Kılıçdaroğlu'nun ilk listesi belli oldu

Kılıçdaroğlu'nun ilk listesi belli oldu

CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nda ilk gün Genel Başkan'ın seçilmesinden sonra bugün bin 266 delege, Parti Meclisi, Yüksek Disiplin Kurulu ve Bilim Yönetim Kültür Platformu üyelerini seçecek. Çarşaf usulü yapılacak seçimlerde, Kılıçdaroğlu 52 kişilik anahtar liste çıkaracak. Asıl çekişme bugün yaşanacak. Parti Meclisi için aday sayısı kesinleşti. 488 kişi aday oldu. CHP lideri Bilim Yönetim ve Kültür platformu için 12 kişilik listeyi yayınladı. Listede bulunan 3 kadının kotadan dolayı PM'de yer alm

CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nda Kemal Kılıçdaroğlu, 790 oyla beşinci kez genel başkan seçildi. Muharrem İnce ise 447 oy aldı. 1.266 delegeden 1.253’ü oy kullandı. 16 oy geçersiz sayıldı. Genel Başkanlık yarışı bu şekilde sonuçlanırken, bugünde PM ve YDK için kıyasıya bir mücadele yaşanacak.

CHP’de dün yapılan Genel Başkanlık seçimlerinin ardından, asıl “demokrasi şenliği” bugün gerçekleşiyor; Kurultayın, Parti Meclisi seçimlerinin yapıldığı ikinci gününde Ankara Spor salonu tam 500 adayın seçim propagandası nedeniyle, son derece renkli.

60 kişilik Parti Meclisi’nin 52 kişilik bölümü için aday olan 488 CHP’li, kendilerini delegelere gösterebilmek, oylarını alabilmek için pankartlar, standlar, kalem ya da tişörtlerle kampanya yapıyorlar.
Adayların bazıları, ellerinde isimlerini taşıyan pankartlarla 10’ar kişilik grupları, isimlerine salonda gezdiriyorlar.

500 kişilik çarşaf listesinin kesinlik kazanıp da, tüm PM adaylarının isimlerinin önüne bir “numara” gelmesinin ardından ise, gözler “anahtar listelere” çevrilecek. En çok merak edilen elbette, dün Genel Başkanlık seçimini kazanan Kemal Kılıçdaroğlu’nun listesi olacak. Ancak dünkü seçimi kaybeden, Muharrem İnce’nin ekibi de kendi “anahtar listesini” oluşturacak. Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner’in başını çektiği grubun da kendi anahtar listesini hazırlaması bekleniyor.

Kılıçdaroğlu'nun Bilim Yönetim ve Kültür platformu için önerdiği 12 isim açıklandı. 60 kişilik, PM'nin 8 asıl üyesi bu isimler arasından seçilecek. 

Bu isimler şu şekilde:

1-) Profesör Dr. Lale Karabıyık

2-) Profesör Dr. Zeki Kılıçaslan

3-) Profesör Dr. Sibel Özdemir

4-) Profesör Dr. Burhan Şenatalar

5-) Profesör Dr. Yüksel Taşkın

6-) Profesör Dr. Fethi Açıkel

7-) Onur Akın

8-) Profesör Dr. Ayşe Eser Danışoğlu

9-) Murat Emir

10-) Doçent Dr. Yunus Emre

11-) Profesör Dr. Alirıza Erbay

12-) Ömer Fethir Gürer  

Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu adayları da belli oldu. Sanatçı Onur Akın da listede yer alıyor. Listede 3 kadın aday yer alıyor. Bu üç adayın cinsiyet kotası nedeniyle Parti Meclisi'ne girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu isimler, Lale Karabıyık, Ayşe Eser Danışoğlu ve Sibel Özdemir. 3 isim bu dönemde de Parti Meclisi üyesiydi.

