HDP'den darbeye karşı demokrasi kampanyası

HDP'den darbeye karşı demokrasi kampanyası

HDP darbeye karşı demokrasi için bugün meydanlara iniyor. HDP’liler İstanbul’daki “Darbelere hayır, demokrasi hemen” mitinginde buluşuyor

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün “Darbelere hayır, demokrasi hemen” adıyla düzenlenecek halk buluşmasına katılacak. HDP’den yapılan açıklamaya göre, Demirtaş’ın 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle bugün saat 13.30’da İstanbul Sultangazi’de “Darbelere hayır, demokrasi hemen” adıyla toplanacak halk buluşmasına katılacağı belirtildi.

HDP’li Ayhan Bilgen sitem etti: Partimiz yok sayılıyor


15Temmuz darbe girişimi sonrası TBMM’de grubu bulunan AKP, CHP, MHP ve HDP darbeye karşı birleşti. Dört parti ortak bildiriye imza atarak darbeye karşı demokratik parlamenter sistem vurgusunda bulundu.

Akabinde gelişen süreçte Başbakan Binali Yıldırım, muhalefet partisi liderlerini ziyaret edeceğini açıkladı ve CHP ile MHP liderleriyle bir araya geldi. Başbakan Yıldırım’ın HDP eş başkanlarıyla buluşmaması ise soru işareti yarattı.

‘HDP sürecin dışında tutuluyor’ yorumlarına neden olan bu durumu HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen ile konuştuk. Ayhan Bilgen, darbe girişimi sürecinde AKP hükümetiyle yakın temas içerisinde bulunduklarını ve demokrasiden yana olduklarını belirti. HDP’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan nezdinde yok saldığını beliren Bilgen, “Cumhurbaşkanı, Başbakan ve TBMM Başkanının HDP’ye karşı tavırlarını net bir şekilde görebiliyoruz.

Başbakan ve TBMM başkanı partimizin adını ifade edebiliyorlar. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmalarda partimizin ismini ağzına almıyor. Bunlar HDP’yi yok sayma, görmeme yöntemidir. Cumhurbaşkanının bu tavrı AKP’li yöneticiler üzerinde olumsuz bir etki bırakıyor.

Bu sefer AKP’li yöneticiler de aynı yöntemi deniyor ve bizimle bir araya gelmekten çekiniyorlar” dedi.

Hukuk ve yasama işlevsiz kalacak

Başbakan Yıldırım’ın eş başkanlarla görüşmesine yönelik bir talebin olmadığını da sözlerine ekleyen Bilgen, “AKP hükümeti ne zaman zora düşse destek istiyor, tüm kesimlerin onun yanında yer almasını istiyor. Ancak bu birlikteliği hiçbir zaman kalıcı bir demokratik iklime veya toplumsal barışa dönüştürme eğilimi olmamıştır. Bugün de geldiğimiz noktada bunu görüyoruz” şeklinde konuştu. Alınan OHAL kararına ilişkin de değerlendirmede bulunan Bilgen, uygulama ile hukuk ve yasamanın işlevsiz kalacağına dikkat çekti.