Kılıçdaroğlu: 7 Haziran'dan beri Kıbrıs Çıkarması'ndan daha fazla şehit verdik

Kılıçdaroğlu: 7 Haziran'dan beri Kıbrıs Çıkarması'ndan daha fazla şehit verdik

CHP lideri Kılıçdaroğlu, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Kılıçdaroğlu, " 7 Haziran'dan bu yana 539 şehitimiz var. Kıbrıs Çıkarması'ndan daha fazla şehit verdik." dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu katıldığı televizyon programında gündeme dair soruları yanıtladı. Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından başlıklar şöyle:

"Terör konusunda bütün partiler aynı, kesin, net tavır takınmamız lazım. Bu konuda ortak tavır uygulanmalı. İktidarsınsın, terörü önle. 2002'de iktidar olduklarında terör sıfırdı. Ne oldu da bu durumdayız? Herkes bunu kendine sorsun.

2015'te ABD'nin yayınladığı raporda, IŞİD terörü ile bölümde Türkiye transit bölge olarak tanımlanıyordu. 70 ilde IŞİD'e katılım oldu mu oldu.Yine aynı raporda Türkiye eğitim veriyorlar Türkiye'de deniliyot. Doğru. Bu gerçeğe baktığımız zaman 7 Haziran'dan bu yana 539 şehitimiz var. Kıbrıs Çıkarması'ndan daha fazla şehit verdik.

Saldırıdan sonra Emniyet Genel Müdürü'nü aradım, baş sağlığı diledim. Acaba üstlenen bir terör örgütü olup olmadığını sordum . Henüz belirlenmediğini ifade etti.Cenaze törenine katılacağım."

Böyle dış politaka mı olur? Ülkelerin düşmanı haline geldi. Türkiye aleyhine alınan her kararı intikam aldık diye bakılıyor. Her patlamanın daha fazla zarar verdiğini görmek gerek.

Yurt dışında Türkiye'nin turizm standı boş kaldı. Türkiye'nin bozulan şmajı yüzünden insanlar gelmek istemiyor. Kim yaptı bunu? Biz yaptık, kendimizyaptık. Bu fatura ağır ağır halka yansımaya başladı. İlk kez izlenen dış politikanın faurası çiftçiye, TIR şöforüne çıktı. Böylece dış politakanın ne kadar önemli olduğu bu tablo çok güzel önümüze koyuyor. İkitdar patisini kendini burada tutacak hale getirdi.İçeri de dışarı da kin zarar verir.

Öyle bir noktaya geldik ki gittik Lübnan'la, Mısır'la kavga ettik. Suriye üzerinde 14 ülkeye giderdik. Elimiz kolumuz bağlandı. TIR'lar satılık, alıcısı yok.

Saldırıların önlenmesi için yapılması gerekenler

Keşke bu soruyu iktidar kanadında birine sorsaydık. Bundan sonra düzeltemezler. Düşmanım Esed, kardeşim Esad olacak. Tüm dünya burada anlaştı. Bunlar terörle mücadeleyi bilmiyorlar. Bu hükümet Türkiye'yi yönetemez. Devletin yasalarını bozdular. Dünyada böyle bir model var mı? Yok böyle bir şey.

Bunlar hep reklam peşindeler. Bütün şehit cenazelerine bakın. Hep Anadolu'da garip guraba fakir çocuklar.

Almanya Palemantosu'ndaki Ermeni oylaması

Alman milletvekilleri ile görüştüm. Türk kökenli milletvekilleri ile de görüştüm.Bu olay Almanya'da ders kitaplarına  girerse sıkıntı o zaman başlayacak. Tarih kitaplarında okunacak. Peki Türkiye'nin Dışişleri Bakanı ne yaptı? Bu olay AKP tarafından rutin ve sıradan olarak gördüler. Binali Yıldırım'ın yaptığı açıklama da bu yöndeydi.

Tarihi araştıma için İsmet İnönü'nün kurduğu komisyonu 2011'de kaldırılıyor. Binali Yıldırım'ın imzası ile bunun yerine de kurulan kurul kapatıldı.Ben Başbakan olsaydım, soykırım olarak kabul eden ülkelere çağrıda bulunurum. Tarihçileriniz gelsin bunu araştırsın derdim. Biz bunu yapabiliriz. Bunu yapabilmek için hükümet olmak gerek, bunların bunu başarabilmesinin imkanı yok.

