İmamoğlu, 19 günlük başkanlığında neler yaptı?

İmamoğlu, 19 günlük başkanlığında neler yaptı?

Yerel seçimlerden 17 gün sonra mazbatasını alan Ekrem İmamoğlu'nun, başkanlığının 19. gününde seçimlerin tekrarlanacağı kararı çıktı. İşte İmamoğlu'nun 19 günlük başkanlık dönemi.

31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından tartışmalarla geçen 17 günün ardından mazbatasını alan Ekrem İmamoğlu, başkanlığının 19. gününde yeniden seçim yarışına girmek zorunda kaldı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun aldığı tartışmalı seçim kararının ardından İBB'nin başına geçici olarak İstanbul Valisi Ali Yerlikaya getirildi.

19 gün başkanlık koltuğunda kalan Ekrem İmamoğlu ise kısa dönemde yaptığı icraatları ile dikkatleri üzerine çekti. İşte İmamoğlu'nun İBB'deki 19 günün kısa özeti:

Mazbatasını alacağı günün sabahı, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın 26. ölüm yıldönümü için Anıtmezarı’na giden İmamoğlu, burada rakibi Binali Yıldırım ile karşılaşıp tokalaştı.

Öğleden sonra Çağlayan’da bulunan İstanbul İl Seçim Kurulu’na davet edilen İmamoğlu, mazbatasını aldıktan sonra Saraçhane’de bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye binasına geçti ve resmen görevine başladı.

İBB’DE İLK MESAİ GÜNÜ

18 Nisan günü İBB’de ilk mesaisine başlayan İmamoğlu, sabah saatlerinde mazbata alma sırasında yaralanan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’yı hastanede ziyaret ederek başladı. Daha sonra İBB’ye geçen Ekrem İmamoğlu, “Bugün, bütün çalışma arkadaşlarımla, İBB çalışanlarımızla, kadromuzla ”Bismillah” diyoruz. Hayırlısıyla inşallah güzel hizmetlerimize başlayacağız. Çok işimiz var. İstanbul’un birçok konusu var. Tespit ettiklerimiz var. Sahada tespit edeceklerimiz var. İstişarelerimiz, brifinglerimiz olacak” dedi.

İmamoğlu, 19 günlük başkanlığında neler yaptı?

İLK İCRAAT: MUTFAKTA EŞİTLİK

İBB’deki ilk gününde belediye çalışanlarıyla da tanışan İmamoğlu, mutfak bölümünde “Yemekte bugün ne var” diye sordu. Görevli, “Musakka var, sizin için de antrikot yaptık” dedi. Bunun üzerine Ekrem İmamoğlu, “Birine musakka, birine antrikot olmaz. Bir dahakine aynısı olacak” karşılığını verdi. “Şehirdeki insanları eşitleyeceğim” diyen İmamoğlu böylece ilk iş olarak yemeği eşitlemiş oldu. Ayrıca gece saatlerinde İstanbul’a gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı havaalanında karşılamaya giden İmamoğlu, protokoldeki yerini de almış oldu.

ARŞİV ÇALIŞMASI YARGIYA TAKILDI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Şeffaf olma sözü verdim” diyerek İBB’nin özellikle 31 Mart'la 18 Nisan arasında yaptığı işlemler için yapılmasını istediği ‘arşiv’ çalışmasına 4. İdare Mahkemesi’nden izin çıkmadı. Mahkeme, İBB veritabanı kayıtlarının elektronik ortamda kopyalanması işlemine yapılan itiraz sonrası, yürütmenin durdurulmasına karar verdi. İBB cephesinden yapılan açıklamada ise ” Kurumumuza henüz bu yönde bir resmi tebligat yapılmamıştır. Resmi tebligat yapılınca gereği yapılacaktır.” denildi.

ERDOĞAN İLE AYNI CAMİDE

19 Nisan’da mesaiyle İBB’de CHP Meclis Grubu ile bir araya gelerek başlayan İmamoğlu, ardından Cuma namazını Altunizade’deki İlahiyat Fakültesi Camii’nde kılıp, eski İTO başkanlarından Atalay Şahinoğlu’nun cenazesine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı cenaze töreninin ardından İmamoğlu ve Erdoğan seçimden sonra ilk kez aynı karede görüntülendi. İmamoğlu, “Kendisinin kandilini tebrik ettim. Cumhurbaşkanımız da iade-i tebrik yaptı.” sözleriyle kameralara yansıyan görüntüyü anlattı. Daha sonra İmamoğlu, İBB’ye dönerek çalışanlara hitaben bir konuşma yaptı.

