İYİ Partili Türkkan'dan Fuat Oktay'a THY sorusu

İYİ Partili Türkkan'dan Fuat Oktay'a THY sorusu

Qatar Airways’in Türk Hava Yolları’nı satın aldığına dair iddiaların arkası kesilmiyor. Bu konuda Türkiye ve Katar cephesinden üst düzey yalanlamaların gelmemesi de dikkatlerden kaçmıyor. Katarlı sermaye yapılarının Türkiye’deki hareketlerini takibe alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan konuyu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

Türk Hava Yolları’nın Qatar Airways’e satılacağı iddialarına son olarak kendisini iş geliştirme müdürü ve pilot olarak tanıtan İsviçreli Harry Theocharous’un attığı tweet eklendi. Theocharous tweetinde, Qatar Airways CEO'su Akbar Al Baker’in, Türk Hava Yolları'nın yüzde 49'unu satın aldıklarını duyurduğunu açıkladı. Konuyla ilgili THY Yönetimi’nden yalanlama gelmesine rağmen üst düzey devlet yetkilileri tarafından aksi yönde bir açıklama yapılmamış olması önem taşıyor. İYİ Parti Grup Başkanvekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan konuyu tüm yönleriyle ele alarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması isteğiyle soru önergesi verdi.

'VARLIK FONU BİR AÇIKLAMA YAPMALI'

İYİ Partili Türkkan yaptığı açıklamada, Türk Hava Yolları Yönetimi’nin iktidar tarafından belirlendiğini, THY’nin operasyonel olarak bağımsız olmadığını ve bu konuda Varlık Fonu Yönetimi’nin bir açıklama yapması gerektiğini belirtti. Türkiye Cumhuriyeti’nin öz kaynakları ile yaratığı küresel çaptaki bir milli değerin bir oldu bittiyle Katar’a satılmasının kabul edilemez olduğunu belirten Türkkan, “Sürekli 180 derece dönüşleri olan ve Varlık Fonu’ndaki milli değerlere ipotek koyan bir yönetim anlayışının THY’yi satmayacağını kim garanti edebilir ki? 50 milyon dolar için TSK’ya ait bir fabrikayı bile sattılar, gördünüz.” dedi.

Qatar Airways Şirketi’nden Türk Hava Yolları’nın satın alınacağı yönündeki haberler için hiçbir yalanlama gelmediğini belirten Türkkan, Katar’ın komşuları tarafından izole edildiğini, bölgedeki siyasi tablonun Qatar Airways ve yatırımcılarını yeni çıkış yolları aramaya ittiğini söyledi. Kamuoyunun THY’nin satışına karşı aşırı hassas olduğu bir dönemde Katar sermayeli bir bankanın THY müşteri programı olan Miles and Smiles’e katılmasının bile kamuoyunda yanlış algılandığına dikkat çeken Türkkan, “Katar sermayesinin Türkiye’ye girerken izlediği strateji ortada. Her şey bir fısıltıyla başlıyor, bir gece de bitiriliyor.” dedi.

'QATAR AİRWAYS İSTANBUL’DAN THY İLE BERABER UÇABİLİR'

Yeni yapılan İstanbul Havalimanı’nın Qatar Airways’in dikkatini çektiğini belirten Türkkan, Katar’ın komşuları tarafından ablukaya alındığını ve Katar’daki sermaye gruplarının kendi ana karaları dışında güvenli limanlar aradığını, Qatar Airways’in yeni bir mevzi kazanmak için THY ile ilgilenebileceğini söyledi. İktidarın Körfez ülkelerini para olarak gördüğünü söyleyen İYİ Parti Grup Başkanvekili, “Evet Allah Katar’a gani gani para vermiş deyip diyorsunuz, her şey para değil hele ki alın teri olmayan para hiç değil, Türk Hava Yolları’nın bir başka rakibine satılmasının adı zaten özelleştirmede değil.” dedi.      

Türkkan ayrıca, Türk Hava Yolları’nın yeni merkez üssünün İstanbul Havalimanı olduğunu, bu avantajın da korunması ve rakip havayollarına kaptırılmaması gerektiğini belirtti.

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın Fuat Oktay’a verdiği soru önergesindeki sorular ise şu şekilde;

Yukarıdaki bilgiler çerçevesinde;

1)      Türkiye Varlık Fonu’na devredilen THY hisselerinin satın alımı için başta Katar sermayesi olmak üzere yabancı bir kuruluş ya da şirket tarafından herhangi bir görüşme gerçekleşmiş midir?

2)      THY’nin özelleştirilmesine yönelik herhangi bir takvim belirlenmiş midir?

3)      THY’nin halka arz edilen yüzde 51’lik hisselerinin alım satımlarına yönelik herhangi bir takip işlemi yapılmakta mıdır? Yabancı yatırımcıların elinde doğrudan ya da dolaylı olarak bulunan THY hisselerinin toplamı yüzde kaçtır?

4)      THY ile Qatar Airways arasında herhangi bir operasyonel ortaklık bulunmakta mıdır?

5)      Türk Hava Yolları’na ait bir müşteri sadakat ve ayrıcalık programı olan Miles and Smiles adlı uygulamaya katılmak isteyen bankalar için hangi kriterler aranmaktadır? THY’nin satışına yönelik iddiaların olduğu bir dönemde QNB Finansbank (Qatar National Bank)’ın Miles and Smiles programına katılması stratejik olarak nasıl açıklanabilir?

6)      Türk Hava Yolları, operasyon merkezini Atatürk Havalimanı'ndan büyüme için kurgulanmış olan İstanbul Havalimanı’na taşımaktadır. Qatar Airways ise Katar’a yönelik ambargolar nedeniyle uçuşları için yeni bir merkez üssü aramaktadır ve yeni yapılan İstanbul Havalimanı Katarlı şirketin dikkatini çekmektedir. Bu konu hakkında iki şirket arasında herhangi bir görüşme gerçekleştirilmiş midir?