Erdoğan:  Rusya ile ilişkilerimizi diğer ülkelerin dayatmalarına...

Erdoğan: Rusya ile ilişkilerimizi diğer ülkelerin dayatmalarına...

Türk Akım'ında deniz kısmının tamamlanması töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin ortak basın açıklaması düzenliyor.

31.5 milyar metreküp Rus doğal gazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak TürkAkım'ında deniz kısmının tamamlanması törenine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin katılıyor. Erdoğan ve Putin ortak açıklama yapıyor.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

"Öncelikle Sayın Putin ve heyet üyelerine bir kez daha ülkemize hoş geldiniz diyorum" diyerek sözlerine başlayan Erdoğan, "Sizleri ülkemizde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi.

'Teknik açıdan zorlu bir projeyi hayata geçirerek sektörün çıtasını daha yukarı taşıdığımaz inanıyorum" diyen Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

- Türk Akımı inşallah 2019'da faaliyete geçecek.

- Kıyıköy'deki alım terminalinin inşaatı hızla devam ediyor.

- Türkiye transit risklere maruz kalmadan kendisinin ve Avrupa'nın doğalgaz taleplerini karşılayabilecek.

- Bizim için Rusya uzun vadeli işbirliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve önemli bir doğalgaz tedarikçisi.

- Doğal gazın önemi artıyor. Burada önemli olan ekonomik olarak hayata geçirilebilir olmasıdır. Doğal gazı nereden nasıl temin edileceğine saygı duyulmalıdır.  Türkiye Rusya'dan 1987'den bu yana 387 metreküplük doğal gaz alımı gerçekleştirmiştir. Bu tablo enerji alanındaki ilişkilerimizin her türlü sınamayı geçmiş olduğuna şahit. Bizim için rusya Federasyonu uzun vadeli işbirliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve önemli bir doğal gaz tedarikçisidir. 

- Biz Rusya ile ilişkilerimizi diğer ülkelerin dayatmalarına göre belirlemedik. Hem bölgemizde hem de küresel alanda barışın ve istikrarın temini için Rus dostlarımızla çaba harcadık. Özellikle Suriye'de önemli katkılarını gördük. Akkuyu Nükleer Santral projesini de Rusya ile hayata geçiriyoruz. 

- Hedefimiz 100 milyar dolarlık ticaret hacmidir. Turizmde ilk 9 ayda 5,1 milyon Rus turist ile yeni bir rekora da imza attık. 2019'da karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı olarak kutlayacağız. Etkinlikler halklarımızın birbirini iyi tanımalarına vesile olacaktır. 

Erdoğan'ın konuşmasının ardından ise Putin konuştu.

Putin Erdoğan'a 'neden olmasın?' dedi

Putin'in konuşmasından satırbaşları şöyle

-100 milyar dolarlık ticaret hacmi ile ilgili Çin ile ulaşacağız. Türkiye ile neden olmasın. 

Ayrıntılar geliyor...