Erdoğan'ın dokunulmazlık planı!

Erdoğan'ın dokunulmazlık planı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’den hızla geçirilen ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldıran anayasa değişikliğini aradan geçen süreye rağmen imzalamadı. Kulislerde, "Erdoğan yeni dosyaları bekliyor" yorumları yapılıyor.

Milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran anayasa değişikliği, 20 Mayıs 2016 günü TBMM Genel Kurulunda benimsendi ve 376 oyla referandumsuz kabul edildi. TBMM Başkanlığı yasayı, 24 Mayıs 2016'da Cumhurbaşkanlığı'na gönderdi. Cumhurbaşkanının değişikliği 15 gün içinde onaylaması ya da TBMM'ye geri göndermesi gerekiyor. Bu süre 7 Haziran 2016 tarihinde bitiyor.
NEDEN BEKLİYOR?
AKP grubu teklifin Meclis'te görüşülmesi için acele etmesine karşın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayı ağırdan alması Meclis kulislerini de hareketlendirdi. Anayasa değişikliği, “Maddenin yürürlüğe girdiği tarihte soruşturma ve kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden savcılıklardan, mahkemelerden ve Adalet Bakanlığı'ndan Meclis'e gönderilen dosyaları” kapsıyor. Erdoğan'ın onaylayıp, Resmi Gazete yayınlandığı yürürlük tarihine kadar geçecek sürede TBMM’ye gönderilecek her dosya için de ilgili milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılacak. Erdoğan'ın bu süreyi uzatarak, halen savcılık ve Adalet Bakanlığında bulunan dosyaları da beklediği ve bunların da kapsama girmesini istediği öne sürülüyor. TBMM’ye gelmesi beklenen fezlekeler arasında, CHP grubunda atılan sloganlar için düzenlenen dosyanın da olabileceği belirtiliyor. TBMM'de değişiklik kabul edildiğinde kapsama büyük bölümü muhalefetten 138 milletvekili giriyordu. Ancak Anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı tarafından onaylandığı tarihe kadar TBMM’ye gelecek dosyalar da işleme alınacak. Erdoğan'ın onay süresini uzatması, hem milletvekili sayısını hem de dosya sayısını arttıracak. (Sözcü)