İşte CHP'de açıklanacak başkanlar

İşte CHP'de açıklanacak başkanlar

CHP yönetimi, yaklaşan yerel seçimlerde, kritik illerde yarışacak belediye başkan adaylarını belirlemeye başladı.

Bu çerçevede; CHP’li 6 büyükşehir ve 8 il belediye başkanından yarıya yakınının yeniden aday gösterilmeyeceği belirtiliyor.

Eskişehir, Aydın, Hatay, Yalova, Burdur, Giresun ve Edirne’de mevcut başkanlarla devam edilmesine kesin gözüyle bakılırken; İzmir, Tekirdağ, Muğla, Sinop ve Zonguldak belediye başkanlarının tekrar aday gösterilmeyeceği, Çanakkale ve Kırklareli’nin durumunun ise belirsizliğini koruduğu iddia ediliyor. 24 Ekim’de 105 belediye başkan adayını açıklayan CHP, çarşamba düzenleyeceği Parti Meclisi (PM) toplantısında da 150 civarında adayı belirleyerek, kamuoyuna açıklamayı planlıyor.

TAŞDELEN'LE DEVAM
Edinilen bilgiye göre, çarşamba açıklanacak adaylar arasında büyükşehir belediyeleri yer almayacak ancak ilçe ve beldelerin yanı sıra bazı illerde yarışacak isimler kamuoyuna duyurulacak. Açıklanacak adaylar arasında, CHP’nin Ankara’daki iki belediyesi olan Çankaya ve Yenimahalle belediyelerine de yer verilecek. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Çankaya’da Alper Taşdelen, Yenimahalle’de Fethi Yaşar’ı çarşamba yeniden aday gösterecek.

KARAR NETLEŞİYOR
CHP’nin yönetimde olduğu 6 büyükşehir ve 8 il belediyesi bulunuyor. Milliyet’in aldığı bilgilere göre parti yönetimi, hem parti içi “uzlaşma” hem de kamuoyu araştırmaları ekseninde yürüttüğü çalışmalarla 14 belediye başkanı hakkındaki kararlarını netleştirmeye başladı. Bu çerçevede, Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen, Aydın’da Özlem Çerçioğlu, Hatay’da Lütfü Savaş, Yalova’da Vefa Salman, Burdur’da Ali Orkun Ercengiz, Giresun’da Kerim Aksu ve Edirne’de Recep Gürkan’ın yeniden adaylığına kesin gözüyle bakılıyor.

Kulislerde, yeniden aday olmayacağını açıklayan İzmir’in yanı sıra; Tekirdağ, Muğla, Sinop ve Zonguldak belediye başkanlarının da aday gösterilmeyeceği iddiaları dillendiriliyor. CHP’li Çanakkale ve Kırklareli belediye başkanlarının durumunun ise belirsizliğini koruduğu ifade ediliyor. Kılıçdaroğlu’nun, 24 Haziran sonrası olağanüstü kurultay girişimini destekleyen Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu’nu yeniden aday gösterebileceği de iddialar arasında.

YENİ İSİMLER
Milliyet'in iddiasına göre; TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa’nın Tekirdağ’dan, Tekirdağ Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya’nın Muğla’dan aday gösterilmesi bekleniyor. İki ismin de adaylık için kısa süre önce kamudaki görevlerinden istifa ettikleri belirtiliyor. Sinop’ta ise görevinden istifa eden il başkanı Barış Ayhan’ın adaylıkta bir adım önde olduğu yorumları yapılıyor. Zonguldak’ta da eski milletvekili Harun Akın ile eski bürokrat Kenan Köktürk’ten birinin tercih edileceği ifade ediliyor.

VEKİL ADAYLAR
CHP’nin yönetimde olmadığı bazı belediyelerdeki adaylarını da büyük ölçüde netleştirdiği konuşuluyor. Bu kapsamda; Balıkesir’de milletvekili Ahmet Akın, Denizli’de eski milletvekili Melike Basmacı, Kocaeli’de milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Bolu’da milletvekili Tanju Özcan ve Kahramanmaraş’ta milletvekili Ali Öztunç’un adaylığının kesinleştiği konuşuluyor.

ADANA'DA KARALAR
CHP’nin kazanmayı hedeflediği ve yoğun çalışma yürüttüğü illerden olan Adana’da ise Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın adaylıkta öne çıktığı yorumları yapılıyor. Kırşehir’de Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nun aday gösterileceği belirtilirken, Uşak adaylığında işadamı Asım Kalelioğlu’nun adı geçiyor.

ANTALYA, MERSİN...
CHP yönetiminin kazanma şansını yüksek gördüğü Antalya, Mersin ve Manisa’da ise çok sayıda aday yarışıyor. Antalya’daki yarışın mevcut milletvekili Çetin Osman Budak ile Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek arasında geçtiği belirtilirken, Budak’ın yürütülen kamuoyu araştırmalarında önde çıktığı ifade ediliyor. Kılıçdaroğlu’nun, Mersin’de ise eski milletvekilleri Aytuğ Atıcı ve Vahap Seçer ile eski bakan İstemihan Talay arasında bir seçim yapacağı konuşuluyor. Manisa’da ise Mimarlar Odası Şube Başkanı Ferdi Zeyrek’in adaylıkta önde olduğu yorumları yapılıyor.

SARIGÜL'E SÜRPRİZ
İstanbul’un Şişli ilçesinde ise mevcut başkan Hayri İnönü’nün yeniden aday gösterileceği ileri sürülüyor. Bu ilçeyi isteyen ve uzun zamandır çalışma yürüten Mustafa Sarıgül’ün ise Eyüpsultan’dan aday gösterilebileceği konuşuluyor. Ancak Sarıgül’ün bu karar karşısında nasıl bir tavır alacağı merak ediliyor.