Kanada ırkçı söylemleri ve İslamofobiyi kınayan önergeyi onayladı

Kanada ırkçı söylemleri ve İslamofobiyi kınayan önergeyi onayladı

Kanada Parlamentosu dünyada giderek yükselen yabancı karşıtı ve ırkçı politikaları kınayan tasarıyı Federal Parlamento'dan geçirdi.

İslamofobi ve sistematik ırkçılığı kınayan Motion 103 ismiyle hazırlanan önergenin içeriği Liberal Parti Milletvekili 1986 doğumlu kadın siyasetçi Iqra Khalid tarafından hazırlandı. Parlamentoya sunulan önerge her çeşit ayrımcılığın ve toplumdaki nefret söyleminin önüne geçilmesi ve daha demokratik bir “kamu ikliminin” yaratılmasını amaçlıyor. Her çeşit sistematik ayrımcılık ve dini ayrımcılığı kınayan tasarının içeriği ise şöyle:


'Hükümet şunları yapmalıdır: (a) artan korku ve nefret iklimini yumuşatmak için tedbir almak, (b) İslamafobi ve sistematik ırkçılığın her biçimini özellikle dinsel ayrımcılığı kınamak ve bu tür olayların takibinin Avam Kamarası’na bildirilmesi (c) sistematik ırkçılığın ve İslamafobinin önlenmesi için hükümete destek olma çalışmalarını geliştirilmesi doğrultusunda bir parlamento komisyonu kurulması... '


Tasarıya, Federal Parlamentoda yönetimdeki Liberal Partiye göre sol politikaları ağırlıkta olan Yeni Demokrat Parti’nin desteğiyle 91 red’e karşı 201 kabul oyu verildi. Yeni demokrat parti başkanı Tom Mulcair ise önergeye açık olarak destek verdiklerini duyurdu. Kültür Bakanı Melanie Joly ile basın toplantısı düzenleyen Liberal parti milletvekili Khalid ise “Tasarı Kanadalılar arasında bir diyalog çağrısıdır” diyerek, dini ve ırk ayrımcılığının önüne nasıl geçilebileceği konusunda çalışma yapılması için, bu tür aşırı sağcı ve ırkçı akımların önüne nasıl geçilebileceği konusundaki hazırlığın bir kanundan çok bir önerge olduğunu vurguladı. 


Muhalefetteki aşırı sağcı politikalarıyla bilinen Kanada Muhafazakar Partisi ise bu önergeye karşı çıkıyor. Sekiz ay içinde önerge ile kurulacak olan komisyon ülkede ayrımcılık ve nefret suçlarına ilişkin bilgi toplayacak, azınlıkların ve ayrımcılıktan etkilenen grupların problemlerini ve gereksinmelerini hükümete bildirecek. 


Tasarı, Kanada yasama yapısında bir bağlayıcılık taşımadan bir önerge ve tavsiye kararı olarak değerlendiriliyor. Senato ve Avam kamarası bulunan ülke bilindiği üzere anayasal monarşi ve parlamenter demokrasi ile yönetiliyor.