'Kilis'in fiili düşmesi anlamına gelir'

'Kilis'in fiili düşmesi anlamına gelir'

Kilis'e bulunan CHP heyetinden Yılmaz, Kilis’te kent nüfusunun giderek boşaldığını belirterek, “Hentimiz sürekli vuruluyor ama bu sorun edilmiyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz başkanlığındaki milletvekillerinden oluşan CHP heyeti, Kilis’te incelemelerde bulundu.

Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, cadde ve sokaklarda halkla bir araya geldiklerini ifade ederek, “Kilislinin durumu nedir, Kilisli ne düşünüyor bunu anlamaya çalışıyoruz” dedi.

Yılmaz, heyetin kente ilişkin gözlemlerini şöyle anlattı:

“KİLİS’İN BOŞALMASI FİİLEN DÜŞMESİ ANLAMINA GELİR”


“Kilis’te büyük bir göç olmuş. 18 Ocak’tan sonra buraya atılan füzeler ve roketler nedeniyle halkın yüzde 25’i, yüzde 30’u buradan göç etmiş. Okullar kapalı. Halkın çoğu evlerinde, sokaklar boş. Dükkanların büyük bir kısmı daha yeni açılıyor. Dün ve bugün roket atılmadığı için halkın bir kısmı dükkanlarını açmış. Hala büyük bir kısmı kapalı. Halkın sorunları çok. Şehirde ekonomi durma noktasına gelmiş. İşsizlik hat safhada. Bütün bu terör olayı, atılan roketler nedeniyle ekonomi çökme noktasına gelmiş. Eğer böyle giderse, insanlar mecburen civar kentlere gitmek zorunda kalacak. Bu da Kilis’imizin boşalması, bir ilimizin fiilen düşmesi anlamı geliyor.”



“ACİLEN TEDBİR ALINMALI”


Kilis’e ilişkin duyarlılığın acilen artırılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Ülkemizin bir kentine yapılan bu saldırıları gündeme getirmemiz ve hükümeti acilen tedbir almaya, bu saldırıları durduracak önlemler almaya sevk etmemiz gerekiyor. Bugün bu nedenle buradayız, geliş maksadımız budur” dedi.

Vatandaşların, “Bizim durumumuz Suriyelilerin durumundan daha kötü hale geldi. En azından Suriyeliler gıda yardımı alıyor, biz onu da alamaz hale geldik” dediğini aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

“HER ŞEY NORMALMİŞ TAKDİM EDİLİYOR AMA HER ŞEY ANORMAL”


“Güvenlikle ilgili, vatandaşlar, ‘Evlerimizde yatamıyoruz. Ne zaman başımıza bir bomba düşecek endişesiyle uyuyamıyoruz. Çocuklarımız ciddi psikolojik sorunlar yaşıyor’ diyorlar. Eğitim yok. Bir kent düşünün, esasen sanki her şey normalmiş gibi takdim ediliyor ama her şey anormal. Kentte insan yok, her yer boş. Bu kente acilen hükümetin dönmesi gerekiyor. Sadece açıklamalarla yetinmemek lazım. Buraya gelmek ve Kilis’in derdini anlamak lazım.”

“SORUN EDİLECEK NE OLMASI LAZIM?”

Yılmaz, Güney sınırında yaşanan olayların maalesef Türkiye’yi bu noktaya getirdiğini, sınırın kevgire döndüğünü ifade ederek, “Suriye politikası batan aşağı yanlıştı ve iflas etti, çöktü. Bunu bu noktaya getirenler utansın. Bir kentimizi maalesef böyle bir tehdit altında, kentimiz sürekli vuruluyor ama bu sorun edilmiyor. Peki ne sorun edilecek ne olması lazım? 22 kişi ölmüş, 220 kişinin mi ölmesi gerekiyor sorun olması için. 70 kişi yaralanmış, 170 kişinin mi yaralanması gerekiyor. Ne olması lazım ki hükümet burayı dikkate alsın da, burayı uygun tedbirler gündeme getirsin. Bizim hakikaten artık sorgulamamız lazım” diye konuştu.

