Erdoğan-Obama görüşmesi Beyaz Saray'a alındı

Erdoğan-Obama görüşmesi Beyaz Saray'a alındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kritik Washington ziyareti sırasında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile beklenen görüşmesi, kaldığı otelde gerçekleşti. İki taraf arasındaki YPG anlaşmazlığı büyüyerek devam ediyor. Erdoğan’ın nükleer zirve sırasında ABD Başkanı Barack Obama ile yapması düşünülen ayaküstü (pull aside) toplantı Beyaz Saray’a alınırken; bir Türk yetkili, ABD’nin PKK’yı terör listesinden çıkarmayacağını umduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington’daki kritik temaslarında ABD Başkan Yardımcısı Biden’la yapması planlanan toplantı Erdoğan’ın kaldığı St. Regis Oteli’nde gerçekleşti. Obama’nın Erdoğan’la Nükleer Güvenlik Zirvesi’ndeki ayaküstü buluşması ise Beyaz Saray’a alındı. İki taraf arasında, IŞİD’le mücadele çabalarında YPG gerginliği halen devam ediyor.



Erdoğan’ın Biden ve Obama’yla yapacağı kritik görüşmelerin hazırlıkları çarşamba günü başladı. Erdoğan, önce ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’yi Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği rezidansında kabul etti. 45 dakika süren görüşmenin ardından ABD Dışişleri Sözcüsü John Kirby şu açıklamayı yaptı: “Bakan Kerry, bugün Washington’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la kısa bir görüşme yaptı. Suriye’de siyasi bir geçişi güven altına alma yönündeki çabaları konuştular. Ayrıca sahadaki ilerlemeyi gözden geçirip bu ortak tehdide karşı işbirliğimizi güçlendirmenin yollarını tartışarak Suriye’deki IŞİD’i geriletip yenme konusundaki koalisyon çabalarını değerlendirdiler.”

Erdoğan-Obama görüşmesi, ABD Başkanı Obama'nın Beyaz Saray'da Nükleer Güvenlik Zirvesi için Washington'da bulunan devlet ve hükümet başkanları onuruna vereceği yemeğin akabinde gerçekleşecek.

CIA DİREKTÖRÜ OTELE GELDİ

Türk kaynaklar, başta YPG konusu Türkiye ve ABD arasındaki kritik konuların Erdoğan-Biden görüşmesine bırakıldığını söylerken, akşam saatlerinde Erdoğan ve beraberinde Washington’a gelen MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın kaldığı St. Regis Oteli’ne CIA Direktörü John Brennan geldi. Programa göre Brennan’ın otelde bulunduğu saatlerde Erdoğan Amerikalı şirket temsilcileriyle Andrew Mellon Oditoryumu’nda yuvarlak masa toplantısındaydı. Türk kaynaklar, Fidan ve Brennan’ın görüşmesinin olumlu geçtiğini ve MİT-CIA arasındaki işbirliğinin istenen seviyede olduğunu belirtti.

"YPG İLERLERSE VURURUZ"


Erdoğan’ın görüşmelerinin en önemli meselesi YPG konusunda ise YPG’yi terör örgütü olarak gören Türkiye ve IŞİD’e karşı YPG’yle işbirliği yapan ABD’nin nasıl ortak bir zeminde buluşacakları sorusunun cevabı halen oluşmadı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun önceki gün Amerika’nın Sesi radyosuna verdiği mülakâtta dile getirdiği “PYD konusunda onlar farklı düşünüyor biz farklı düşünüyoruz, ama burada farklı düşünüyoruz diye küsecek değiliz” yönündeki açıklamalarına rağmen Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar, YPG’nin Fırat Nehri’nin batısına geçip ilerlemesi halinde Türkiye’nin YPG’yi vurmaya kararlı olduğunu dile getirdi. Kaynaklar, Ankara’nın bunun Türk-Amerikan ilişkilerinde ilave bir gerginlik yaratması ihtimaline de hazırlıklı olduğunu belirtti.

TOPLANTI 1+5 YAPILDI

Hazırlık toplantılarının ardından perşembe sabahı beklenen Erdoğan-Biden görüşmesi gerçekleşti. Biden, Erdoğan’ın kaldığı otele yan kapıdan girdi. Otelin zemin katındaki toplantıda Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç eşlik etti. Biden’ın yanında ise Dışişleri Müsteşarı Tony Blinken, Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Colin Kahn, Obama’ın Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Charlie Kupchan, Avrupa ve Avrasya’dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Toria Nuland ve IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk hazır bulundu.



"PKK TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKMASIN"


Türk kaynaklar, Türkiye’nin PYD/YPG’yi sadece PKK’nın uzantısı olarak değil, “Rusya ve Esad’ın maşası” olarak gördüğünü dile getirdiler. Ve Türkiye’nin PYD/YPG’nin Suriye’de özerk bir bölge yaratmaya çalışması konusunda büyük endişeler taşıdığını vurguladılar. Bir Türk yetkili, ABD’nin “IŞİD’le savaşan yerel güçler olarak görülen” PYD konusundaki pozisyonunu değiştirmemesinin ise kendilerinde hayalkırıklığı yarattığını ifade etti. Yetkili, ABD’nin aynı sebeple PKK’yı da terör listesinin dışında bırakmayacağını umduklarını dile getirdi. PKK, ABD tarafından 1997’den beri terör örgütü sayılıyor. Ancak IŞİD’le savaşın yoğunlaşmasının ardından Washington’daki belli çevreler PKK’nın artık terör listesinden çıkartılması gerektiğini savunuyor.

BROOKINGS’TE GÜVENLİK ÜST DÜZEY

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Brookings Enstitüsü’nde yapacağı konuşma öncesi, Twitter üzerinden Erdoğan’a yönelik tehditler nedeniyle güvenlik önlemleri artırıldı. Erdoğan’ın Washington’daki Brookings programına yönelik bir tweet mesajına, İngilizce “Umarım biri ona suikast düzenler” diye yanıt yazan “@arbetaresolid” adlı kullanıcının mesajı ve benzer içerikler nedeniyle alınan kararın ardından salonda Erdoğan’ı dinlemeye gelecek katılımcıların binaya giriş saatleri de ilave tarama yapılacağı için öne çekildi.