İşte Tunç Soyer'in projeleri

İşte Tunç Soyer'in projeleri

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, merakla beklenen ve başlığı ‘Aşkla İzmir’ olan proje lansman toplantısını gerçekleştirdi.

YURT/İZMİR

Toplantının açılışında konuşan Millet İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer’in konuşmasının satır başları:

Liman kentidir İzmir. Hem evrensel hem yerel olandır. İbn-i Haldun’un dediği gibi coğrafya kaderdir. İzmir’in kaderi, var olma sebebi limandır. İzmir’in farklı kültürler ve düşünceler için liman olma özelliğini kimse elinden alamaz. Tek tipleştiremez, köklerini unutturamaz. Dünyadan kopartamaz. İzmir insanları asla buna izin vermez. Korku coğrafyası yapmaya yetmez kimsenin gücü. İzmir özgürlükler, barışın şehri, uyum ve kardeşliğin limanıdır. Aynı zamanda demokrasinin limanıdır. Kardeşlik ve barış olmadan ne demokrasi ne adalet ve kalkınma mümkün değil. Kutuplaşmayla olan kalkınma tek zümreyi zengin ederken, kardeşlik ve barışla olan kalkınma alın teri dökenlerin refahı olarak geri döner.

İZMİR'DE GELECEĞİN TÜRKİYESİ HAYALİMİZ GERÇEK OLACAK

Biz özgür neşeli ve uyum içinde yepyeni bir hayatı İzmir’den inşa etmeye başlayacağız ve bunu tüm Türkiye’ye yayacağız. İzmir’den yakacağımız ateş Anadolu ve Akdeniz’e yayılacak. İzmir için yeni bir kimlik ve kültür arayışı içinde olmayacağız. Tüm projeler onun doğal liman olma karakterine sahip olacak, bu nedenle kalıcı olacak. İzmir’de yapacaklarımız İzmir’in gelişmesini, değişmesini, güzelleşmesini sağlamakla kalmayacak başka bir ekonomi ve siyaset kültürünün oluşmasını da sağlayacağız. İzmir’de geleceğin Türkiye’si hayalimiz gerçek olacak.

BİRİNCİ CEMREDE 11 BAŞLIK OLACAK

İki ana hedefimiz var. Birincisi refahın İzmir genelinde eşitlenmesi. İkincisi refahın arttırılması. Bu iki ana hedefe hizmet eden çok sayıda proje geliştirdik. Bir kısmını bugün, diğerlerini ikinci ve üçüncü cemrelerde açıklayacağız. Akademisyenler, stk’larla çalışıyoruz. 1 Nisan’dan sonra daha fazla çalışacağız. İzmir vizyon ortaklığı kuracağız. İzmir’i masa başında, kapalı kapılar ardında yönetmeyeceğiz. Hayallerimizi birlikte gerçekleştireceğiz. Bugünkü sunumum 11 başlıkta oluşuyor. İkinci cemrede başka başlıklarda olacak.

İŞTE SOYER’İN 11 BAŞLIKLI PROJELERİ…

Sosyal projeler: Refahın eşitlenmesini sağlayacağız. Ev kadınları, gençler, emekliler, emekçiler ve tüm İzmirliler odağımızda olacak. Hayatın her alanında hep birlikte üreteceğiz. Yoksulluğu yenen bir şehir olacağız. İçimizdeki müthiş enerjiyi yeni bir hayatı inşa etmek için kullanacağız. Sosyal projelerimiz 9 başlıkta toplandı.

EV KADINLARININ ÜRETMESİNİ VE KAZANMASINI SAĞLAYACAĞIZ

Bu şehir bir kadın şehri. Onların önce üretmesini, sadece çamaşır-bulaşık yıkayan insanlar olmaktan çıkıp aile ekonomisine  katık verir hale gelmesini sağlayacağız. Ev kadınlarının yaşamlarını kolaylaştırmak, üretmelerini ve satmalarını mümkün hale getireceğiz. Kadın kooperatiflerini İzmir’in tüm mahallelerinde hayata geçireceğiz. Halk gıda kuracağız. Halkın ucuz ekmek, suya kavuşmasını sağlamak en temel görevlerimizden olacak. Üretici birlik ve kooperatiflerin ürünleriyle aracısız buluşturacağız. İzmirli tüketici iyi, sağlıklı, temiz gıdaya aracısız ulaşabilir hale gelecek. Halk Süt uygulamasını başlatacağız. Halkımızın doğal ve ucuz süte erişimini sağlayacağız. Et tanzim satışını yani Halk et uygulamasını tüm İzmir’e yayacağız. İzlmir’i halk ekmekle buluşturacağız. Süt Kuzusu projesini büyüteceğiz. 134 bin çocuk sayısını 250 bin çocuğa çıkartacağız.