'Kanı bozuk' ifadeleri kullanılmaz. Kafatasçı mısın sen? Gidiyor yalnızca Türk kökenlilere böyle ifade kullanabiliyor. Olumsuz tabloyu perçinlemiş oluyorlar. Üst akıl yok bu da başka bie saçmalık. Senin aklın yok mu, bilim öğretecek insanları, üniversiteleri mahvettiniz.

2014 yılında Elekdağ Türkiye'nin izlemesi gereken yol haritasını çizdi. Ne oldu? Hiçbir şey. Hiç kimse kendi tarihi ile yüzleşmekten korkmamalı. Olayı alıp siyasallaştıtıp, başka mecrayı sürüklemeye izin verilmemeli.

Binali Yıldırım

Daha çok yeni. Davutoğlu'nun ekonomik alanda temiz bir geçmişi vardı. Yıldırım'ın böyle bir durumu söz konusu değil ne yazık ki. Düşük profilli olmayı kabul etmiştir. Biz Anayasa'yı çiğniyoruz, fiifli durumu hukuki duruma dönüştüreceğiz diyorlar.

Çarşamba günü arkadaşlarımız Meclis'te fiiili durum yaratacaklar. Herkese hukukun ne kadar önemli olduğunu hatırlatacaklar. Ne ahlak kaldı, ne hukuk kaldı. Hukukun dışına çıktığında saygın kalmaz.

Dokunulmazlılar

Dokunulmazlık konusunda verdiğimiz karardan pişman değiliz. Bizim fezlekelerimiz düşünce suçlarındandır. Buna rağmen atacaklarsa bizi hapse, atsınlar. Eğer milletvekillerimiz imza toplayıp AYM'ye gideceğiz diyorlarsa partiden ayrılıp gidebilirler. Bu olay bir şekilde AİHM'e gidecek. Kişilerin bireysel haklarını kullanmaları konusunda bir sorunumuz yok.

En kısa sürede AİHM'e başvuru hakkı var. Oradan ne çıkar bilemiyorum. Burada artık hukukun olmadığını bütün dünya biliyor. 'CHP teröre destek veriyor' diyeceklerdi eğer diğer türlü davransaydık.

Dokunulmazlıklar referanduma gitseydi kesinlikle Türk-Kürt ayrımı olacaktı. Biz Türkiye'nin birleştirici gücüyüz. Şehit cenazesinin proveke edilmesi siyasidir. Dokunulmazlık konusunda vicdani olarak doğru karar verdiğimize inanıyoruz.

Erdoğan'ın kadınlarla ilgili söyledikleri


Özel bir ruh hali var Erdoğan'ın. Herkes benden bahsetsin istiyor. Cennet anaların ayakları altındaysa kadınlar hakkında konuşması gereken erkekler değildir. Kadınların bedenleri üzerinden siyaset yapılmaz. Çocuğu olmayan kadınlara da hakaret ediyorsunuz.

Onun arkasından giden medya. Yazmayın gündem olmasın. Ne söylerse bütün gazetelerde manşet. Muhalefet gündem nasıl yaratabilir?

Halkın sorunlarından kopan bir medya var. Hangi gazetede pamuk üreticisinin,turuizmcinin sorunları manşet oldu? Biz Türkiye'nin gerçek sorunları ile ilgileniyoruz.

Parlementer sistemin nasıl düzeleceği, demokrasinin nasıl geleceğini Genel Kurul'da anlattık.Medya ilgilense de ilgilenmese de çalışmalarımız da bulunmaya devam edeceğiz. Biz onlar gibi olamayız. Biz bir olayı istismar edemeyiz. Kadına da saygı duyarız, kağıt toplayana da. Hiçbir ayrım yapmadık.  Toplumun en zayıf kesimini göreceğiz. Haber olur, olmaz. Biz yine de gideceğiz.

BES ile para kesilecek denilip sendikalar ses çıkarmıyorsa sorun buradan çıkar. Gelip bize şikayetlerini bildiriyor insanlar. Bir korku egemenliği var. Sorunlarınızı açıklayın. Toplumsal desteği sağlayamıyoruz.

'Kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz' açıklaması

Demokrasi uğruna pek çok şehit verdik. Kimler aksini dayattı. Başkanlık sistemini değil demokrasiyi savunacağız demektir bu. Onların geleneğinde bu yok. Ali İsmail'i döverek öldürüldü. O nedenle bizi yok etmedğiniz sürece bunu başaramayacaksınız.

Demokratik dille anlatmaktan anlamıyorlar. ABD'deki gibi başkanlık sistemini getirecekseniz buyur getirin. Öyle olsun istemiyor. Kanunlar var, devletler var, yerel yönetimler var.

