Kılıçdaroğlu'ndan vekillere HDP resti

Kılıçdaroğlu'ndan vekillere HDP resti

CHP’nin Antalya kampında dokunulmazlık krizi yaşandı. Çok sayıda milletvekili oylamada “evet” denilmesini eleştirdi. Eleştirilere yanıt veren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise “HDP’nin dilekçesine imza atan olursa ya HDP’ye gitsin ya da istifa etsin” dedi.

CHP’nin Antalya’da gerçekleştirdiği 26. Dönem Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı CHP yönetiminin dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin “Evet” tutumuna yapılan eleştirilerin gölgesinde kaldı. Politik süreç değerlendirmesinin yanı sıra, parti disiplini gibi konuların da masaya yatırıldığı toplantıda CHP’li milletvekilleri Kılıçdaroğlu’nu eleştiri yağmuruna tuttu. En sert eleştiri Muharrem İnce’den geldi. İnce “Dokununulmazlık oylamasına evet diyen arkadaşlar, bir yıl sonra evet dediklerini inkar edecekler, ortaklıkta “hayır verdim” diyecekler. En yakınlarına, çocuklarına bile evet oyu verdiklerini açıklayamayacaklar, çocuklarının yüzüne bakamayacaklar. Artık pek çok savcı ellerini ovuşturarak bekliyor” dedi.

Demirtaş’ın önerisi gündeme geldi


İnce’nin sözlerine çok sayıda milletvekili destek verdi, sürecin yanlış yönetildiğini ve oylamada ‘hayır’ oyu verilmesi gerektiğini söyledi. Toplantıda HDP lideri Selahattin Demirtaş’ın teklifi anayasa mahkemesine götürmek için CHP’den destek istemesi de gündeme geldi. Bir grup milletvekili “CHP’de teklife hayır oyu veren 110’dan fazla milletvekili var. Anayasa Mahkemesi’ne gidilecekse ve parti yönetimi bunu Anayasa Mahkemesi’ne götürmeyecekse, vekiller olarak imza toplanabilir” dedi. Bazı hukukçu vekillerin karşı çıktığı bu öneriye en sert tepki CHP liderinden geldi.

Vekilleri uyaran Kılıçdaroğlu “Kurumsal olarak böyle bir adım atılmayacak. Kimse de gidip HDP’nin itirazına imza atmayacak. Atan olursa ya HDP’ye gitsin ya da istifa edip bağımsız milletvekili olarak çalışsın” diye rest çekti.

Muharrem İnce’nin laiklik mitingi ile başlattığı kurultay çalışmalarını da değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Bir arkadaşım laiklik mitingi yapıyor, itiraz etmedim ama doğru değil. Miting yapılacaksa parti olarak yapılır. Benim genel başkanlık diye bir derdim yok. Hiçbir makama da talip olmadım. Kurultayın toplanması için gerekli imza sayısını gerekiyorsa yüzde 5’e düşürelim hatta sıfırlayalım. İsteyen herkes aday olabilir. Şimdiye kadar hiç itiraz etmedim. Ama bunun da ahlaklı olması gerekir” dedi.

İnce’den Robin Hoodlu mesaj

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce dokunulmazlıklara ‘evet’ denilmesini eleştirirken, gece saatlerinde Twitter hesabından çok konuşulacak bir paylaşımda bulundu. İnce, “Yargının hali ortadayken, yasama, yürütme, yargı bizde sözleri söylenmişken, bunu bile bile evet demek Robin Hoodluk değil Don Kişotluktur” dedi.