'İsrail'le ikinci gizli anlaşma' iddiası

'İsrail'le ikinci gizli anlaşma' iddiası

CHP'li Yılmaz, İsrail ile yapılan anlaşmanın yanı sıra ikinci bir metnin olduğu iddialarına ilişkin, “HAMAS ile ilişkiler düzenleniyor, diğer o tutum belgesinde, o bize sunulmadı" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, İsrail ile yapılan anlaşmanın yanı sıra ikinci bir metnin olduğu iddialarına ilişkin, “HAMAS ile ilişkiler düzenleniyor, diğer o tutum belgesinde, o bize sunulmadı. Orada direkt HAMAS’ın ismi geçmiyor ama iki ülke birbirine karşı karşılıklı olarak terör örgütlerini finanse edemezler, destekleyemezler, barındıramazlar gibi hükümler geçiyor. O da bu metinde geçmiyor, mutabakat metninde yer alıyor” dedi.

Yılmaz, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

“ORDUDA KOMUTA YAPISININ VE HİYERARŞİSİNİN OLMASI ÇOK ÖNEMLİDİR”


TSK’nın yapısına ilişkin soruya Yılmaz şu yanıtı verdi:

“Orduda komuta yapısının ve hiyerarşisinin olması çok önemlidir. Türkiye’nin ordu yapısının böyle hallaç pamuğu gibi dağıtıldığını gören, Türkiye’nin içe gömülmesinden medet uman ve orada bir sonuç çıkarmak isteyen çevreler bunu kullanırlar. Ve biz bu hiyerarşik yapıdaki bu dağınıklığın yani ordu komutanlıklarının Milli Savunma’ya, Genelkurmay Başkanlığı’nın Sayın Cumhurbaşkanı’na bağlanması ve bu şekilde hiyerarşik yapının darmadağın edilmesinin yarın farklı bir siyasi hükümet olması halinde ve Cumhurbaşkanı’yla farklı düşünmesi durumunda Türkiye için ciddi sıkıntılar çıkaracağını, bunun gerçekten düşünülmeden getirildiğini, ordudaki çürüklerin ayıklanmasının elbette destekliyoruz ama ordudaki mekanizmanın, hiyerarşi mekanizmasının, komuta kontrol sisteminin bu şekilde örselenmesinin Türkiye’nin milli güç unsurunun önemli bir ayağını oluşturan orduda tahribat yapacağını ve bunun da Türkiye’nin dışarıda ve bölgedeki gücünü azaltacağını görüyoruz.”

“BELKİ DE BİR U DÖNÜŞÜ GÖRECEĞİZ”

Suriye konusundaki soruya da Yılmaz, “Siyasi iktidar Suriye konusuna ideolojik bakıyor, Esad saplantısı var, takıntısı var” diyerek şöyle devam etti:

“Buradan bir çark etme söz konusu olabilecek, belki de bir U dönüşü göreceğiz. Belki de yakın bir vade de tekrar Türkiye gerçeklerle yüzleşecek, Esed tekrar Esadlaşacak. Böyle bir döneme giriyoruz.”

İSRAİL ANLAŞMASI

İsrail ile yapılan anlaşmaya ilişkin soruya Yılmaz, şu yanıtı verdi:


“Hükümet bunu iç politikaya acımasızca malzeme yaptı. Genel seçimlerde oy kazandı. Kendini aşırı bir yükümlülüğe soktu. Şimdi de oradan geri adım atıyor. Biz şahsen bunun Türkiye’nin itibarını, caydırıcılığını ciddi manada zedelediğini düşünüyoruz. Elbette normalleşmeyi istiyoruz. Önümüzdeki anlaşma tabii ki bizim bazı şerhlerimiz olacak, bazı eleştirilerimiz olacak, bazı değerlendirmelerimiz olacak ama toplam olarak normalleşmenin de olmasının Türkiye’nin yararına olduğunu düşünüyoruz.”

“İstihbaratın tek çatı altında toplanmasına ilişkin tartışmalara ne diyorsunuz?” sorusuna da Yılmaz, “Orduda da yapıldığı gibi alelacele sırf bir şey duygusuyla yani bir şey yaptım dolayısıyla sadece darbe eksenli bir yaklaşımla bu konunun üzerine gidilirse bunun bir fayda sağlamayacağını düşünüyoruz. Bunu muhtemel bir sonraki darbeyi engellemek için dizayn etmek, sadece bu amaçla dizayn etmek, Türkiye’nin milli güvenliğini, itibarını, uluslararası ilişkilerini gözetmeden sadece bir sonraki darbe olmasın veya olursa bunlar haber versin mantığıyla düzenlemeye kalkışmak bence eksik kalır” yanıtını verdi.

“HAMAS İLE İLİŞKİLER DÜZENLENİYOR, DİĞER O TUTUM BELGESİNDE, O BİZE SUNULMADI”


“İsrail ile yapılan anlaşma ile birlikte ayrı ikinci bir anlaşma metni olduğundan bahsediliyor, burada İsrail’in çatışmalar devam edilirken yardım yapılamayacağı noktasında net tavır koyduğu söyleniyor, ne diyorsunuz?” sorusuna Yılmaz, “Doğru söylüyorsunuz, bu anlaşmayla kurbanların aileleri maalesef dikkate alınmıyorlar. İki; HAMAS ile ilişkiler düzenleniyor, diğer o tutum belgesinde, o bize sunulmadı. Orada da direkt HAMAS’ın ismi geçmiyor ama iki ülke birbirine karşı karşılıklı olarak terör örgütlerini finanse edemezler, destekleyemezler, barındıramazlar gibi hükümler geçiyor.

Biz biliyoruz ki İsrail’in bu süreçte 3 tane şartı vardı. O şartlardan bir tanesi İsrail askerinin yargısal süreçlerden muaf tutulması, tutuklanmamalarıydı. Bunu sağlamış oluyorlar.

İkincisi; Gazze’ye deniz ablukası da olmamış oluyor.

Üçüncü konu ise HAMAS konusuydu. HAMAS’ın Türkiye’deki faaliyetlerinin sınırlandırılması hatta ihraç edilmesi… O da bu metinde geçmiyor, mutabakat metninde yer alıyor.”

“Meclis’e sunulması gerekmez miydi?” sorusuna da Yılmaz, “Onu Meclis’e sunmuyorlar. Onu anlaşmanın gerekçesine derç ettiklerini belirttiler. Ama biz biliyoruz ki HAMAS ile ilgili yani HAMAS ismi geçmiyor ama terör örgütleriyle alakalı bölümün mutabakat da yer aldığını biliyoruz” yanıtını verdi.(Anka)