Mevcut BYKP listesinde; Prof. Dr. Caner Yenidünya, Prof. Dr. Özkan Yıldız, Dr. Ayşe Eser Danışoğlu, Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, Prof. Dr. İştar Gözaydın Savaşır, Prof. Dr. Lale Karabıyık, Doç. Dr. Alper Keten, Prof. Dr. Gaye Usluer bulunuyordu.

Kılıçdaroğlu'nun gösterdiği 12 kişilik aday listesinde ise; Lale Karabıyık, Ayşe Eser Danışoğlu ve Ali Rıza Erbay aynı şekilde korunurken, geri kalan isimlerin değiştiği görüldü.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün İstanbul, Ankara ve İzmir il başkanları ile bazı milletvekilleriyle görüştüğü belirtildi.

CHP Genel Başkan Yardımcılarından Yasemin Öney Cankurtaran hariç, tüm MYK üyeleri aday listesinde yer alıyor. Yasemin Öney Cankurtaran ise adaylığını çeken isimlerden... CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, adaylığını geri çekti.

Cankurtaran, 575 PM adayı arasında yer alıyordu. 1 saatlik itiraz ve geri çekilme sürecinden sonra artık aday listesinde yok...

MYK’nın diğer üyeleri Veli Ağbaba, Bülent Tezcan, Öztürk Yılmaz, Aykut Erdoğdu, Erdal Aksünger, Zeynep Altıok, Haluk Koç, Seyit Torun, Çetin Osman Budak ve Tekin Bingöl ise yeniden aday oldu.

PARTİNİN EN YETKİLİ ORGANI

Partinin en yetkili organı olan ve cumhurbaşkanı adayından, belediye başkanı adayı ve milletvekili adayına kadar 2019'da yapılacak 3 seçim için adayları belirleme yetkisine sahip olan Parti Meclisi ile Yüksek Disiplin Kurulu üyelikleri için seçim bugün yapılacak. CHP'de, kurultay sonrası en yetkili organ PM'ye girmek, partililer için büyük önem taşıyor.

Kurultayın ikinci gününde bin 266 delege Parti Meclisi (PM) Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) ve Bilim Yönetim Kültür Platformu (BYKP) üyelerini seçecek. Çarşaf liste usulü yapılacak seçimlerde Kılıçdaroğlu 52 kişilik anahtar liste çıkartacak. Delegeler listelerden isim işaretleyecek.

PM için 575, YDK için de 103 aday başvurdu. Adaylar sabah saatlerinde Kurultay’ın yapıldığı Ankara Arena Spor Salonu’na gelerek propaganda için çalışmaya başladı. Stantlar kuran adaylar, bütün salonu pankartlarla donattı.

Adaylara destek verenler de propaganda çalışmalarına katılınca salonda renkli görüntüler ortaya çıktı. Bazı adaylar el ilanı dağıtırken, bazı adaylar stant başında konuşmalar yapıyor. Salonda propaganda çalışmaları sürerken, adaylar Ankara’nın değişik mekanlarında delegelerle kulis çalışmalarını sürdürüyor.

ASLINDA 52 İSİM SEÇİLECEK

Tüzük gereği 60 üyeli PM'nin 8 üyesi, genel başkanın belirlediği Bilim Yönetim Kültür Platformu kontenjanından belirlendiği için aslında 52 isim için seçim yapılacak.

ÇARŞAF LİSTE

Kurultayda Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin seçimi tüzükte öngörüldüğü gibi çarşaf liste ile yapılacak. Divan Başkanlığı'na blok liste yönünde herhangi bir öneri iletilmedi. 

BÖKE VE CİHANER İSTEKLERİNE ULAŞAMADI

kurultayda tüzük değişikliğini gündeme getiren İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ile İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, isteklerine ulaşamadı. Divan Başkanı Yılmaz Büyükerşen CHP tüzüğünün 54. maddesine göre, tüzük değişikliklerine ilişkin başvuruların kurultay gündemi açıklandıktan sonraki 15 gün içinde yapılması gerektiğini hatırlattı.