İSPARK'ta buhar olan 90 milyon lira iddiaları Meclis'te

İSPARK'ta buhar olan 90 milyon lira iddiaları Meclis'te

CHP, TBMM Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Onursal Adıgüzel ve Gülay Yedekçi İSPARK'ta 2016 yılında 95 otoparkın 55'inde 'zarar', 40 otoparkta da karın düşük gösterilerek 2011 yılında 90 milyon liranın kaybolduğu iddialarının araştırılması için soru önergesi verdi.

Cihan GÜNER

TBMM araştırma önergesi önerisinde ayrıca İSPARK'a ait otoparklarda kullanılan ve çevrimdışı da çalışabilen el terminatörlerinden kesilen otopark ücreti tahsilat fişlerine ilişkin bilgilerin gerekli şifrelerde kullanılmak suretiyle daha sonra kayıtlardan silindiği, böylece şirkete ait kamu kaynaklarının şirketin bazı yönetici ve çalışanlarınca organize ve sistematik bir şekilde zimmete geçirildiği iddiaları da hatırlatıldı.

Önergede şu görüşlere yer verildi:

15/6/2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 426 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yol kenarı otopark hizmeti verenler için, kesilen fişlere ilişkin bilgilerin sonradan değiştirilmesinin mümkün olmadığı yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanımı 0171072013 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilmiştir. İSPARK tarafından kullanılan el cihazlarının, bu mecburiyetten muaf almak için gerekli olan ve 385 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde belirtilen; " Hasılat raporlarının üretilmesi aşamasında dışarıdan hiçbir müdahale yapılmasına imkan vermeyecek" özellikte olmamasına rağmen şirket tarafından yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanıma zamanında başlatılmadığı ve yapılan yolsuzluklar için uygun ortam yaratılan bu duruma neden olan yöneticilerin de yolsuzluk organizasyonu içerisinde yer aldığı, ortaya atılan iddialar arasındadır.

İSPARK hakkında ileri sürülen iddiaların bir tanesi de bedelini ödemeksizin park hizmetinden yararlananlar adına çıkarılan 'Parklanma Borçları' için şirket hakkında hiçbir belge düzelenmediği ve bu gelirlerin kayıtdışı bırakılması yoluyla şirkette yolsuzluk yapılması yönündedir.

Şirketin mali tabloları incelendiğinde ise bir hizmet işletmesi olmasına rağmen, satış iadeleri hesabının 2014 yılında 65,673,32 lira olan bakiyesinin, bu yıla göre 2015 yılında 6 katlık bir artışla 470,360,98 liraya, 2016 yılında ise 30 katlık bir artışla 2.055,09 lira gibi toplam satışların neredeyse yüzde 1'ine tekabül eden dikkat çekici bir seviyeye ulaştığı görülmektedir. Rakamlardaki bu hızlı yükseliş, İSPARK'ın mali kayıt ve hesaplarının doğruluğu ile tutarlılığı konusunda da ciddi soru işaretlerinin bulunduğunu göstermektedir.

İSPARK tarafından 819 bin lira olarak açıklanan yolsuzluk tutarının, basına yansıyan 90 milyonluk rakamın yanında son derece düşük olması, el terminallerindeki otopark ücreti tahsilat fiş bilgilerinin silinmesi için gerekli olan şifrelere sahip olanlar ile yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanımını geciktiren yöneticiler hakkında herhangi bir işlem yapılmamasına karşın sadece sahadaki otopark çalışanlarının yolsuzluktan sorumlu tutulması ve ortaya çıkan diğer bilgiler olayın gerçek boyutlarının kamuoyundan gizlendiğini ve yolsuzluğun üstünün örtülmeye çalışıldığını ortaya koymaktadır. Şirket çalışanlarının ve işten çıkarılan personelin basına yansıyan 'yolsuzluğu personele yıkmaya çalışıyorlar' şeklindeki beyanları da bu durumu desteklemektedir.

TARIK BALYALI GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Yolsuzluk iddiaları İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde gündeme gelmiş, İSPARK'ta yaşanan sorunların ve yapılan yolsuzlukların açığa kavuşturulması amacıyla Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Tarık Balyalı tarafından kapsamlı bir soru önergesi hazırlanmış ve Meclis Başkanlığı'na sunulmuştu. Bu iddialar sonunda  İSPARK tarafından şirkette yolsuzluk yapıldığı tartışmasız kabul edilmiş, 819 bin lirayı zimmetine geçirdiği iddia edilen 21 çalışanın görevine son verilmiş ve söz konusu tutarın bu kişilerden tahsil edileceği açıklanmıştı.