Garo Paylan: AKP'lilerin oyları denetlendi, açık oy kullandırtıldı

Garo Paylan: AKP'lilerin oyları denetlendi, açık oy kullandırtıldı

Paylan, AKP’li vekillerin neredeyse tamamının açık oylama yaptıklarını söyledi.

Dokunulmazlık oylamalarında AKP'li vekillerin açık oy kullandığını çekerken saldırıya uğrayan Garo Paylan, AKP'li vekillerin açık oy kullanmaya zorlandığını söyledi.
HDP milletvekili Garo Paylan, dokunulmazlıkların kaldırılması oylamasında AKP’li vekillerin açık oy kullandığına dair çektiği görüntüleri sosyal medyadan paylaştı.
Bianet’e konuşan Paylan, AKP’li vekillerin kendi partilerinden vekillerce açık oy kullanmaya zorlandığını söyledi.
Gizli oy kullanılması halinde anayasa değişikliği için gereken çoğunluğun sağlanamayacağını düşündüğünü belirtti.
Meclis Genel Kurulu’nda dün akşam gerçekleşen gizli oylamada beyaz olanı "kabul", kırmızı olanı "ret", yeşil olanı ise "çekimser" oyu ifade eden üç pul bulunuyordu. Oy kullanma işlemi, kapalı oy verme yerine girmek, oy olarak kullanacağı pulu burada zarfın içerisine koymak, diğer iki pulu ise ıskarta kutusuna atmak şeklinde gerçekleşiyordu.

“Anayasa’ya göre kapalı oylama esastır. Milletvekillerinin özgürce kendi iradelerini kullanmaları için tedbir alınmıştır ama AKP belli ki fire verme riskini bertaraf etmek için açık oylamaya zorladı.
“Biliyoruz ki bu anayasa değişikliğini AKP içinde pek çok milletvekilinin içine sinmiyor, hayır oyu vermek istiyorlardı, gözetlendiler.
“İki bölgede oy veriliyordu. 30'ar milletvekili kabinlerin etrafını abluka altına almış, gözlüyorlardı. Oy vermeye çalışan herkesi ‘yüzünü bana dön, oyunu göster’ diye uyarıyorlardı. 
“Beyaz pulu zarfın içine atıp, yeşil ve kırmızı pullarını parti komiserlerine vermek zorundalardı. Benim videomda bir bakanın dahi (Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu) bunu yapmak zorunda kaldığı gözüküyor. Ya o anda hemen verirken ya da arkada pulları göstererek oy verdiler.
“Bunlar gizli oy yapılmadığının açık bir göstergesi.”
Paylan, Cuma günü devam edecek oylamalar için gizli oylama yapılırsa anayasa değişikliği için gerekli çoğunluk olan 330’un altında kalacağını düşündüğünü söyledi.
“Gizli oylamayı yapamadığımız sürece de bu anayasa değişikliği meşru değildir. Bu da Sarayın AKP’lilere talimat verdiğini ve fire verme olasılığı olan her noktada engellemek için böyle bir operasyona giriştiğini açıkça gösteriyor.
“Bu siyaset kurumuna yapılan darbenin, AKP’li tüm vekillerin iradelerinin yok sayıldığının açık göstergesi.
“Umarım Cuma günü bu durum değişir. Ancak sanmıyorum, çünkü kabine giren vekil hain ilan edileceğini ve AKP’de siyaset yapma şansı olmayacağı biliyordu. Kabine girmeye çalışan birkaç vekil  ‘yüzünü bana dön’ diye uyarıldı.”