Kılıçdaroğlu: Kararlıyız, iddialıyız o belediyeleri alacağız

Kılıçdaroğlu: Kararlıyız, iddialıyız o belediyeleri alacağız

Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet'e gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet’i kabul etti. Kılıçdaroğlu, yerel seçimler, ekonominin durumu, Katar’dan gelen uçak ve Suriye ile ilişkilerde gelinen son durumu değerlendirdi. ‘Halk perişan, Saray lale devri yaşıyor’ diyen Kılıçdaroğlu, ekonomik krizi yaratanın çözüm üretemeyeceğini belirtti. CHP lideri, Suriye konusunda ise Erdoğan’ın Esad’ın istediklerini yapma noktasına geldiğini söyledi.

Bazı belediye başkan adaylarımız çalışmaya başladı. İttifak değil, dirsek teması olabilir. 24 Haziran’da iyi sınav vermedik. Kızdırdığımız gençlerin fikirlerine açığız.

Henüz belediye başkan adaylarının resmileşmemesine karşın bazı yerlerde adayların fiilen sahada çalışmaya başladığını belirten Kılıçdaroğlu, ittifakın, tabanda doğal dirsek teması şeklinde gelişeceğini kaydetti. AKP ve MHP’nin CHP’yi ittifakla zayıflatma planlarını değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Korkunun ecele faydası yok. Adana’yı da alacağız, Mersin’i de alacağız, Balıkesir’i de Uşak’ı da Ankara, İstanbul’u da alacağız. Kararlıyız, iddialıyız” dedi.

Erdoğan’ın Suriye konusunda Rus lider Vladimir Putin’in “her dediğini yaptığını” savunan Kılıçdaroğlu, “Cihatçı gruplar ağır silahlarını bırakacaklar, kime teslim edecekler, kime bırakacaklar göreceğiz. Türkiye ağır bir sorumlulukla karşı karşıya” değerlendirmesini yaptı. Parti genel merkezinde gazetemizin yöneticilerini kabul eden Kılıçdaroğlu, sorularımıza şu yanıtları verdi:

Yerel yönetimlere ilişkin nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz?

İlin ya da ilçenin, beldenin arzu ettiği belediye başkanlarını çıkarmaya özen göstereceğiz. Kent kültürü olan, çalışkan, özverili, belde halkına hizmet sunmak için her türlü çabayı gösteren adaylarla yola çıkacağız. Bu konuda çalışmalarımız yeni başlamış da değil. Seçimlerden önce de bazı çalışmalarımız vardı. Seçimlerden sonra hemen çalışmalarımıza devam ettik şöyle bir hedef koyduk: Belediye başkanlarımızın olmadığı yerde örgütler, belediye başkan adaylarını belirliyorlar, diyalog kuruluyor. Bazen deniyor ya CHP ne yapıyor, şu anda sahada fiilen belediye başkan adayı olarak resmen olmasa bile fiilen çalışıyorlar. Mevcut belediye başkanlarımızın olduğu yerlerle ilgili de memnuniyet anketleri yaptırıyoruz. Belde halkı başkanın sunduğu hizmetlerden memnun mu değil mi, ona da bakacağız.

Adayları erken açıklamak gibi bir düşünceniz var mı?

Özel bir takvim yok. Hiçbir çalışma bile yokken yerel yönetimlerle ilgili, biz bazı yerlerde belediye başkan adaylarımızı zaten belirledik. Geçmişte geç açıkladığımız şeklinde bir eleştiri gelmişti. Aslında o eleştiri de çok haklı değildi. Çünkü biz belediye başkan adaylarımızın neredeyse yüzde 90’ına yakınını daha önceden açıklamıştık. İstanbul ve İzmir’de belediye başkan adaylarının açıklanmasında niçin geç kalındı diye bir eleştiri gelmişti. Kendi içinde haklı olabilir, eleştirilerden de ders çıkararak hızlı bir şekilde adayladrımızı belirliyoruz.