HALK TAŞIT PROJESİNİ BAŞLATACAĞIZ, YÜZDE 50 İNDİRİMLİ ULAŞIM SAĞLAYACAĞIZ

Halk taşıt projesini başlatacağız. Sabah ve akşam saatleri arasında yüzde 50 indirimli toplu taşım olacak. Engelli dayanışma merkezleri olacak. Engelli ailelerin sosyalleşmesini sağlayacağız. Meslek fabrikasının fonksiyonunu ve içeriğini değiştireceğiz. Genç işsizlikle mücadelede İzmir’i önemli bir enstrüman haline getireceğiz. Gençleri eğiterek istihdama kazandıracağız. Önceliğimiz coğrafi işarete, marka tescilleri olacak. Kooperatifleri e-ticaretle buluşturacağız ve pazarlama kabiliyetlerini geliştireceğiz.

MERKEZİ HÜKÜMETLE İZMİR VİZYON ORTAKLIĞINI MUTLAKA KURACAĞIZ

İzmir’i herkesin fikrine hürmet ederek, ayrım yapmaksızın kol kola yöneteceğiz. Meslek odalarımız, sivil toplum, hemşehri dernekleri ve ilçe belediyelerimizle birlikte karar almaya çalışacağız. Merkezi hükümetle İzmir vizyon ortaklığını mutlaka kuracağız. Herkesin yönetimde söz sahibi olmasını sağlamak için kılcal damarlara inip kimseyi dışarıda bırakmayacağız. 30 ilçe ile mükemmel bir koordinasyon sağlayacağız. Aktif ve kapsayıcı kent konseyleri oluşturacağız. Kurum içi işleyişi mükemmel hale getireceğiz. Büyükşehir belediyesi çalışan8larının her biri aynı zamanda elçilerimiz haline gelecek. Dört mekanizmasıyla öncelik ve tercihlerini karar alma mekanizmalarına taşıyacağız. Kararlar, öneriler, belediye bütçesi cebinizde olacak. Yönetime katılmak için teknolojinin en gelişmiş olanaklarını kentlimizle buluşturacağız.

DEPREM VE DİĞER AFETLERE HAZIR, DAYANIKLI YAŞAM ALANLARI KURACAĞIZ

Güvenli huzurlu estetik bir şehir hepimizin özlemi. Bir şehrin dönüştürülmesi eski binaların yıkılıp yerine çok katlı binaların yapılması değil. Aslolan atıl kalan binaları ve yerleri hayata kavuşturmak. Odağına vatandaşı koyan planlama ve dönüşüm anlayışından asla vazgeçmeyeceğiz. Planlı ve sağlıklı dönüşüme odaklanacağız. Deprem ve diğer afetlere hazır, dayanıklı yaşam alanları kuracağız. Çarpık kentsel yayılmanın önüne geçeceğiz. Estetik ve teknik kurullar kuracağız yapılaşma konusunda. Plansız kaçak yapılaşmayla uydu teknolojisini kullanarak mücadele edeceğiz.

BUCA’YI METROYA KAVUŞTURACAĞIZ

Buca’yı metroya kavuşturacağız. Raylı sistem hattını kısa vadede 340, uzun vadede 470 km’ye ulaştıracağız. Buca metro hattının en kısa sürede temelini atarak inşaatına başlayacağız. Projesi hazır, yıllardır Ankara’da onay bekliyor. Onay gelir gelmez çalışmaya başlayacağız. Buca’ya metroyu mutlaka kazandıracağız. 13,5 km’lik hat kentin bu en sıkışmış bölgesinde Bucalılara nefes aldıracak. Herşeyi hazır, parası-projesi, sadece bir imza bekleniyor.

