Kılıçdaroğlu: Her hafta Merkel'le görüşülüyor, neden ağırlığı hissettirilemedi?

Kılıçdaroğlu: Her hafta Merkel'le görüşülüyor, neden ağırlığı hissettirilemedi?

Adana'da konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ermeni Soykırımı Tasarı'nın onaylanmasına ilişkin ”Neredeyse her hafta Sayın Merkel’e görüşülüyor. Neden bu konu yeterli ağırlıkta Almanya’ya hissettirilmedi?” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya Federal Meclisi’nin Ermeni Soykırımı Tasarısı'nı kabul etmesiyle ilgili, “Anlayamadığım nokta şu, Neredeyse her hafta Sayın Merkel’e görüşülüyor. Neden bu konu yeterli ağırlıkta Almanya’ya hissettirilmedi?” diye sordu.
Kılıçdaroğlu, Adana’da tarım alanındaki sivil toplum örgütleriyle bir araya geldi. Toplantının ardından basına açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, gazetecilerin sorusu üzerine Alman parlamentosunun soykırım kararını şöyle değerlendirdi:
“Bir parlamentonun konusu bu olay olmamalı. Almanya’ya gittiğimde, yaptığım bütün görüşmelerde bu tasarının çok yanlış olduğunu, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkileri bozacağını, sadece Türkiye ile Almanya arasında değil Almanya’da yaşayan Türkleri de rahatsız edeceğini, orada huzursuzluklara neden olacağını ifade ettim. Fakat anlayamadığım nokta şu, neredeyse her hafta Sayın Merkel’e görüşülüyor. Neden bu konu yeterli ağırlıkta Almanya’ya hissettirilmedi? Biz muhalefet partisi olarak görüşmeleri yaptık ve o görüşmelerde düşüncelerimizi ifade ettik. Ayrıca ben, 5 ayrı yetkili kişiye, siyasi parti liderleri başta olmak üzere, mektup gönderdim.
'BU BİZİM KABUL EDECEĞİMİZ BİR TABLO DEĞİL'
Ama Türkiye’nin maalesef dış politikada izlediği yanlış yol ve yöntemler, kendi ağırlığının yeterince hissettirilmemesine yol açıyor ve bu tabi bizim kaldıracağımız, bizim kabul edeceğimiz bir tablo değil. Defalarca söyledik, bu olay tarihçiler tarafından ele alınıp değerlendirilmesi gereken bir olaydır, diye. Öyle anlaşılıyor ki Almanya soykırım olaylarında yanında bir kişi, bir devlet daha istiyor, böyle bir arayışı var ve bu gerçekten Alman parlamentosu için de büyük talihsizliktir.”