Erdoğan mesajını ayakta dinlemeleri nasıl bir durum. Bayrak mı geçti, cenaze mi geçti? Devleti temsil edenlerin de ayağa kalkamsı üzücü.

Yerel medyada haberlerimiz çok güzel veriyorlar. Yaygın basın baskı altında, havuz medyası var. Türkiye yarı açık hapishaneye dönüşmüş durumda. Türkiye'de temel sorun doğruları öğrenmesin demek. Halk gerçekleri öğrenmesin istiyorlar. Gönül ister ki medya tarafsız olsun. Suçun yüzde 90'nı medyada. Hem içeri de hem dışarıda çalışıyoruz. Görülmüyor. Güneydoğu'ya en çok heyet gönderen parti biziz. Sur'a yardım gönderdik. Van'da insanlarla görüştüm. Gazetelerin sayfalarıda küçük yer buluyor. Hem iş dünyası ile hem işçilerle buluşuyoruz.

Maden işçilerini kimse görmedi, ölüm orucuna girdiler, vekillerimizi gönderdik sahip çıktık. AKP'nin ben sırtına binsek de oyunu bana verecek diye düşünüyor. O yüzden vatandaş kendine soru sorsunlar. Geniş kitlelere nasıl ulaşacağız sorunumuz bu. Karaman'daki çocukları ülkenin gündemine biz taşıdık. STK'lerin daha çok ön planda olması gerekiyor.

Muhtarlar Kılıçadaroğlu'na ne söylediler?


Kaymakamlar, valiler muhtarlara oy devşirmek için baskı yapıyor. Muhtarlara sorun söylerler. Hizmet götürmemekle tehdit ediliyorlar. Normal bir sistemle mücadele etmiyoruz ki.Sonuna kadar haklılığımızı arttıracağız.

Grup toplantılarında slogan atılmasını doğru bulmuyorum. Bunu bu hale getiren iktidar partisi getirdi. Siyasi partiler bu konuda centilmenlik anlaşması yapabilir. Sağlıklı bir demokrasi de bunlar tartışılabilir. Verdikleri hiçbir sözü tutmadılar şu zamana kadar. Bundan sonra anlaşma yok.

Rıza Sarraf


Avukat arkadaşımız bu davayı izliyor. Bu davayla ilgili Erdoğan neden hiç konuşmuyor. Kendi eşinin vakfına bağışlar yaptı. Neden bağırmıyor, neden sesini çıkarmıyor? O da Türkiye vatandaşı. gereksiz yere tutuklandıysa niye bağırmıyorsun? Adalete sığar mı, devlet protokolünde vardı diye neden bağırmadı? Rıza Sarraf'ı ziyaret etsin ABD'ye gitmişken.

ABD kendi çıkarlarını savunuyor. Devlet çünkü orası. Orası Türkiye değil ki. Çok sayıda belge ve döküman var. Bu yüzden takip ediyoruz. Rıza Sarraf dört bakana rüşvet dağıttı. Türkiye'de bu mesele kapandı. Bakanların dokunulmazlıkları kaldırılmıyor, vekillerin dokunulmazlığı kaldırılıyor. Bakanların dokunulmazlığı ömür boyu.

Nereden ne aldığımı, çocuklarımın mal varlığını açıkladım ben. Hepsi alnımın teri ile kazandım. Binali Bey'de açıklasın. Binali Bey'i tebrik etmedim.

Başkanlık Sistemi

Erken ve geç seçim ne farke der. Erdoğan'ın planları ile ilgilenmiyoruz. Onun derdi ömür boyu dokunulmazlık. Kendisi ve aile için. Dolasıyla bütün amaç bu. Kiminle paazrlık yapıyorsun, derdin ne senin? Ettğin yemine sadık kal. Namus ve şeref  sözü verdiysek kağı gibi arkasında dururuz. Bütün ahlaki değerlerimzide  çok büyük bir yozşlaşma var.

Kul hakkı yiyen adama nasıl sahip çıkıyoruz. Kul hakkı yiyen insanları savunanın arkasından nasıl gidiyorsunuz, en bunu anlayamıyorum.

Muhammed Ali

ABD yaptığı hatayı sonradan anladı ve topluma bunu anlattılar. Kendi yaptıkalrı acımasızlıkla yüzleştiler. Biz de basılmamış kitap için insanları hapse attık. Böyle bir cendereden geçtik. Hepimiz bütün bunları bilmeliyiz. Sokakta vatandaş bu ülkeye ne oluyor diye düşünmeli. Davutoğlu ile pek çok alanda konuşma fırsatım oldu."