İttifak tartışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Milletvekili seçimlerinde bir ittifak var, çünkü yasası var. Yasası olmayan bir ittifak sürecinin, sanki yasa varmış da ittifak yapıyormuşuz gibi deklare etmeyi asla doğru bulmadık. Böyle bir ittifak söz konusu değil. Yerel yönetimlerin merkezi yönetime göre bir farklılığı var. Orada adayın siyasi kimliğinden çok daha öte kişinin kimliği, saygınlığı, tutarlılığı, kent kültürünün olup olmadığı, kente dair vaatleri öne çıkar. Dolayısıyla bazen farklı siyasi partilere oy vermiş vatandaşlar belediye başkanlığını seçimlerinde beğendiği belediye başkan adayına gider oyunu verir. Vatandaş tabanda kendisi ittifak yapıyor. Bu doğal ittifak. Saadet Partisi’nin Sayın Genel Başkanı ‘ ittifak değil ama dirsek teması olabilir’ dedi. Doğru, zaten dirsek teması her halukarda olacaktır.

AKP ve MHP’nin tabanda ittifakla CHP’yi zayıflatacağı iddialarını nasıl karşılıyorsunuz?

Onlar tamamen korkunun eseri, CHP gelir elimizden alır belediye başkanlığını. Korkunun ecele faydası yok. Adana’yı da alacağız Mersin’i de alacağız Balıkesir’i de Uşak’ı da Ankara, İstanbul’u da alacağız. Kararlıyız iddialıyız. Belediye başkan adaylarımız seçildikleri an itibaren tüm beldenin belediye başkanı olacaktır. Kendisine oy versin- vermesin, belediye başkanı seçildiği gün itibarıyla tüm beldenin belediye başkanı olacaktır, ki hep böyle olmuştur. Nerede bir CHP’li belediye varsa orada partizanlık yoktur. “Bana oy vermediniz size hizmet yok” diyen tek bir CHP’li belediye başkanı göremezsiniz. CHP’li belediyelerin olduğu yerler ya ilin ya da bölgenin en huzurlu, en modern beldeleridir. CHP’li beldelerde yaşayanlar mutludur. Bu başarının temelinde “Herkesin belediye başkanı olma” anlayışına dayalı ahlaki bir duruş vardır. Özet olarak, biz tüm seçmenlerin oyunu alabilecek adaylarla yerel seçimlere katılacağız. Dolayısıyla partiler arasında bir ittifak olmaz ancak tüm partilerin oyunu alacağı için adaylarımız, seçmenlerin ittifakı olacaktır.

Görevden alınan belediye başkanlarının yerlerine getirilenler, zorla istifa ettirilenler, az önce söylediğim iki temel ilkenin onlar açısından yok olması anlamındadır. Biz halka hesap vermeyiz parayı isteğimiz gibi harcarız. Sadece bize oy veren kitleye hizmet ederiz, diğerlerine hizmet etmeyiz anlayışıdır. Bu anlayışı temelden yıkmak istiyoruz. Tekirdağ, İzmir, Aydın, Eskişehir’de yıktık.

Ankara ve İstanbul adayları ile ilgili ne söylemek istersiniz?

İsimler kamuoyunda tartışılır. Bunu da doğal görmek gerekir. Sonuçta bizim kiminle kazanabileceğiz, düşüncesiyle yola çıkmamız lazım. Örgütümüzü dinlemek lazım, adaylar netleştikten sonra kamuoyu yoklaması yapmamız lazım. Beklentiler nedir görmemiz lazım.

Aday adaylarından istekleriniz nelerdir?

Adaydan şöyle bir dilekçe alıyoruz başvururken; talep ettiğin il ve ilçenin sorunları nedir bu sorunları nasıl çözeceksin, bunu getirmesi gerekir. Belediyeyi tanıyor musun, sorunları nedir nasıl çözeceğine dair plan proje getir diyeceğiz. Hepsine karar verildi bunların. Önümüzdeki günlerde ayrıca son kez bir belediye başkanları toplantısı yapacağız. Bu dediğim çerçevenin dışında belki belediye başkanlarımızın da ek katkıları olabilir, onlar çünkü hayatın içindeler, belediye başkanlığı yaparken gayet iyi biliyorlar. Onların da katkılarını alacağız. Büyükşehirlerde şöyle bir iddiamız daha var: Kırla kenti barıştıracağız, kesinlikle kırsaldan kente göçü önlemek için kırsalın tüm altyapısını oluşturacağız.

CUMHURİYET