'Fındık için Adalet' diyerek bağıra bağıra, yeri göğü inlete inlete geliyorlar 

'Fındık için Adalet' diyerek bağıra bağıra, yeri göğü inlete inlete geliyorlar 

Fındık üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için CHP tarafından başlatılan Fındık İçin Adalet yürüyüşü bugün yapılacak miting ile sona erecek. Miting Giresun'daki Atatürk Meydanı'nda 18:00'da başlayacak

Fındık üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için CHP tarafından başlatılan Fındık İçin Adalet yürüyüşü Giresun Atatürk Meyda'nındaki miting ile son bulacak. CHP lideri mitingde binlerce çiftçinin sesi olacak.
Bugün Giresun’da yapılacak mitingle sona erecek yürüyüşe katılan üreticiler, ‘Fındıkta sömürüye son’ diyecek. 

Yürüyüş ses getirdi

Ordu’dan önceki gün başlayan yürüyüşün ilk gününde 21 kilometre yürüyerek Giresun’un Piraziz ilçesine varan yurttaşlar, geceyi burada geçirmişti. Piraziz belediye meydanında toplanan yurttaşlar, geniş güvenlik önlemleri altında saat 10.15 sıralarında Karadeniz Sahil Yolu’nda yürüyüşe başladı. Fındık üreticileri sık sık “Emek ekmek, fındık demek” sloganını attı. Yürüyüş öncesi açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, “50 milyon TL ödeme yapılacağını ve eskisi gibi fındık alırken dikkat ettikleri belli konuları yumuşattıklarını ifade ettiler. Görüldü ki yürüyüşe başlamamız bile etkiledi. Bu sabah gelirken çok sevindirici bir olay duydum. 7,50 lira olan fiyat 8-8,50 liraya doğru tırmanmaya başladı. Demek ki üretici sesini çıkarınca üretici hakkını talep edince buna duyarsız kalınamıyor” dedi.

Daha sonra Bulancak’a ulaşan kitle, burada karanfillerle karşılandı. Bulancak girişinde CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, halka seslendi. Ardından Bulancak’ta ikinci mola verildi. Mola yerine bando eşliğinde Giresun Muhtarlar Derneği geldi. İkinci gün etabı toplam 16 km sürdü.

Fındıkta tekelleşme büyük sorun

Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun ise fındıkta rekolte ve fiyat üzerinden oyun oynandığını söyledi. Fındıkta tekelleşme süreci yaşandığını ifade eden Tosun, “Üretici, bu süreçte emeğinin karşılığını alamıyor. Pazar fiyatı açısından düşündüğümüz zaman, fiyat neredeyse maliyetle aynı. O zaman ‘devlet mi millet için’, ‘millet mi devlet için’ sorusunu sormak gerekiyor. Milli tarım söylemleri altında bir bölgenin kaderini değiştiren üreticierin sahipsiz bırakılması ciddi bir sıkıntıdır. Bu sessizliğin devam ettiğini de ekleyince, burada bir kasıt aramak gerekiyor” şeklinde konuştu.