HALKAPINAR-OTOGAR HATTINI DA ÖZ KAYNAKLARIMIZLA YAPACAĞIZ ANCAK

Halkapınar-Otogar metrosu yine hazır. 11 yıldır Ankara’da bekliyor. 2.3 milyarlık bütçeye sadece 30 bin lira ayrılmış durumda. Ankara ve İstanbul’a daha fazla ödenek ayıran hükümetin hiç ödenek ayırmaması kuşku uyandırıcı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi öz kaynakları bunu yapmaya yeter, biz bunu mutlaka yapacağız. Ama İzmirli de topladığınız vergilerin eşit dağılımını neden yapmıyorsunuz, İzmir’i neden Ankara ve İstanbul’dan ayrı bir yere koyuyorsunuz? Çiğli metro hattının parası ve projesi de hazır. Yine Ankara’dan bir imza bekliyoruz. Ama mutlaka Çiğli’ye de metroyu yapacağız.

BAYRAKLI-BUCA-KARABAĞLAR’I YENİ BİR ARTELLE BİRBİRİNE BAĞLAYACAĞIZ

111 noktada akıllı trafik sistemi düzenlemesi yapılacak ve trafik sıkışıklığı azalacak. Ana transfer merkezleri de üzerinde duracağımız konular olacak. Keyifli bir yaşam alanına dönüşecek Halkalı. Bunun gibi 3 tane transfer alanı da yapacağız. Bunların her biri alışveriş de yapılabilecek keyifli vakit geçirilecek istasyonlar haline gelecek. Alternatif yeni arteller açacağız. Yol altyapısı yetersiz yerlerde açacağımız yeni arteller Homeros Otogar bağlantısını sağlayacağız. Bayraklı-Buca-Karabağlar’ı yeni bir artelle birbirine bağlayacağız. 62 bin 600 kapasiteli otopark sayısını 100 bine çıkaracağız. Otomatik, yer altı otoparkları oluşturacağız. İzmir’in tüm ilçelerinde bunu yapacağız.

3 KRİTİK NOKTADA TRAFİĞİ YER ALTINA ALACAĞIZ

3 kritik noktada, Alsancak Garı önünde, Basmane Garı önünde ve Karşıyaka Vapur iskelesi önünde trafiği yeraltına alacağız. Bu bize aynı zamanda yer üstünde yayalaştırma öncelikli yeni alanlar da kazandıracak. Bisiklet ve yaya ulaşımını geliştireceğiz. Ulaşımı engellilerin kullanımına uygun hale getireceğiz. Elektrikli otobüs sayısını 500’e çıkaracağız. Bir kentteki trafik akışının tek sorumlusu belediye değildir. Emniyet ve ulaştırma bakanlığı ile birlikte çalışacağız ve bunu en iyi şekilde yapacağız.

DENİZ ULAŞIMINI 4,5KAT ARTTIRACAĞIZ

Deniz ulaşımında yepyeni bir düzenleme yapacağız. Hat sayısını ondan 21’e çıkaracağız, sefer sayısını üç kat arttıracağız. Baykuş gece seferleri koyacağız. İskele sayısını 14’den 17’ye çıkaracağız. Yeni gemilerle deniz ulaşımını 4,5 kat arttıracağız kısa vadede. İki feribotu filomuza katacağız. İzmir’den Akdeniz şehirlerine deniz ulaşımı sağlayacağız. Örneğin Sığacık’tan Samos’a bir saatte gidilebilir hale gelecek.

TİCARET HACMİ OLAN VE YÜZÜLEBİLİR KÖRFEZ İÇİN SİRKÜLASYON VE NAVİGASYON HATTINI HEMEN YAPACAĞIZ

İzmir’in ticaret hacmini arttırmak için sirkülasyon hattı yapacağız. Maliyeti 800. Bir de navigasyon hattı. Bu ddy’nin yetki ve sorumluluğunda. Yaklaşık bedeli 200 milyon lira. Bu iki hatla yüzülebilir körfez ve ticaret hacmi büyüyen bir liman yaratabileceğiz. İBBŞ’nin öz kaynakları her iki kanalı da yapmaya muktedirdir. Biz sirkülasyon kanalını hızla başlatacağız. İzmirdeniz projesinde kıyılarda yaşanan güzelliği yayacağız.

