Kemal Kılıçdaroğlu'ndan tanzim yorumu

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan tanzim yorumu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İşte konuşmasından satır başları:

-Suriye'de bir şehidimiz var. Anneler yine kaygıyla bakıyorlar Suriye'deki evlatlarına. Şehidimize Allah'tan rahmet diliyoruz.

-Suriye politikasanın doğru olmadığını söyledik en başından beri. Suriye'nin içişlerine karışmayın dedik. 3,5 milyon Suriyeli geldi, ne yapacağımızı bilmiyoruz hala.

-PM üyemizin aylardır haksız bir şekilde içeride tutulması başka bir sorundur. Bunlar hakim mi merak ediyorum? Adalete en büyük zararı adalet mensupları veriyor.

-Sözleşmeli er ve erbaşları anlatacağım bugün. Erkekler gider askerlik görevini yapar terhis olur eve döner. Dediler ki "profesyonel orduya ihtiyacımız var." Sözleşmeli er almak zorundayız" dediler, yasa çıktı. Şimdi bu kişiler sınavla alınıyorlar. Bu kişilerin en az ortaokul mezunu olması gerekiyor. Doğuda görev yapıyorsa 3 bin 500 + 2000 TL ek ödeme yapılıyor bu kişilere. Görev süreleri de 7 yıl. Soru şu; 7 yıl sonra ne olacak bu kişiler? Diyorlar ki 7 yıl görev yapanlar, görev sürelerinin sonunda çıkarılacak bir yönetmelikle bunlar kamuda görev alabilsinler diye. Bu yönetmelik bir türlü çıkmıyor. Bu kişiler şu an işsiz.

-Niçin? Yönetmelik çıkmadı diye. Neden yönetmelik çıkmıyor? Hangi gerekçe ile çıkmıyor?

-Bu kişiler şu anda bizim işsiz ordumuzun (7-7 buçuk milyon) birer bireyi olarak evlerinde oturuyorlar.

-Orduda 7 yıl görev yapanlar sözleşmeli er ve erbaşlar evlerine gidemiyorlar. 1 yıl değil, 7 yıl evlerine dönemiyorlar. Ancak yılda 30 gün izin var. 15 gün mazeret izni, doğum, ölüm izni, evlilik izni var. Sonra 7 yıl kışlada bekleyeceksin.

-Neden? Bunlar insan değil mi? Bunların ailesi yok mu?

-Ocak 2018'de uzman çavuş, astsubaya 400 TL iyileştirme zammı yapıldı. Herkese zam, sözleşmeli er ve erbaşlara bu zam verilmedi. Neden? Silahsa silah, orduysa ordu, görevse görev. Bunu sormak zorundayız.

-Sözleşmeli er ve erbaşlara neden çocuk ve aile yardımı yapılmıyor? Diğerlerine yapılırken bu kişilere neden yapılmıyor? Çocuksa çocuk, aileyse aile...

-Eğer bir rütbeli belli bir yere gittiyse evliyse eşi de o yere tayin edilmek durumunda. Sözleşmeli er ve erbaşlarda eş durumu tayini de yok. Bunlar insan değil mi? Bunların aileleri yok mu? "Gidiyorum, küçük çocuğum var beni tanımıyor" diyor.

-Sözleşmeli er ve erbaşlar şehit olduklarında ayda 4200 TL veriliyor ailelerine. Sözleşmeli er ve erbaş dışında asker şehit olursa onlara 5600 TL veriliyor. Şehitler arasında ayrım olur mu?

-Bu haksızlık, adaletsizlik değil mi?

15 Temmuz şehitleri için bir soru sormuştum. Toplanan milyonlar nereye gitti? Şu ana kadar hiçbir haber yok. Sözleşmeli er ve erbaşların şehit yakınları ve gazilerine kira yardımı da yapılmıyor.

-Çözüm; uzman er ve uzman onbaşıya da verilen haklar bu kişilere de sağlansın. Bu kadar basit.

'ADALETE EN BÜYÜK ZARARI ADALET MENSUPLARI VERİYOR'

— Aydınlarımıza yeni bir tehdit. İstinaf mahkemesi Cumhuriyet gazetesinin cezasını onadı. Cumhuriyet gazetesi çalışanlarını, kalan cezalarını da yatmaları için tekrar cezaevine gönderecekler. Tekrar hapse atmak, Türkiye'nin itibarını zedelemekten başka ne işe yarayacak?

— Aydınları, gazetecileri hapse atıp ne yapacaksınız? Türkiye'nin itibarını zedeliyorsunuz. Türkiye'de yargının bağımsız olduğunu kimse söyleyemiyor. Bu kararın hakka ve hukuka uygun bir karar olduğunu kabul edebilir miyiz? Hayır.

— Gazetecilerin hele hele aylardır hapiste olup iddianamesinin yazılmadığı birçok kişi Türkiye'de demokrasinin kan kaybettiğini anlatıyor aslında. Parti meclisi üyemizin de aylardır haksız yere içeride tutulması ayrı sorundur. Eren Erdem'i serbest bırakan mahkeme tutukluluğuna devam dedi. Bunlar hakim mi? Merak ediyorum. Adalete en büyük zararı adalet mensupları veriyor.

'BABALAR GİBİ FABRİKALARI SATTIN, ŞİMDİ BABALAR GİBİ SOĞAN SATIYORSUN'

-Sanayi politikan ne? Fabrikaları satmak mı yeni fabrikalar kurmak mı? Babalar gibi fabrikaları sattın, şimdi babalar gibi soğan satıyorsun.Tarım politikan ne? Çiftçiyi nasıl destekleyeceksin diye sorarlar. Kobi politikan nedir? Kobileri nasıl destekleyeceksin? Para politikan nedir? Bunların hiçbirisi yapılmıyor. Tıkandılar, tanzim satış noktaları kuruyorlar şimdi de.

'İZİN VERENİN ALLAH BELASINI VERSİN'

-Çayyolu koridoru oldu artık. İki tarafta beton blok. Şikayet eden kim? Erdoğan. 10 Ocak 2019 tarihli bir karar okuyacağım. Bizim Genel Merkez'e giderken bir arsa var. Bu arsaya sınırsız kat yapılması imkanını veren karar. Hani sen diyordun bizim örfümüzle kültürümüzle barışmıyor diye. Acaba Erdoğan dışında biri mi karar veriyor? İptal et bunu. Etmeyecek çünkü alıcısı belli. Kupon arazisi çünkü. İzin verenin Allah belasını versin.