Kani Beko; Sendikal faaliyet suç değil haktır

Kani Beko; Sendikal faaliyet suç değil haktır

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko basına açıklamada bulundu.

Kani Beko yaptığı açıklamada :

Bugüne kadar aralarında DİSK/Dev Yapı-İş Genel Başkanımız Özgür Karabulut’un da olduğu 35 işçi ve sendikacı tutuklandı. 
Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, iş cinayetlerinde katledilen, maaşları doğru düzgün ödenmeyen, bedenleri tahtakurularına yem edilen 3. Havalimanı işçilerinin haklı mücadelesini yürütmüştür. 

Sendikasının, inşaat işçilerinin ve anayasanın kendisine verdiği sendikal görevleri yerine getirmiştir. Bir sendika Genel Başkanının bu görevlerini yapması suç olamaz. 
Dev Yapı-İş Genel Başkanının, DİSK Genel Merkezi önünden gözaltına alınmasının ardından tutuklanması tamamıyla hukuksuzdur. 
Özgür Karabulut’un adresi bellidir sendikasında faaliyetlerini sürdürmektedir. 
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun yayınladığı raporda, işçilerin hakları açısından dünyanın en kötü 10 ülkesi arasında olan ülkemiz, son dönemde haklarını isteyen işçilerin ve sendikacıların tutuklanmasıyla bu konumunu sağlamlaştırmaktadır. 
Asıl tutuklaması gereken yılda en az 2000 işçinin ölümüne sebep olan soma da Ermenek’te toplu işçi ölümlerine yol açan patronlardır. 

Değerli Basın Mensupları, Sevgili Mücadele Arkadaşlarım,
AKP iktidarı döneminde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri yeterince alınmadığı bilinmektedir. Nitekim yapımı sürmekte olan 3. Havalimanı projesinde de onlarca işçi arkadaşımız hayatını kaybetmiştir. En temel insan haklarını hiçe sayan uygulamaları ile bu proje, işçileri ilk gününden bu tarafa hayatları pahasına çok ağır risklerle ve çok düşük ücretlerle karşı karşıya bırakmıştır. İşçi kardeşlerimizin kamuoyuna yansıyan talepleri ve bunların karşılanmıyor oluşu ülkemiz için hem bir utanç kaynağıdır hem de içinde bulunduğumuz ağır tabloyu açıkça ortaya koyan niteliktedir. 
Bu taleplerin içerisinde yaşam hakkı, çalışma hakkı, seyahat özgürlüğü de dahil en temel haklar yer almakta ve sırf bu yüzden işçiler baskıya ve AKP iktidarının şiddetine maruz kalmaktadır. Unutulmamalıdır ki AKP'nin iktidara geldiği 2002'den bu yana 21 bin işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti. Bunların ötesinde yer alan ve temel insani saygınlık ilkeleri gereğince lüks olarak kabul edilemeyecek talepleri ile işçilerin 21. Yüzyılda karşı karşıya kaldıkları çalışma koşulları asla ve asla kabul edilemez. İnsan onuruna yaraşmayan koşullarıyla, kar hırsının esiri olmuş, hukuksuz ve etik dışı yöneticilerin cenderesinden işçi kardeşlerimizin acilen kurtarılması gereklidir. Görevlerinin gereğini yerine getirmeyen ilgili bakanlıkların yetkilerinin haklarında soruşturma açılmalı, işçilerin yaşamlarını ve saygın yaşam koşullarını sağlamaktan uzak işçi düşmanı ilgili şirketlere çalışma yasağı getirilmeli ve işçilerin talepleri acilen hayata geçirilmelidir.

Sizlerle bu çerçevede işçi kardeşlerimizin taleplerini daha önce defalarca paylaşıldı ama ben de bir kez daha bu platformda paylaşmak isterim;

3. Havalimanında çalışan işçilerin talepleri, iş cinayetlerinin çözülmesi, bitmeyen iş cinayetlerinin sona erdirilmesi için gerekli önlemlerin alınması ve bu sorunları bildikleri halde müdahale etmeyen yetkililerin işten el çektirilmesi, eyleme katılan işçilerin işten çıkarılmasının önlenmesi, işten atılmış olanların işe iadesi, maaşlarının tamamının banka hesaplarına yatırılarak elden verilmesine engel olunması, 6 aydır maaş alamayan işçiler başta olmak üzere eksik ödemelerin tamamlanması ve geçmişe dönük maaşların ödenmesi, servis sorunlarının çözülmesi ve serviste geçen sürenin mesai olarak verilmesi, yatakhanelerin ve banyoların düzenli temizlenmesi, tahtakurusu sorununun çözülmesi ve yatakların değişmesi, işçilere tedavi için gerekli sağlık malzemesinin revir tarafından sağlanması, işçi kıyafetlerinin verilmesi, işçilerin ve formenlerin aynı yemekhanede yemek yemesi ve bu taleplerin basın karşısında dile getirilerek tanınmasıdır. 

Bugün sırf bu talepleri dile getirdikleri için işçi arkadaşlarımız tutuklanmışlardır ve durumları hakkında ne yazık ki sağlıklı bir bilgi almak mümkün değil. Aynı şekilde onların haklarını savunmak adına yanlarında bulunan Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut da tutuklu durumdadır. 

Unutulmamalıdır ki;

İnşaat işçilerinin insanca çalışma ve yaşama hakkını savunmak suç değildir!
Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut ve tutuklanan bütün işçiler derhal serbest bırakılmalıdır!