İşte Erdoğan'ın atadığı 'en yüksek dereceli devlet memuru'

İşte Erdoğan'ın atadığı 'en yüksek dereceli devlet memuru'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Metin Kıratlı'yı atadı. Kıratlı devletin en yüksek dereceli memuru oldu. Milletvekili maaşları eski sistemde en yüksek dereceli devlet memuru olan Başbakanlık müsteşarının maaşına göre ayarlanıyordu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin ardından, Cumhurbaşkanlığına bağlı başkanlıklara atamalar yapılmaya devam ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Kıratlı’yı atadı.

Metin Kıratlı böylece “en yüksek devlet memuru” oldu. Kıratlı’nın atamasına ilişkin kararname, resmi gazetede yayımlandı. Başbakanlık müsteşarı 11 bin 978 TL aylık ücret alıyordu.

MİLLETVEKİLİ MAAŞI ONA GÖRE DÜZENLENİYOR

Milletvekilleri ve bakan maaşları Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerinin Ödenek, Yolluk ve Emekliliklerine Dair Kanun hükümleri çerçevesinde belirleniyor.

Bu Kanunun 1'inci maddesinde; “Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin aylık ödeneklerinin tutarı, en yüksek devlet memurunun almakta olduğu miktardır. En yüksek devlet memuruna ödenenlerden gelir vergisine tabi olmayanlar bu kanuna göre de gelir vergisine tabi tutulmaz. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine bu madde uyarınca hesaplanacak aylık ödenek tutarının yarısı yolluk olarak ödenir. Bu yolluklar herhangi bir suretle haczedilemez. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri en yüksek devlet memurunun almakta olduğu mali ve sosyal haklardan yararlanırlar” hükmü yer alıyor.

EN YÜKSEK DEVLET MEMURUYDU
En Yüksek Devlet Memuru ifadesi Başbakanlık Müsteşarı için kullanılıyor. Dolayısıyla milletvekili ve bakanların maaşlarının kıstas alındığı maaş Başbakanlık Müsteşarı'na ödenen maaştı.

Başbakanlık Müsteşarı için ödenecek maaş tutarı ise 3056 sayılı Kanun'da düzenleniyor. 3056 sayılı Kanun'un Sözleşmeli Personel başlıklı 35'inci maddesinde; “Başbakanlık merkez teşkilatında, müsteşar kadrolarına atananlar atandıkları kadrolarda sözleşmeli olarak da, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın çalıştırılabilir. Bu şekilde istihdam edilen müsteşara 56.400 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık ücret ödenir. Ocak, Nisan, Haziran, Temmuz, Ekim ve Aralık aylarında birer aylık ücreti tutarında ikramiye verilir. Yapılacak diğer ödemeler ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulu'nca tespit edilir” hükmüne yer veriliyor.

METİN KIRATLI KİMDİR?
11 Kasım 1969 yılında Ereğli (Konya)'de doğdu. İlk, Orta ve Lise öğrenimini burada tamamladı.

1986 yılında girdiği Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1990 yılında mezun oldu. Hâkimlik stajını tamamladıktan sonra sırasıyla Ulaş (Sivas), Çaldıran (Van), Yalvaç (Isparta) ve Manavgat (Antalya) Hâkimlikleri, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Tetkik Hâkimliği, Daire Başkanlığı ve Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Evli ve iki çocuklu olup, iyi derecede Almanca bilmekte.