Fezlekeli vekillerin AYM günü

Fezlekeli vekillerin AYM günü

Dokunulmazlık fezlekesi olan HDP ve CHP’li vekiller Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı. HDP yeter sayısına ulaşamadığı için bireysel başvuruda bulunurken, CHP’li vekiller ise Kılıçdaroğlu’nun uyarısı üzerine bireysel başvuruda bulundu.

Haklarında fezleke bulunan CHP’li ve HDP’li vekiller Meclis’te kabul edilen “Dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeren anayasa değişikliğinin iptal edilmesi amacıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

İlk başvuru ise CHP’den geldi. CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Parti olarak başvurmayın” uyarısından sonra vekiller bireysel başvuru yoluna gitti. Başvuruda bulunan ilk isim ise bireysel başvuruya ilişkin metni hazırlayan ve CHP genel merkezine göndererek diğer vekillerin de başvuru sırasında kullanmalarını sağlayan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu oldu.

‘Bakanlar yargılansın’ ded


Kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması için başvuruda bulunan Tanrıkulu, Yüksek mahkemeye, Anayasa'nın 85. maddesi uyarınca "iptal başvurusu" yaptığını belirtti. Tanrıkulu, "Umarım Anayasa Mahkemesi, parlamentonun, hukuka, anayasaya, evrensel hukuk kurallarına aykırı olan bu düzenlemeyi inceler ve Türkiye'yi bir siyasi krizden yargı yoluna çıkartır." dedi

Bireysel başvuruda bulunan  diğer bir isim ise CHP Milletvekili Haluk Pekşen oldu. CHP’li Pekşen, AYM'ye dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili yaptığı başvuru sırasında, "Yolsuzluk yapan suç baronları yargılanmayacak, Egemen Bağış, Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Halk Bankası'nın Genel Müdür'ü yargılanmayacak. Muhalefet üslubundan dolayı milletvekilleri yargılanacak. Yargılanmanın sınırlarını genişletelim. Yürekleri yeten varsa, herkes yargılansın" dedi.

HDP bireysel başvuruda bulundu

Adete dokunmazlık tartışmalarının adresi haline gelen HDP’de de AYM haraketliliği yaşandı. Dokunulmazlık fezlekesi olan 58 HDP'li Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı. Anayasa Mahkemesi’ne gelen HDP Anayasa Komisyonu üyeleri Mithat Sancar, Meral Danış Beştaş, HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ve Mardin Milletvekili Erol Dora, hakkında dokunulmazlık fezlekesi bulunan ve düzenlemeden etkilenen HDP milletvekilleri adına mahkemeye başvuruda bulundu. HDP heyetine Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Asrın Hukuk Bürosu avukatları da destek verdi.

“Toplu başvuruyu yapabiliriz”

Başvuru sonrası açıklama yapan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, 58 başvuru yaptıklarını belirtti. Sancar, “Bugün yaptığımız başvuru Anayasa'nın 85. maddesi çerçevesindeki başvurudur. Bu anayasa değişikliği altında yapılan düzenlemenin hukuka karşı hile olduğunu iddia ediyoruz. Bununla ilgili gerekçeleri de dilekçelerimize yazdık. Bir hile yapılmıştır. Burada bir darbe planı olduğunu baştan beri söylüyoruz. HDP’yi Meclis dışına atma planı var. Hukuk alanındaki bütün imkanları kullanmaya devam edeceğiz. Bu yaptığımız ilk başvurudur. Eğer 110 imzayı bulabilirsek diğer başvuruyu da yapacağız.” dedi.

Tekin: Fezleke başımın tacı

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin dokunmazlıkları değerlendirdi. Tekin, "Bu dokunulmazlık kaldırılmıyor bilesiniz. Tam tersine hırsızlık, yolsuzluk yapılanlara dokunmayın yasası çıktı. Bunu herkesin bilmesini istiyoruz. Benim 6 tane dosyam var. Asla ne Anayasa Mahkemesi'ne, ne baba yasa mahkemesine giderim. Giderim aslanlar gibi. Veremeyeceğim bir hesap yok. Hırsızlık yok, arsızlık yok. Kuştepelinin, Sulukule'deki yurttaşlarımızın haklarını savunmuşum, Topbaş'tan dolayı bana fezleke gelmiş. Başımın tacıdır o" dedi.

Anayasa'nın 85. maddesi


ANAYASA'NIN 85. maddesine göre, milletvekilinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına veya milletvekilliğinin düşmesine ilişkin karar verilmiş olması hallerinde, Meclis Genel Kurulu kararının alındığı tarihten başlayarak yedi gün içerisinde ilgili milletvekili veya bir diğer milletvekili, kararın, Anayasaya, kanuna veya iç tüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptali için Anayasa Mahkemesine başvurabiliyor. Aynı maddede, Anayasa Mahkemesinin, iptal istemini on beş gün içerisinde kesin karara bağlaması hükmü yer alıyor.