ABD, Türkiye'ye verdiği sözü tutmadı, DSG'ye 200 TIR'la silah gönderdi 

ABD, Türkiye'ye verdiği sözü tutmadı, DSG'ye 200 TIR'la silah gönderdi 

ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye 'DSG'ye silahı kestikleri' sözünü vermesine rağmen, YPG'nin de içinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri (DSG) dün ABD'nin TIR'lar dolusu ağır silah ile zırhlı araç gönderdiğini söyledi.

DGS kaynaklarından edinilen bilgilere göre ABD, Deyr ez Zor operasyonu kapsamında DGS'ye ağır silahlar ile zırhlı araçlar göndermeye devam ediyor. Sputnik'e konuşan DSG Dış İlişkiler Sorumlusu Abdulaziz Yunus, ABD'nin dün kendilerine yüzlerce tırla ağır silah gönderdiğini söyledi. Yunus, ABD'nin kendilerine verdiği silah yardımını kesmediğini ve bu konuda çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. 

'YARDIMI KESTİĞİ DOĞRU DEĞİL'

DSG Dış İlişkiler Sorumlusu şöyle konuştu: ''ABD ile öncülük ettiği koalisyon güçleri bize halen silah yardımında bulunuyor. Türkiye'den gelen 'ABD, DSG'ye silah yardımını kesti' açıklamaları doğru değildir. Bu açıklamalar gerçeği yansıtmıyor. ABD, daha dün bize yüzlerce TIR'la silah gönderdi. Silahlarla dolup taşan TIR'lar Kamışlı'dan Deyr er Zor'a geldi. Yani bizim şimdi IŞİD'e karşı operasyon yaptığımız yere geldi. ABD ile koalisyon güçleri, DSG'ye desteklerini sürdürüyor.''

'ABD İLE İLİŞKİ DAHA DA GÜÇLENECEK'

Hatta Yunus ABD ile ilişkilerin daha da güçlenmesi beklentisini ifade etti: ''ABD şimdiye kadar bize silah desteğini keseceği konusunda da bir şey demedi. Tam aksine, Amerikan kuvvetleri, bizle olan ilişkilerini daha da güçlendireceklerini söylüyor. ABD, DSG güçlerine verdiği desteği artıracaktır. Stratejisi o yöndedir. Biz de ilişkilerin iyi olmasını umut ediyoruz. Daha fazla silahın gelmesini istiyoruz."

'KUZEY IRAK ÜZERİNDEN'

Konuyla ilgili Sputnik'e konuşan DSG'den bir yetkili de ABD'nin Deyr ez Zor operasyonu nedeniyle dün kendilerine zırhlı araçlar ile ağır silahlar gönderdiğini söyleyerek şöyle devam etti:" ABD, Deyr ez Zor operasyonu nedeniyle bize zırhlıaraçlar ile ağır silahları 200 tırla gönderdi. Bize gönderilenler içinde otomatik makineli tüfekler, havan topları ve diğer silahlar var. Silahlar ve zırhlı araçlar Irak'ın Kürdistan bölgesinden (Kuzey Irak) karayoluyla Semelka Sınır Kapısı'ndan sokuldu. Oradan da tırlarla Dery er Zor kentinin doğusunda IŞİD'den temizlediğimiz bölgelere bırakıldı. "

'SİLAHLAR DAHA DA GELECEK'

ABD'nin kendilerine verdiği silah yardımını kesmediğini vurgulayan yetkili, şunları söyledi:" Türkiye'nin 'ABD'nin YPG'ye silah desteği kesildi' açıklamaları doğru değildir. ABD ve koalisyon güçleriyle her gün görüşüyoruz, bize silah yardımının kesilmesi konusunda bir şey söylemediler. Deyr er Zor bölgesinde halen IŞİD unsurları var. Deyr er Zor operasyonu daha devam ediyor ve silahlar daha da gelecek." ABD, bugüne dek DSG'ye 2100 TIR'la ağır silah ve zırhlı araçlar gönderdi.

24 KASIM'DA SİLAH KESME GÜVENCESİ VERİLMİŞTİ

Rusya, İran, Türkiye liderleri arasındaki Soçi zirvesini takiben 24 Kasım'da ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şu açıkalamyı yapmıştı: ''Trump, net şekilde talimat verdiğini, bundan sonra YPG'ye silah verilmeyeceğini, esasen bu saçmalığa daha önceden son verilmesi gerektiğini net şekilde söylemiştir. Net şekilde generallere ve ulusal güvenlik danışmanına talimat verdiğini ve bundan sonra herhangi bir silahın verilmeyeceğini Trump sayın Cumhurbaşkanımıza net şekilde söylemiştir. İfadelerinden memnuniyet duyduk, uygulamada da görmek istiyoruz." Ancak dün Pentagon'dan DSG ile işbirliğinin devam edeceğine dair açıklamalar gelmesi dikkat çekti. Ankara, PKK'nın Suriye kolu olarak gördüğü YPG'ye silah verilmesine kesinlikle karşı çıkıyor.