YEŞİL ALAN MİKTARINI 2,5 MİLYON METREKAREYE ÇIKARACAĞIZ

Yeşil alt yapılı yeşil bir İzmir yaratacağız. Kişi başı düşen yeşil alan miktarını 30 metrekareye çıkartacağız. 2,5 milyon metrekare yeni yeşil alan İzmirliyle buluşacak. Buca’da portakal vadisi olacak. Alan üzerinde yapılacak projenin animasyonunu da gösteriyorum. Uzundere Rekreasyon Alanı ile de yüz bin metrekarelik alan kazanacağız. Kadifekale ve Yeşildere alanında 450 bin metrekarelik yeşil alan kazanacağız. Meles Yeşildere hattında bir milyon metrekarelik yepyeni bir rekreasyon alanı yaratacağız. Zeytin ve bisikletin buluşacağı alanı yeşillendireceğiz.

İZMİR’İN HER TARAFINA YENİ BERTARAF TESİSLERİ KURACAĞIZ

Harmandalı’da yeni ve modern bertaraf tesisleri kuracağız. İzmir’in kuzeyi, merkez ve güneyinde yeni bertaraf tesisleri kuracağız. Tüm çöpleri dönüştürüp enerji elde edeceğiz. Bu projeler kendi kendini finanse edecek. Şehrimizin çöpünden enerji üreteceğiz. Vatandaşımızın çöp ayrıştırmasını sağlayarak, bunu tüm kente yayacağımız bir projeye dönüştüreceğiz. Hafriyat, moloz, elektronik atıkları ayrıştıracağız. Menemen’deki tıbbi atık tesisini düzenleyeceğiz.

CAN DOSTLARIMIZA GEREKLİ TÜM HİZMETLERİ SUNACAĞIZ

Can dostlarımıza gerekli tüm hizmetleri sunacağız. Seferihisar’da yaptığımızdan çok daha iyilerini tüm ilçelerimizde mutlaka kuracağız. Mobil araçlarımız olacak.

İZMİR’İN KOKU SORUNUNU KESİNLİKLE ÇÖZECEĞİZ

Altyapı ihtiyaçlarına üniversite, meslek odaları ve tüm uzmanları davet ederek kalıcı ve hızlı çözümler üreteceğiz. Suyun tahliyesi, içme suyu ve yollar temel önceliklerimiz olacak. Mevcut hattımıza yüz kilometre daha ekleyerek 636 km’ye çıkaracağız yağmur suyu hattımızı. Tüm yatırımları önümüzdeki 5 yıl içinde tamamlayacağız. Yağmur suyunu sorun olmaktan çıkaracağız. İleri biyolojik arıtma tesislerimizi çoğaltacağız. Atık pompa istasyonları ve koku giderme üniteleri kuracağız. İzmir’in koku sorununu kesinlikle çözeceğiz. İçme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu yatırımlarına hızla devam edeceğiz. Sarnıç tekrar kent hayatının içine girecek.

5 YIL REKOR ASFALTLAMA YILLARI OLACAK

Altyapı koordinasyonu için bir plan çerçevesinde tüm kurumların çalışmasını sağlayacağız. 2019-2024 arası İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin rekor asfaltlama yılları olacak.

İZMİR’DE KARBON SALIMINI YÜZDE 50 AZALTACAĞIZ

Yenilenebilir enerji yatırımlarını destekleyeceğiz. Çevreci ve temiz kaynaklardan enerji alacağız. Enerji kooperatiflerine destek vereceğiz. Alternatif temiz enerji politikalarına destek vereceğiz. Belediyenin tüm binalarında güneş enerjisi kullanımını arttıracağız. Sokak aydınlatmalarında da güneş enerjisini kullanıp karbon salınımını yüzde 50 azaltacağız. İklim değişikliği etkilerinden İzmir’i koruyacağız. Elektrikli otomobil şarj istasyonlarının sayısını arttıracağız. Taksi ve minibüslerin de elektrikli hale gelmesinin önünü açacağız, bunu planlayarak dönüştüreceğiz.

ÇOCUKLAR VE GENÇLER İÇİN YEPYENİ FİKİRLERİMİZ VAR

Gençleri ve çocukları yönetim sürecine dahil edeceğiz. Doğayla barışık, nitelikli, öncü ve dünyaya açık gençlerin yetişmesi için çalışacağız. Her çocuğumuzun internete ulaşması için yeni fikirlerimiz var. Yetenekli gençlerimizi şimdiden yönetime katacağız. Çocuk belediyesi Seferihisar’da gölge belediyeydi. Çocukların kente dair sözlerini söylemelerine imkan vereceğiz. Bunu tüm İzmir’e yayacağız.

