Erdoğan: S-400 işinin bittiğini, teslim süreci içerisinde olduğunu ifade ettik

Erdoğan: S-400 işinin bittiğini, teslim süreci içerisinde olduğunu ifade ettik

Erdoğan, G-20 zirvesine katılmadan önce açıklamalarda bulundu

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, G-20 zirvesine katılmak üzere Japonya'ya hareket etmeden önce basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, "Biz Türkiye olarak ekonomik korumacılıkla mücadele edilmesine vurgu yaptık. Osaka zirvesinde de bunu tekrarlayacağız" dedi.

S-400 alımı ve ABD’nin yaptırım uygulayacağı yönündeki açıklamalara değinen Erdoğan, "S-400 işinin bittiğini, teslim süreci içerisinde olduğunu ifade ettik. Bizim söylediklerimize inanılmıyor, diğerleri itibar görüyor. Türkiye ve ABD NATO ülkesidir. NATO ülkeleri birbirine yaptırım uygulamaya başladıysa, doğrusu bunu bilmiyorum. Bizim ABD'yle münasebetlerimiz stratejik ortaklık çerçevesinde yürümektedir. Benim Trump'la yaptığım görüşmelerde bu izlenimleri hiç almadım, alt kademelerde birileri bunu görüşüyor. Trump'la ikili görüşmemizde bu konuları ele alma imkanımız olacak" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

G-20 dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 85'i, dünya ticaretinin yüzde 75'ini teşkil ediyor. Kaynak verimliliği ve deniz plastik çöpleri başlıkları G-20'nin bu seneki ajandasına yeni çalışma alanları olarak dahil edildi. Küresel Ekonomik İşbirliği'nde alınan kararlar tüm dünya tarafından yakından takip ediliyor. Biz de ülke olarak G-20'deki tartışmalarına başından beri aktif bir şekilde katılıyoruz. Dünya ekonomisindeki temel risklerin bertaraf edilmesine ilişkin atacağımız adımların teşkil edilmesine çalışacağız.

‘MÜLTECİLER MESELESİNİ G-20 GÜNDEMİNE TAŞIYACAĞIZ’

Biz Türkiye olarak ticaretin serbestleşmesine vurgu yaptık.  Osaka'da da bunu güçlü bir şekilde vurgulayacağız. Küresel eşitsizlikler konusu toplantılar sırasında dönem başkanlığınca gündeme getirilecek. Özellikle kadınların işgücü piyasasına daha etkin katılımına yönelik görüşlerimizi paylaşacağız. Mülteciler meselesini G-20 çerçevesinde de gündeme taşıyoruz. Dünyada mülteciler konusunda en önemli bedeli ödeyen ülke Türkiye. Terör ve terörizmin finansmanının önlenmesi önem verdiğimiz konulardan bir tanesi. Terörle mücadelede ilkeli, tutarlı ve kararlı bir duruş sergilenmesinin altını bir kez daha çizeceğiz.

‘JAPON İMPARATORU VE BAŞBAKANI'YLA GÖRÜŞECEĞİM’

Cumhurbaşkanlığımız bünyesinde dijital dönüşüm ofisi kurarak önemli bir adımı attık. Ülkemizin bu alandaki vizyonunu diğer ülkelerle de paylaşma imkanını bulacağız. Sağlık, istihdam, tarım, sürdürülebilir kalkınma ve enerji dahil olmak üzere birçok farklı alanda görüşlerimizi dile getirme fırsatını bulacağız. G-20 liderler zirvesinin ardından 30 Haziran 2019 tarihinde Japonya'ya resmi ziyarette bulunacağım. Japon İmparatoru ve Başbakanı olmak üzere Üst düzey devlet adamlarıyla temaslarda bulunacağım. Japonya ile ekonomik ilişkilerimizin güçlendirilmesini hedefleyen müzakerelerde artık sona yaklaştık. Anlaşmanın 2019 yılı içerisinde sonuçlandırılmasını planlıyoruz. Japon iş insanları ile bir araya geleceğim. Japon firmalarının ülkemizdeki yatırımların arttırılması imkanları da ele alacağız.