MAKAMDA İLK ZİYARET

İmamoğlu, mazbatasını aldıktan 3 gün sonra makamında ilk tebrik ziyaretine gelen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar oldu. İmamoğlu akşam ise 19:00'da Galatasaray- Kayserispor maçını Türk Telekom Arena Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nde protolde maç izledi.

2 MİLYON KİŞİYLE BULUŞMA

17 Nisan’da mazbatasını aldığı gün İBB binası önünde vatandaşlara seslenen İmamoğlu, bir buluşma düzenleyeceğini söylemişti. 21 Nisan günü “Yeni Bir Başlangıç” buluşması adı verilen miting Maltepe Miting Alanı’nda yapıldı. Yaklaşık 2 milyon insanın katıldığı buluşma renkli görüntülere sahne oldu.

İBB MECLİSİ’NDE 25 YIL SONRA CHP’Lİ BAŞKAN

22 Nisan Pazartesi günü İmamoğlu’na Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei sabah saatlerinde makamında tebrik ziyaretinde bulundu. Ardından İBB Meclisi'nin 8. Seçim Dönemi Nisan Ayı 1. Toplantısı yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi 25 yıl sonra CHP'li bir başkan tarafından yönetildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yönettiği ilk mecliste tartışmalar yaşandı. İBB bünyesindeki memurların mart ayından beri bekleyen sosyal denge tazminatı ödemeleri AKP grubunun itirazları nedeniyle karara bağlanamadı. Mecliste 1. Başkanvekilliğine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın yeğeni ve Medipol Başakşehir Başkanı Göksal Gümüşdağ seçilirken 2. Başkanvekilliğine ise AKP'li Ömer Faruk Kalaycı seçildi. Kalaycı, İmamoğlu'nun İBB'nin tüm kayıtlarını incelemek üzere verdiği talimata karşı incelemenin durdurulması için mahkemeye başvurmuştu. İBB tarihinde ilk kez bir Meclis toplantısı canlı yayınlandı.

İmamoğlu, meclis toplantısının ardından Kağıthane Yahya Kemal Mahallesi Akıncı Sokak üzerinde çöken 22 numaralı apartmanın enkazının olduğu bölgede İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin ile birlikte incelemelerde bulundu. Vatandaşların sorunlarını dinledi.

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenleri kapsamında, kentin çeşitli ilçelerinden gelen çocuklar ile okul yöneticilerini makamında kabul etti. Ardından Taksim Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. Daha sonra İmamoğlu, Beylikdüzü Yaşam Vadisi’nde çocuklarla birlikte ağaç dikti.

AKP VE MHP’Lİ ÜYELERDEN ÖNERİLERE RET

24 Nisan’da İBB Meclisi’nin ikinci toplantısı gerçekleştirildi. İBB Meclisi'nin ikinci oturumu da tartışmaların eşliğinde geçti. CHP'nin 23 ihtisas komisyonuna ek olarak “Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu” ile “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu” kurulması önerisi AKP'liler karşı çıktığı için reddedildi. CHP'nin “Kent Ekonomisi ve Meslek Odaları Komisyonu”na “sendikalar” ifadesinin eklenmesi önerisi de kabul görmedi. AKP'nin önerisi ile 25 yıldır 9 olan komisyon üye sayısı 8'e düşürülerek CHP'nin komisyonlardaki üye sayısı bir kişiye düşürüldü. İmamoğlu toplantı bittikten sonra 50. İBB ve 34’ncü 23 Nisan koşularını Veliefendi Hipodromu’nda izledi. İBB Koşusu’nu son olarak 19 yıl önce Ali Müfit Gürtuna yerinde izlemişti.

