Kılıçdaroğlu: Gücünüz siyasetin üstünde

Kılıçdaroğlu: Gücünüz siyasetin üstünde

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Sanat Çalıştayı'nın açılışında konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bizim amacımız, sanatın özerkliğini, sanatçının özgürlüğünü ve gelecek güvencesi de dahil insanca yaşamasını sağlamaktır. Bizim amacımız, sanatçıları parti yandaşı yapmayı değil, onları özgürleştirmeyi ve üretkenleştirmeyi sağlamaktır” dedi.
Kılıçdaroğlu, partisi tarafından İzmir’in Seferihisar İlçesinde, sanatçıların katılımıyla düzenlenen Sanat Çalıştayının açılışında konuştu. Sanatın olağan akışına bırakıldığında, güzeli, insancılı ve daha fazla özgürlüğü arama sürecinde kendini yeniden oluşturduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Sanatın bu öz yapısı tutucu ve baskıcı iktidarların sanatı tehlike olarak görmelerine yol açar. Tarihte bunun çok sayıda örneğini biliyoruz” dedi. Bir yönetimin demokratlığının ve özgürlükçülüğünün ölçütünün,  sanatçılara ve sanat kurumlarına bakışı olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “Eğer bir yönetim sanata, sanat kurumlarına özgürlükçü bir pencereden bakabiliyorsa o ülkede sanatın önü açılır” diye konuştu.
Sanatın var olabilmesi için de, sanatçıların insanca ve özgürce yaşayabilecekleri koşulların yaratılması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Sanatın özerkliği, sanatın kendi kurallarını kendisinin belirlemesidir. Sanat, sanat dışı etkilerle yönlendirilemez, yönlendirilirse özgün ürünler üretilemez” dedi.

-CHP’NİN SANAT POLİTİKASI-
CHP’nin sanat politikasını anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Bizim amacımız, sanatın özerkliğini, sanatçının özgürlüğünü ve gelecek güvencesi de dahil insanca yaşamasını sağlamaktır.  Bizim amacımız, sanatı her türlü dış belirlemenin dışında tutmaktır. Bizim amacımız, sanatçıları parti yandaşı yapmayı değil, onları özgürleştirmeyi ve üretkenleştirmeyi sağlamaktır. Bizim amacımız, özerk bir sanat kurumu aracılığıyla kamu kaynaklarının verimli kullanılmasını ve eşit dağıtılmasını sağlamaktır. Biz, sanat yapıtlarından yararlanmayı temel bir insan hakkı olarak görüyoruz ve öyle kabul ediyoruz. Bizim amacımız, her uygar toplumda olduğu gibi Türkiye’de de her yurttaşın sanat ürünlerinden yararlanmasını sağlamaktır. Biz sanatçıların da örgütlenme ve çıkarlarını savunma haklarına sahip olmalarını istiyoruz ve bunu savunuyoruz. Eğer bu ilkeleri gerçekleştirebilirsek kendi ülkemizde sanatın ve sanatçının önünü açmış, özgün eserler kazanmış ve Türkiye’yi bütün dünyaya sizlerin pencerelerinden tanıtmış oluruz.”
-“SİYASETÇİLER SANATÇIYA SAYGI DUYMAK DURUMDA”-
Kılıçdaroğlu, sanatçıların gücünün siyasetin çok daha ötesinde, her türlü gücün üstünde olduğunu ifade ederek, sanatçıların yarattığı eserlerin Türkiye’nin geleceği için çok önemli olduğunu, siyasetçilerin de buna göre politika üretmesi gerektiğini belirtti. CHP lideri, bütün siyasetçilerin şu ve ya bu şekilde, hoşlansalar da hoşlanmasalar da sanatçıya saygı duymak ve onun önünde eğilmek durumda olduklarını kaydetti.
Kılıçdaroğlu, Seferihisar Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Yaratıcı Yazarlar Merkezinin açılışını da gerçekleştirdi. Merkezde, yazarlar için konaklama, çalışma ve toplantılar için salonlar yer alıyor.