Kılıçdaroğlu miting sonrası toplu fotoğrafta neden yer almadı?

Kılıçdaroğlu miting sonrası toplu fotoğrafta neden yer almadı?

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yenikapı ruhunun siyasete nasıl yansıyacağına ilişkin soruya Gök, şu yanıtı verdi:

“Yenikapı’da 15 Temmuz gecesinin yarattığı bir ruhtur. Türk siyasetinin yüz akıdır 15 Temmuz gecesi. 15 Temmuz gecesi Türk siyaseti çok önemli bir sınav vermiş ve demokrasiye, milli egemenliğe, seçmenin iradesine tartışmasız bir şekilde sahip çıkarak darbecilerin karşısında olduğunu bütün dünyaya göstermiştir. Bu nedenle 15 Temmuz’dan sonra oluşan siyasi atmosferde herkesin kendi özeleştirisini, eleştirisini yapmak suretiyle bu yeni siyaset diline katkı yapması gerekir.”

Gök, Türkiye’nin çıkarlarına uygun olan her konuda CHP olarak Türk demokrasinin yara almaması, insan haklarının eksilmemesi, temel hak ve hürriyetlerden vazgeçilmemesi için her türlü desteği bundan sonra da vermeye devam edeceklerini söyledi.

“YENİKAPI RUHUNUN YARATACAĞI ATMOSFER BİR UZLAŞMADIR”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yenikapı’da yaptığı konuşma ve idama yönelik sözlerine ilişkin soruya da Gök, şu yanıtı verdi:
“Yenikapı ruhunun yaratacağı ve herkesin beklediği atmosfer bir uzlaşmadır.

Elbette kitleler kimi zaman taleplerini belirtirler ama bunları değerlendirecek olan siyaset kurumudur. Siyaset kurumu 3-5 adım ötesini görerek hareket etmek durumundadır.

İdam cezası 2001 yılında Ecevit hükümeti döneminde kaldırıldıktan sonra Adalet ve Kalkınma Partisinin iktidarının ilk yıllarında 2004 ve 2005 yıllarında uluslararası çekinceler de kaldırmak suretiyle onaylanmıştır. Dolayısıyla hukuk sistemimizden çıkmıştır. Şimdi böylesine bir tartışmayı tekrar dönmeyi biz CHP olarak uygun görmüyoruz. Dolayısıyla soğukkanlı ve basiretli olması gereken bir zaman dilimi içerisindeyiz. İktidar partisi eminim ki uluslararası sözleşmeler bağlamında Türkiye’nin iç hukukundan çıkartılmış olan bu konuyu daha soğukkanlılıkla takip edecektir.”

“GERÇEKTEN SÖZÜN BİTTİĞİ BİR YER”

“Bazı FETÖ’cü askerlerin Kandil’e kaçtığı yönünde iddialar var, ne diyorsunuz?” sorusuna da Gök, “Ben de bunu basından duydum. Gerçekten sözün bittiği bir yer. Eğer bu iddialar doğruysa ihanetin ne denli büyük olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor” yanıtını verdi.

GENELKURMAY BAŞKANI’NIN KONUŞMASI


Yenikapı mitinginde Genelkurmay Başkanı’nın konuşma yapmasına ilişkin soruya da Gök, “Genelkurmay Başkanı o gece, darbe teşebbüsü gecesi rehin alınan bir Genelkurmay Başkanı. Kendi duygu ve hissiyatlarını ve sivil otoriteye bağlı olduğunu ifade etti. Bizim açımızdan bir sorun yok” dedi.

“SELAMLAMA OLACAĞI GENEL BAŞKANIMIZA ULAŞMAMIŞTIR”

“CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu mitingin sonunda fotoğrafta yer almadı, son selamlamada aynı karede yer almadı, bununla ilgili bir yorumunuz olacak mı?” sorusuna da Gök, “Bu çok önemsiz bir konu. Çünkü protokol gereği Cumhurbaşkanlığı ve diğer devlet organlarının protokolleri önceden dakika dakikası programları herkese bildirilir, herkesin hangi saatte ne yapacağı bellidir. Böyle bir selamlamanın olacağı şeklinde bir hiçbir bildiri Genel Başkanımıza ulaşmamıştır.

“BU ALANDAN AYRILDIKTAN SONRA OLAN BİR HADİSEDİR”


Genel Başkanımız, Sayın Cumhurbaşkanının konuşması bittikten sonra Ankara’ya yetişmek üzere 21.40 uçağıyla yetişmek üzere alandan ayrılmıştır. Bu alandan ayrıldıktan sonra olan bir hadisedir. Dolayısıyla o andaki davet sanırım spontane gelişmiştir. Bunu farklı bir şekilde yorumlamak yanlıştır. Böyle bir tablo zaten daha önceden planlanmamıştı. Genel Başkanımıza ayrıldıktan sonra yapılan ani bir davete, Genel Başkanımız ayrıldığı ve uçağa yetişmek zorunda kaldığı için de zaten duymadığı bir davete yetişememiştir” dedi.