AKP’Lİ ÜYELERDEN GERİ ADIM

25 Nisan’da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yerli üretim laleler kullanılarak peyzajı yapılan ve Sultanahmet Meydanı’na serilen, ”dünyanın en büyük lale halısı”nın açılışını gerçekleştirdi. Ardından İBB Meclisi’nin üçüncü oturumu Ekrem İmamoğlu başkanlığında yapıldı. Bir gün önce CHP'nin Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu kurulması önerisine karşı çıkan AKP aldığı tepkiler üzerine geri adım attı. Mayıs ayında İBB'de “Bağımlılıkla Mücadele ve Rehabilitasyon Daire Başkanlığı” kurulmasını önereceklerini açıkladı. AKP grubu mayıs ayında İmamoğlu'nun aylık öğrenci kartının 85 TL'den 50 TL'ye indirme vaadine karşılık aylık ücretin 40 TL'ye indirilmesini teklif edeceğini de açıkladı. Daha sonra İETT Genel Müdürü Ahmet Bağış, kurumun 2018 yılı faaliyet raporunu sundu. Bağış, 2018 yılında İETT'nin gelir bütçesinin 1 milyar 719 milyon 519 bin lira, gider bütçesinin de 1 milyar 799 milyon 818 bin lira olarak gerçekleştiğini açıkladı. Bu rakamlara göre İETT geçtiğimiz yıl 80 milyon 299 bin lira zarar etti.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLARI ANKARA’DA

26 Nisan’da CHP’nin 31 Mart seçimlerinde göreve gelen 11 büyükşehir belediye başkanı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında Ankara’da toplandı. Toplantıya Ekrem İmamoğlu da katıldı. Toplantıda, devralınan belediyelerin mali durumu ve önümüzdeki süreçte yerel yönetimlerde atılacak adımların değerlendirildi. Toplantının ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, cuma namazı için Kocatepe Cami’ye gitti.

İMAMOĞLU’NDAN İLK ATAMALAR

27 Nisan’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeni başkanı Ekrem İmamoğlu 17 Nisan günü mazbatasını alarak göreve başladıktan sonra ilk atamalarını yaptı. 1995 yılından beri İBB'de görev yapan Nuri Sait Yıldırım İBB Özel Kalem Müdürü oldu. Yıldırım, 1998 yılından bu yana İBB Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda müfettiş olarak görevini sürdürüyordu. Müfettişliğinin ilk yıllarında İBB Kent Orkestrası Müdürlüğü'nde iki yıl müdür yardımcılığı, 2012-2014 yılları arasında İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı görevlerini yürüttü. Yıldırım, İmamoğlu’nun atamasının ardından 25 Nisan 2019 tarihinde İBB Özel Kalem Müdürü sıfatı ile görev yapmaya başladı. İBB'nin yeni Yazı İşleri ve Kararlar Daire Başkanı da Nurten Uğursoy oldu.1982 yılında İBB kadrosunda görev yapmaya başlayan Uğursoy, 2009-2015 yılları arasında Gaziosmanpaşa Belediyesi Teftiş Kurulu Müdürü, 2015 yılından itibaren de Avcılar Belediyesi Teftiş Kurulu Müdürü olarak görev yaptı. İmamoğlu 2 bürokratın dışında 5 danışman ataması da yaptı. Danışman olarak Melih Geçek, Ertan Yıldız, Naim Erol Özgüner, Yiğit Oğuz Duman ve Murat Ongun atandı.

İMAMOĞLU’NDAN ZİYARETLER

29 Nisan’da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSKİ'yi ziyaret ederek brifing aldı. Daha sonra Beyoğlu Odakule'deki İstanbul Kalkınma Ajansı Yönetimi Kurulu toplantısına katıldı. Fatih'te bir otelde çıkan yangında şehit olan itfaiye eri Taner Çebi'nin ölümünün birinci yıldönümü nedeniyle İstanbul İtfaiyesi'ni ziyaret etti. Çebi için başsağlığı dileklerini ileten İmamoğlu, İBB İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan ile Avrupa Yakası İtfaiye Müdürü Hasan Karakaş'tan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Daha sonra İBB binasına geçen İmamoğlu’na Almanya Federal Cumhuriyeti’nin bir önceki dönem Cumhurbaşkanı Christian Wulff oldu.

İmamoğlu, 19 günlük başkanlığında neler yaptı?

