İYİ Parti'den yerel seçim açıklaması

İYİ Parti'den yerel seçim açıklaması

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in oy birliğiyle genel başkanlığa yeniden seçildiği 2. Olağanüstü Kurultay’ın ardından odaklanılacak yerel seçime hazırlık sürecinde, dikkat çeken ayrıntılar ortaya çıktı. Değiştirilen İYİ Parti Tüzüğü’ne göre, “seçimlerde parti aleyhine çalışanlara ‘kesin çıkarma’ cezası” verilecek.

Kulislerde konuşulan iddialara göre, İYİ Parti’nin yerel seçim çalışmasında şu ana başlıklar öne çıkacak:

- Yerel seçim sürecinde, partinin ilke ve prensiplerine uymayanlarla devam edilmeyecek.

- Seçim çalışmalarında provokasyon ve manipülasyonlara karşı dikkatli olunacak. Bunların önüne geçmek için dikkatli, disiplinli çalışma yapılacak. 


- Adaylar, siyasete yön verecek, söyleyecek sözü olanlar arasından belirlenecek. Milliyetçi, muhafazakar, demokrat, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı isimlerin öne çıkacağı değerlendiriliyor.

Geri dönüş olmayacak

- Genel Başkan, Genel İdare Kurulu (GİK), Merkez Disiplin ve Danışma Kurulu üyeleri, milletvekilleri, belediye başkanları aleyhinde sosyal medyadan, yazılı veya sözlü basın yolu ile asılsız iddialarda bulunan ve tekrarlayanlara; seçimlerde parti aleyhine çalışanlara “kesin çıkarma” cezası verilecek.

- GİK, partinin ilke ve kararlarına aykırı davranış ve faaliyetleri tespit edilen il ve ilçe yönetimlerinin üçte iki çoğunlukla görevden el çektirilmesine karar verebilecek. GİK, gerek görmesi halinde bu yetkisini üçte iki oy çoğunluğu ile Başkanlık Divanı’na devredebilecek. Başkanlık Divanı, Akşener’in GİK üyeleri arasından belirleyeceği isimlerden oluşacak.

‘Yerel seçimde ittifak yapmayacağız’

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, yerel seçimlere ilişkin şunları söyledi: “Biz sırf muhalefet olmak için de muhalefet yapmayız. Her geçen gün kan kaybeden AKP, yerel seçimleri öne almak isteyebilir ama biz destek vermeyiz. Endişem CHP’nin destek vermesi. Dokunulmazlık meselesinde olduğu gibi kritik bir zamanda AKP’ye destek vereceğini düşünüyorum. Bugün Enis Berberoğlu hapisteyse CHP yüzünden tutsak. Biz yerel seçimlerde ittifak yapmayacağız. Millet ittifakının da bize faydası olmadı. 15 vekili bize değil demokrasiye verdiler. Biz de onlara 32 vekil verdik.”