KUŞAKLAR ARASI ETKİLEŞİM MERKEZİ, ÇOCUK KÖYÜ, MASAL EVLERİ AÇACAĞIZ

Gürçeşme’de kuşaklar arası etkileşim merkezi, Turan’da çocuk köyü gibi yepyeni tesisler kazandıracağız. Çocuklar ve gençler evlere hapsolmayacak. 20 tane masal evi açacağız. Seferihisar’da çocuklara kreş hizmeti verirken anneleri de çamaşırhanede çamaşır yıkayarak para kazanıyordu. Bu uygulamayı İzmir’in ilçelerinde de yaygınlaştıracağız. Eğitim öğretim yardımını mutlaka yapacağız. Başarılı öğrencilere dolaylı ya da doğrudan destek vereceğiz.  Gençlerin fikirlerini hayata geçirme, donanımlarını arttırma olanağı vereceğiz. Mutlaka hepsinin bir yabancı dil öğrenmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Maddi kaynaklar sağlayacağız.

İZMİR YATIRIMLARIMIZLA SPORUN BAŞKENTİ OLACAK

Uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yapacağız. Altyapısını ve amatör spor kulüplerini destekleyeceğiz. İzmir kulüplerinin mali yapılarını iyileştirmek şart. Her biri asırlık altı kulübümüzün süper ligde olmasını hayal ediyorum. Onun için ne gerekiyorsa yapacağız, her türlü desteği sağlayacağız. İzmir sporun başkenti olacak. Olimpik ve yarı olimpik yüzme havuzları yapacağız. Küçük yaşta uyuşturucu kullanımının olduğunu bildiğimiz mahallelerde çocuklarımızı mutlaka sporla buluşturacağız. Alternatif doğa sporlarına öncelik vereceğiz.

KEMERALTI’NI AYAĞA KALDIRACAĞIZ

İzmir yüzyıllar boyunca birçok uygarlığın etkileşimiyle şekillenmiş kadim bir şehir. İzmir’in hem İzmirlilere hem tüm insanlığa sunduğu kültür sanat imkanlarıyla gurur duyuyorum. İzmir hak ettiği ilgiyi görmüyor. Tanıtım faaliyetlerimizi arttıracağız. Şehrimizin kültür ve sanat başkenti olması için sporu, sanatı, modayı teşvik edeceğiz. İstiridye içindeki incinin tüm dünya tarafından görülmesini sağlayacağız. İzmir’i sinema sektörü için çekim merkezi yapacağız. İzmir tarih projesini etap etap kurgulayacağız. Kemeraltını ayağa kaldıracağız. Dünyanın en eski ve en güzel alışveriş merkezi Kemeraltı’nda TARKEM ile yürüteceğimiz projeyle Kemeraltı İzmir’in turizm lokomotiflerinden biri olacak.

KÜLTÜRPARK FESTİVALLERLE 24 SAAT YAŞIYACAK

Kültürpark yepyeni ve çok özgün festivallere ev sahipliği yapan bir yaşam alanı haline gelecek. Kültürpak edebiyat, gençlik, tasarım-inovasyon gibi benzeri festivaller düzenleyeceğiz. Kültürpark İzmir’dir. Aslolan 24 saat yaşayan kültürpark. İzmir’i tasarım şehri yapacağız. İzmir her günü sanatsal bir etkinlikle cıvıl cıvıl yaşayacak. İzmir Şehir Tiyatrosu mutlaka kurulacak. Elektrik fabrikasını kazandırıp kültür vahası olarak kullanacağız. Restorasyonunu uluslararası proje yarışması ile yapacağız. İçinde konservatuar, kütüphaneleri olacak. Kültür-sanat faaliyetleri İzmir’in günlük hayatının bir parçası olacak.

İZMİR ONLARCA ULUSAL VE ULUSLARARASI KONGRE VE SEMPOZYUMA EVSAHİPLİĞİ YAPACAK

Modern bir kongre merkezi yapacağız. Onlarca kongre ve sempozyuma ev sahipliği yapacağız. BM Habitat Dünya Kent Forumu’na, UNESCO’ya üye olup konferanslarını organize edeceğiz, Belediye Başkanları Küresel Meclisi’nin toplantılarına ev sahipliği yapacağız. Daha çok var. Kemeraltı’na UNESOO Dünya Kültürel Miras statüsünü mutlaka kazandıracağız. EXPO’ya mutlaka başvuracağız. Akdeniz Kentler Birliği ağını mutlaka kuracağız.