moldova, Sırbistan, Kosova, Pakistan, KKTC, Kırgızistan, Sudan, Gine, Zambiya, Gine Bissau, Ekvator Ginesi, Somali, Moritanya, Gabon, Çad, Cibuti cumhurbaşkanları ile Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı, Katar Emiri ve Venezüella Devlet Başkanı hazır bulunacak. Törene katılacaklar arasında Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev de bulunuyor.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ EN ÜST DÜZEY

Hem TBMM'de hem de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak tören için Ankara'da güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı, tüm emniyet birimleri harekete geçirildi. Bu çerçevede özel harekat, terör, istihbarat, güvenlik, asayiş, çevik kuvvet, bomba imha ve trafik şubeleri ekiplerinden toplam 10 bin polis mesai yapacak. Yabancı konukların korunması için Karşı Atak Timleri (CAT) görevlendirilirken, hassas noktalara keskin nişancılar yerleştirilecek ve polis helikopterleriyle havadan güvenlik desteği sağlanacak. Kontrol noktalarında aramalar özel eğitimli köpeklerle gerçekleştirilecek.

Törenin ardından konuklarını bir akşam yemeğinde ağırlayacak Erdoğan, yemekten sonra yeni kabineyi bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklayacak. Erdoğan'ın açıklayacağı yeni kabinenin parlamenter sistemdekinin tersine meclisten güvenoyu alması gerekmiyor.

İLK KHK YAYIMLANACAK

Erdoğan'ın TBMM'deki yemin töreninin hemen ardından ilk cumhurbaşkanlığı kararnamesinin de yayımlanması bekleniyor. Yeni sistemin teşkilat yapısına ilişkin olacak kararname Erdoğan'ın yeni dönemdeki politikalarının da ipuçlarını taşıyacak. Erdoğan, cumhurbaşkanı yardımcılarından ve kabineden isimlerle 11-12 Temmuz'da Brüksel'de düzenlenecek NATO zirvesine katılacak, sonra da yeni kabineyi ilk kez 13 Temmuz'da Ankara'da toplayacak.