“TOPLUMUN İÇİNE ÇIKMAYA YÜZLERİ VAR MI MERAK EDİYORUM”

“Konuştuğumuz vatandaşlar her şeyi biliyor. Hükümetin, siyasi iktidarın kendi ikbali peşinde olduğunu, kendi gündemini takip ettiğini görüyor” diyen Yılmaz, “Ben diliyorum ki buraya her partiden insanlar gelsin, halkın yanında olsunlar. Ama bazıları hakikaten yüzleri var mı bu toplumun içine çıkmaya onu da çok merak ediyorum. Gördüğümüz tablo budur” ifadelerini kullandı.

HÜKÜMETE ÇAĞRI: “KİLİS’E ÖNEM VERİN”


Hükümete çağrıda bulunan Yılmaz, “Kilis’e önem verin. Kilis bizim bir kentimiz, Türkiye’nin bir kenti, Suriye’nin, Irak’ın değil. Bizim burada halkın can ve mal güvenliğini, kentin güvenliğini sağlamamız lazım. Sınırlarımızı korumamız lazım. Burada halkın dönüşünü, normalleşmeyi başlatmamız lazım. Böyle 3-5 ay daha giderse kentte nüfus kalmayacak” dedi.

“SURİYELİLER NEREDEYSE KENTLİNİN ÜÇ KATINA ÇIKMIŞ”

Kentin girişinde nüfusunun 96 bin yazdığını ancak ne kadar insanın kentte olduğunun bilinmediğini ifade eden Yılmaz, “Kentte olan Suriyeliler neredeyse kentlinin üç katına çıkmış. Bu gerçeği görmemiz gerekiyor. Bugün buraya oluyor, yarın Gaziantep’e, başka gün başka yere olur. Bu terör tehdidini dikkate almamız, ciddiye almamız ve mücadele etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

TÜRKİYE TARAF OLDU

Yılmaz, gazetecilerin sorusu üzerine de Kilis’in hedef alınmasının çeşitli gerekçelerini olduğunu belirterek, “Türkiye, Suriye savaşına taraf odu. Suriye savaşına taraf olmak demek, mutlaka bir zarar görmek anlamına geliyor. Türkiye olayları bir noktada kontrol edebildi ama şu anda Suriye’de kimin kimi vurduğu belli değil. Böyle bir Suriye’den bahsediyoruz. Dolayısıyla Türkiye kendi güvenliğini sağlayacak, kendi güvenliğine dönük kim varsa onu yok edecek, ancak öyle bitecek bu” dedi.

“KİLİS HALKININ YANINDAYIZ”


Yılmaz, Kilis halkına, “Biz buraya bir partinin mensubu olarak geldik ama fikriyatımız bütün Kilis’in yanındadır, bu noktada bir parti olarak gelmedik. Bu saldırılar sürdüğü sürece de, biz de ölmedik, yanınızdayız. Bunu belirtmeye geldik ve sizin destekçiniziz” diye seslendi.

ÇİÇEK: “KİLİS’TE SİYASİ İKTİDARIN İRADESİ YOK”

Heyette yer alan İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek de siyasi iradenin, ülkenin silahlı kuvvetlerine ‘Kilis’in güvenliğini sağlayın’ demesi halinde, bunun 24 saatte sağlanacağını kaydederek, “Ancak Kilis’te siyasi iktidarın bu iradesi yok. Silahlı kuvvetlere de bu emri veremiyor çünkü Suriye’de bataklığa battı, taraf oldu. Suriye’deki yanlış politikaların sonucu Kilisliler bu işkenceyi, bu tehdidi yaşıyorlar” dedi.

Hükümete ve silahlı kuvvetlere Kilis’te bir an önce güvenliği sağlamaları çağrısında bulunduklarını belirten Çiçek, “Bunu sağlayamayan hükümetin hiçbir iddiası da bulunamaz” diye konuştu.

Yılmaz başkanlığındaki CHP heyetinde, Çiçek’le birlikte, Hatay milletvekilleri Birol Ertem ve Serkan Topal, Gaziantep milletvekilleri Akif Ekici ve Mehmet Gökdağ da yer aldı.