Alpay ve Altan için AİHM kararı geliyor

Alpay ve Altan için AİHM kararı geliyor

Anayasa Mahkemesi’nin gazeteciler Altan ve Alpay’a tahliye yolu açan kararı tartışılırken, gazetecilerin başvurusu gündeminde olan AİHM kararı da yolda. Buradan çıkacak kararın uygulanmaması halinde Türkiye’nin, Avrupa Konseyi’ne taşınması tehlikesi konuşuluyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, FETÖ üyeliğinden tutuklu yargılanan gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay’ın, “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” ve “ifade ve basın özgürlüklerinin” ihlal edildiğine oyçokluğu ile karar vermiş, ancak yerel mahkemeler tutukluluğun devamına hükmetmişti.

Türkiye, Anayasa Mahkemesi’nin kararını tartışırken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın başvurularını gündemine aldı.

Söz konusu gelişmeleri köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, “Eğer mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nin, ”Etkili bir yol” olmadığını gerekçe göstererek, tahliye kararı verirse o zaman ne yapacağız? Hatırlarsanız FETÖ‘cüler başvurduğunda, AİHM, Türkiye’de Anayasa Mahkemesi‘nin bireysel başvurularda “etkili bir yol” olduğunu belirterek reddetmişti” dedi.

Tutukluluğun, devam eden bir mağduriyet kapsamına girmesi nedeniyle bunun, parasını ödeyip uygulanmayacak kararlardan biri olmadığını belirten Selvi, “Ayrıca Loizidou davasında tanımadığımız Güney Kıbrıs Rum kesimine 1 milyon 120 bin Euro tazminat ödemek zorunda kalmıştık. Tüm bunları göze alıp, AİHM kararını da uygulamadığımız takdirde, AİHM’nin Türkiye’yi, Avrupa Konseyi’ne taşıması tehlikesinden söz ediliyor. Tamam Anayasa Mahkemesi’ni çarmıha gerelim ama AİHM’ye de bir cevap hazırlayalım” diye yazdı.