İşte CHP'nin 'şehitlik' yasası

İşte CHP'nin 'şehitlik' yasası

Yurt Gazetesi’nin Şehit Yakınları ve Gazilerin Hakları Kanun çağrısı karşılığını buldu. MHP ve HDP genel başkanlarının da desteklediği Şehit Yakınları ve Gazilerin Hakları Kanun Teklifi hazırlayan CHP, şehit yakınlarına ve gazilere emekli milletvekili statüsü istedi.

YURT Gazetesi-Kadir ERCAN/ CHP’nin hazırladığı Şehit Yakınları ve Gazilerin Hakları Kanun Teklifine göre, şehitlerin eşlerine milletvekili emekli maaşı olan 8 bin TL maaş ödenecek.  Çocuklarına yıllık 5 bin 328 TL eğitim bursu verilecek. Şehit yakınları ve gaziler milletvekillerinin sağlık hakkı gibi, tedavilerini ücretsiz yaptıracak. Madalya sahiplerine aylık 1500 TL maaş ödenecek.



CHP’nin hazırladığı, Şehit Yakınları ve Gazilerin Hakları Kanun Teklifine göre, şehit yakınları ve gazilere getirilecek yeni haklar şöyle:

AKÜLÜ TEKERLEKLİ SANDALYENİN EN İYİSİ: Ayağını, kolunu kaybetmiş veya gözü görmeyen gazilere aktif tekerlekli sandalye verilecek.

Fiyatı 10 bin 200 liranın tamamı ödenecek. Şu anda, bunun 2 bin 250 lirası ödeniyor. Kılıçdaroğlu, “Sen devlet olarak bunu karşılamayacaksın da kendi çocuğuna gemi mi alacaksın?” diye tepki gösterdi.

DİŞ TEDAVİSİNİN TAMAMI:
Diyelim ki bir gazimize, mermi veya şarapnel isabet etti, bütün çenesini kaybetti. Ona mevcut yasalara göre, alt üst en fazla 8 diş takılabiliyordu. Diğer dişlerin parası ödenmiyordu. Bu durumdaki gazinin tüm dişlerinin ücreti karşılanacak.

MİLLETVEKİLİ HAKKINA SAHİP OLACAKLAR:
Milletvekilleri sağlık yardımından hangi koşullarda faydalanıyorsa, gazilerimiz de, ek ücret ödemeksizin, bütün sağlık koşullarından ortezden, protezden aynen yararlanacaklar.

GERİDE KALANLARA TAPULU EV:
Şehidin geri bıraktığı ailesine tapulu ev verilecek. Kamuda istihdam şehitler için en fazla 2, gaziler için de 1 kişi idi. Yeni teklife göre, gazilerin ve şehitlerin çocuklarının tamamına kamuda sınavsız iş verilecek.

ÇOCUKLARININ HER BİRİNE 5 BİN 328TL EĞİTİM YARDIMI:
Gazilerin ve şehitlerin çocuklarına eğitim yardımı veriliyor. İlk ve ortaöğrenimde 12 ayda 1.332 lira veriliyor. Yeni teklifle bu, 3.192 liraya yükselecek.

Lisede okuyan bir çocuğa, 1.998 lira 12 ay için yardım yapılıyor; Yeni teklifle, bu yıllık 4.260 lira olacak. Üniversiteye giden şehit gazi çocuğuna şu anda 2.664 lira ödeniyor; bu 5.328 lira olacak. Yani ilk, orta ve lisede yüzde 140, yükseköğrenimde de yüzde 100 zam yapılmasını isteniyor.

GAZİLERE 253 BİN TL TAZMİNAT: Gazilere şu anda ödenen tazminat miktarı 83 bin 376 lira. Bunun 3 kat artırarak 253 bin 128 lira olması isteniyor. Bakıma muhtaç gaziler için şu anda 168 bin lira ödeniyor; Yeni teklifle, bakıma muhtaç gaziler için 337 bin lira ödenmesi isteniyor.

MADALYALILARA 1500 TL MAAŞ:
İstiklal Madalyası sahiplerine ayda 577 lira maaş veriliyor. Bunun en azından 1.500 liraya yükseltilmesi öngörülüyor. Devlet ödünç madalyası sahiplerine şu anda hiç para ödenmiyor. Bunlara da diğer gaziler gibi 1.500 lira ödenmesi isteniyor.

OTOMOBİLİNE GAZİ PLAKASI:
Vatani hizmet tertibinden aylık alanların aylıklarının yükseltilmesi isteniyor. Araç alırken özel tüketim vergisinden muaf tutulması talep ediliyor. Gazilerin tamamına “Gazi” yazan özel bir plaka verilmesi öngörülüyor. Caddede giderken o arabayı kullananın bu ülkenin gazisi olduğunu herkesin görmesi bilmesi isteniyor.

ŞEHİT EŞİNE, 8 BİN TL MİLLETVEKİLİ EMEKLİSİ MAAŞI:
Milletvekili emeklisi ayda kaç lira alıyorsa, şehit eşine de aynı maaşın ödenmesi öngörülüyor. Şu anda emekli vekiller 8 bin Tl maaş alıyor. Şehit eş ve çocuklarına da 8 bin TL maaş verilmesi öngörülüyor.

Kılıçdaroğlu müjdeyi Twitter’dan verdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter adresinden şehit aileleri ve gazi hakları için CHP’nin teklifinin yasalaşması gerektiğine vurgu yaptı. Kılıçdaroğlu, Twitter adresinden şu ifadeleri kullandı:

“Bu ülkede milletvekilleri değil, şehit yakınları ve gaziler ayrıcalıklı olmalıdır. Sağlık giderleri karşılanmalı, maaşları düzeltilmelidir. Türkiye, “gazilik sektör oldu” diyenler tarafından yönetilmeyi hak etmiyor. Şehit aileleri ve gazi hakları için CHP’nin teklifi yasalaşmalı. Bu ülke uğruna canını veren şehitlerimizin ailelerine ve gazilere sahip çıkmak boynumuzun borcudur! CHP iktidarında size ev de vereceğiz. Gazilere ve şehitlerimizin bize emaneti olan çocuklarına sınavsız iş vereceğiz. CHP, Türkiye için onurlu mücadele eden herkesin yanındadır.”