İşte CHP'nin yeni Anayasası'nın tamamı

İşte CHP'nin yeni Anayasası'nın tamamı

CHP’nin yeni tüzüğü, zaman zaman gerginlik ve tansiyonun yükseldiği iki gün süren kurultayın ardından kabul edildi. Yeni tüzüğün kabulü kulislerde “CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun istediği oldu” şeklinde yorumlandı.

CHP Tüzük Kurultayı’nda en büyük anlaşmazlık ‘ön seçim’ tartışmasına yol açan milletvekili adaylarının saptanmasına iliş- kin 52’inci maddede yaşandı. 48’likler diye adlandırılan milletvekilleri ve bazı delegeler, Genel Merkez’in yaptığı düzenlemeyle ön seçimi kaldırdığını öne sürdü. Bu tartışmalar eşliğinde zaman zaman tansiyon yükseldi. Merkez yoklamasının yüzde 5’le sınırlandırılmasına ilişkin 48’liklerin verdiği önergenin oylaması sırasında, ‘ön seçim’ şeklinde sloganlar bile atıldı.

HERKES MERKEZ ATAMASIYLA VEKİL OLDU

‘Ön seçim ortadan kaldırılıyor’ tartışmaları üzerine kürsüye çıkan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Bülent Tezcan, “Arkadaşlar 1 Kasım seçimlerinde sadece Tunceli’de ön seçim yapıldı. 7 Haziran’da ön seçimde çıkanların hakkını ve hukukunu korumak için yönetmelik değişikliği yaptık. Tunceli Milletvekili Gürsel Erol dışında, ben dahil hiçbir milletvekili 1 Kasım’da ön seçimle belirlenmedi. Hepimiz merkez yoklamasıyla atandık” ifadesini kullandı.

GENEL BAŞKAN ADAYI İÇİN 64 İMZA YETECEK

Tüzük değişikliğiyle, genel başkan yarışı kolaylaştırıldı. Genel Başkan adayı olabilmek için gerekli olan imza sayısı yüzde 5’e (64 imzaya) indirildi. Genel Başkanlık yarışını kolaylaştıracak ve mükerrer imzaların önüne geçilecek bir adım atıldı. PM adaylığı için de en az 10 kurultay delegesinin imza şartı getirildi.

ÖRGÜT GÜÇLENDİ, PM'YE ÖN SEÇİM YETKİSİ

İl ve ilçe başkanlıklarının örgütü yöneteceği hükmü tüzükte özel olarak vurgulandı. İl ve ilçe başkanlarının sadece örgütün temsilcisi değil, örgütü yöneten kadrolar olduğu tüzükte ifade edildi. 16 il başkanının ve delegelerin önergesiyle ön seçim maddesine ekleme yapıldı. Buna göre seçim ittifakı yapılması halinde Ön Seçim yapılı yapılmamasına PM karar verecek.

CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI

Cumhurbaşkanlığı adaylığında bu zamana kadar tarif yoktu. Şimdi dört ayrı yöntem getirildi. Seçmen yoklaması, ön seçim, aday yoklaması ve merkez yoklaması yöntemlerinden birisiyle cumhurbaşkanı adayı belirlenecek. Seç- men yoklaması yeni bir sistem. Bu sistem uygulanırsa CHP’nin Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinde bütün seçmenlerin oy kullanması öngörülüyor.

GENÇLİK KOTASI YÜZDE 20 OLDU

Gençlik kotası yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarıldı. Yeterli başvuru olması halinde CHP’nin ilçe, il yönetimleri ve PM’sinin yüzde 20’si, 30 yaşın altındaki gençlerden oluşacak.

52. MADDEDE ORTALIK KARIŞTI

Divan Başkanlığını Hakkı Süha Okay’ın yürüttüğü Kurultayda tüzük değişikliğinin en tartışmalı maddesi olan 52. Madde’ye (ön seçime) gelindiğinde kargaşa çıktı. Kurultaya uzun süre ara verildi. akkı Süha Okay, kurultay salonunu terk edince, muhalifler de salonu terk ettiler. Okay’ın yerine, Divan Başkan Yardımcısı Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu kurultayı yönetti. Ve 40 madde 30 dakika içerisinde geçti.

İŞTE YENİ CHP TÜZÜĞÜ'NÜN TAMAMI .pdf