HDP: Adalet Yürüyüşü yerinde ama yeterli değil

HDP: Adalet Yürüyüşü yerinde ama yeterli değil

Bir haftayı geride bırakan ‘Adalet Yürüyüşü’nü BirGün’e değerlendiren HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, adaletsizliğin kol gezdiği bir ortamda HDP olarak yapılan bu yürüyüşü olumlu gördüklerini ifade etti.

BirGün'den Zeynep Kuray'a konuşan Beştaş, ‘Adalet Yürüyüşü’nün toplumun büyük bir kesimi tarafından içtenlikle karşılandığını hatırlatarak, adalet isteminin halkta karşılık bulmasının önemli olduğunu vurguladı. “HDP olarak eş genel başkanlarımızın, milletvekillerimizin tutuklanmasına ne kadar karşıysak, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasına da o kadar karşıyız” diyen Beştaş, Berberoğlu’nun da halkın iradesiyle seçilen bir milletvekili olduğunu ve bu hukuksuzluğu kınadıklarını söyledi.

HUKUKSUZLUK MALTEPE İLE SINIRLI DEĞİL

‘Adalet Yürüyüşü’nün sadece bir kişinin şahsında ifade edilmesini isabetli bulmadıklarını vurgulayan HDP’li vekil, yürüyüşün bütün adaletsizlikleri karşına alan bir eylem niteliği taşıması gerektiğini, halkın talebinin de bu yönde olduğunu kaydetti. Beştaş, “Hukuksuzluk Maltepe Cezaevi ile sınırlı değil, Kandıra var, Edirne var, Şakran var; Türkiye’nin bütün cezaevlerinde şu an kol gezen bir işkence ve kötü muamele sistematiği var. Eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ölüm sınırında; yüz binlerce KHK mağduru var” diye konuştu.

Bu anlamda ilahiyatçı yazar İhsan Eliaçık’ın Edirne’ye kadar yürüme önerisine kulak tıkamamak gerektiğini vurgulayan Beştaş, şu ifadeleri kullandı; “4 Kasım darbesinden sonraki tutuma yönelik, en azından yürüyüşün Edirne F Tipi Cezaevi’ne uzanmasıyla, özeleştirel bir yaklaşım gösterilmesi noktasında aslında bir konsensüs var. Bu taleplere kulak tıkanmamalı.”

DEMOKRASİ HAMLESİNE İHTİYAÇ VAR

Beştaş, Dokunulmazlıkların kaldırılmasını sadece HDP’nin değil, CHP milletvekillerinin önemli bir bölümünün de doğru bulmadığını belirtti. “Gün bunu tartışacak gün değil” diyen Beştaş, “Şu anda Türkiye toplumunun ihtiyaç duyduğu mesele demokrasi güçlerinin, muhalif grupların zorbalığa, hukuk dışılığa ve antidemokratik kurumsallaşmaya dayanan bu zulüm yönetimine karşı çıkmasıdır. Bunun için ciddi bir demokrasi hamlesine ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

BAYDEMİR: ADALET TALEBİNİN YANINDAYIZ

Öte yandan HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir de yürüyüşe katılıp katılmayacaklarına dair bir soruya, “İlkesel düzeyde demokrasiyi, özgürlüğü, eşitliği, adaleti isteyen herkesin yanındayız biz. Kim olursa olsun” yanıtını verdi. 
Baydemir, “Adalet çağrısında adalet isteğinde yan yana durmaktan imtina etmemesi gerektiği çağrısında bulunuyoruz. Aynı fotoğraf karesi içerisinde bulunmaktan imtina etmemesi çağrısında bulunuyoruz. Hükümet, Erdoğan bizi olduğumuzdan farklı gösterir kaygısına kimsenin kapılmaması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.