İşte AKP'nin erken seçim planı

İşte AKP'nin erken seçim planı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yüzde 49,5 oy almasına rağmen tasfiye edilmesi sonrası gözler Saray'ın MHP ayarlı erken seçim planına çevirildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Genel Başkanlığı ve Başbakanlığı bırakmam kendi tercihim değil, zaruret" diyerek Saray tarafından tasfiye edildiğini üstü kapalı olarak ilan etmişti.

Şimdi gözler Saray'a yüzde yüz biat edecek, "düşük profilli" Başbakan'da. Elbette o isme de Başkanlık için yeterince çalışmadığını düşündüğü Davutoğlu'nun tasfiye eden Erdoğan karar verecek.

Peki Saray'ın Başkanlık için yeni oyun planı ne?

MHP'deki kurultay tartışmaları Saray'ın Başkanlığa giden yolda planını nasıl etkileyecek?

Reuters'ın AKP'li bir MYK üyesine dayandırdığı iddiaya göre Saray'ın seçim planı ve Başbakan adayı şöyle:

"Şayet MHP'de mevcut durum devam ederse, (Adalet Bakanı) Bekir Bozdağ'ın genel başkanlığında Ekim'de erken seçim bekleyebiliriz. Ancak bir sürpriz olur ve olası kongrede MHP'de (Meral) Akşener başa geçerse, o zaman 2019'a kadar seçimsiz gidilebilir"

Reuters: Erdoğan MHP/HDP'nin baraj altında kalacağı beklentisiyle başkanlık sistemini sağlayacak çoğunluk için Ekim'de erken seçime gidebilir.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, MHP ve HDP'nin oylarının baraj altında kalacağı beklentisiyle TBMM'de başkanlık sistemini sağlayacak çoğunluk için bu yıl erken seçime gidebileceği belirtiliyor.

Bu süreçte MHP'nin hangi genel başkan ile yola devam edeceğinin de kritik unsurlardan biri olduğu ifade ediliyor.

AKP'li yetkililer ve analistler, Erdoğan'ın başkanlık sistemini getirecek anayasa değişikliğinin bir an önce hayata geçirilmesini istediğini ve işaret edeceği yeni başbakan ile TBMM'de anayasa değişikliği için gerekli 367 sandalyeyi kazanmaya çalışacağını belirtiyorlar.