T.C. GERİ DÖNDÜ

30 Nisan’da Ekrem İmamoğlu güne İETT Genel Müdürlüğü’nde geröekleşen toplantıyla başladı. Daha sonra Kanada İstanbul Başkonsolosu Ulric Shannon ve Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Sn. Akio Miyajima İmamoğlu’na ayrı ayrı tebrik ziyaretinde bulundu. 30 Nisan’da gerçekleşen bir diğer önemli olay ise Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla çözüm süreci döneminde kaldırılan Türkiye Cumhuriyeti’nin kısaltması olan “T.C.” ibaresi İBB Başkanlık binası ile yanındaki ek binanın ana kapısındaki tabelalara eklendi. İmamoğlu’nun bugün yaptığı bir diğer önemli gelişme ise İBB çalışanlarının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlaması oldu. Saraçhane'deki İBB binasının avlusunda düzenlenen kutlamada 1 Mayıs Marşı çaldı.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI 1 MAYIS KUTLAMALARINDA

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bakırköy’de gerçekleştirilen 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına eşi Dilek İmamoğlu ile birlikte katıldı.

2 Mayıs’ta Tekirdağ Çorlu'daki tren kazasında hayatını kaybeden Oğuz Arda Sel'in annesi Misra Öz'ü makamında ağırlayan İmamoğlu, akşamında ise “Sahne Süperlerin, Futbolun Süperleri Ödül Töreni”ne katıldı.

İSTANBUL İFTARI ERTELENDİ!

3 Mayıs’ta Ankara’da düzenlenen CHP Belediye Başkanları toplantısına katılan İmamoğlu,  burada 6 Mayıs İstanbul Valiliği iftar programına ilişkin yaptığı açıklamada “Davetli Olduğum 6 Mayıs akşamı Valilikte yapılacak olan iftarın bir gün ertelenmesini zamanlama olarak manidar buluyorum” dedi.

ANNELERE ÜCRETSİZ ÖĞRENCİLERE İNDİRİMLİ ULAŞIM TALİMATI

Ulaşım Daire Başkanlığı’na gönderdiği yazıda, aylık öğrenci kartı bedelinin 85 liradan 50 liraya düşürülmesi, 0-4 yaş arası çocuklu anneler için ücretsiz taşıma kartı, 0-12 yaş arası çocuklar için ücretsiz yolculuk hakkı, dini milli ve resmi bayram günlerinde toplu taşımanın ücretsiz olması yönünde çalışma yürütülmesi talimat verdi.

PİDEYE ZAM YOK

İmamoğlu’nun talimatı sonrası İstanbul Halk Ekmek’te satılan Ramazan pidesine bu yıl zam gelmedi. 300 gr pidenin 1 TL’den satılmasına karar verildi.

4 Mayıs’ta, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı'nı ziyaret eden İmamoğlu burada yaptığı konuşmada itirazlarla ilgili tartışmaları değenlendirdi. İmamoğlu tepkisini “Aynı zarftan çıkan ilçe belediye başkanlığı pırıl pırıl, meclis üyeliği pırıl pırıl, İBB başkanlığında şaibe varmış. Buna kargalar bile güler. Bu millet bizi sevdi derdiniz ne?” diye gösterdi.

5 Mayıs’ta İstanbul Gönüllüleri ile Yenikapı gösteri alanında buluşan İmamoğlu 6 Mayıs sabahı ise makamında  Koç Holding Başkanı Ömer Koç ve Şirketin CEO'su Levent Çakıroğlu'nu ağırladı. Aynı gün Ramazan alışverişi Mısır Çarşısı'na giden İmamoğlu, daha sonra Şehit yakını ve gazilere ‘Devlet Övünç Madalyası' takdim törenine katıldı.

SON AKŞAMI SULTANBEYLİ’DE İFTAR SOFRASI

İBB Başkanı İmamoğlu, 6 Mayıs akşamı YSK’nın hakkında verdiği kararı ise Sultanbeyli'de iftar konuğu olarak gittiği bir vatandaşın evinde aldı. Burada sosyal medya hesabından açıklama yapan İmamoğlu, ‘Herşey çok güzel olacak.Hiç umudunuzu kaybetmeyin.Birileri yanlış yapacak, eksik yapacak, hata yapacak, çok kötü işlere kalkışacak ama biz hep beraber umudu taşıyacağız” dedi.