Kocaoğlu-vekiller zirvesi 'fire' verdi

Kocaoğlu-vekiller zirvesi 'fire' verdi

İzmir CHP’de İl kongresi sürecinde ilçe başkanlarıyla bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ikinci etap olarak milletvekilleriyle buluştu. 

Özgür TUĞRUL- YURT

Büyükşehir Belediye Başkanı ile İzmir Milletvekilleri kritik zirve için Tarihi Asansör'de bir araya geldi. Asansör Zirvesi'ne CHP İzmir Milletvekilleri Zeynep Altıok, Ali Yiğit, Tuncay Özkan, Zekeriya Temizel, Özcan Purçu, Atilla Sertel, Murat Bakan ve Mustafa Balbay katıldı. 

SINDIR YOK, BAYIR VE ÇAM’DAN TEPKİ

Asansör’de saat 13.30’da başlayan toplantıda temasları nedeniyle Bulgaristan’da bulunan CHP Genel Sekreteri  Kamil Okyay Sındır ve başka bir programı olduğu için kente gelmeyen İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke katılmadı.

Toplantıda İl Başkanı Asuman Ali Güven'in de yer alması bekleniyordu ancak annesinin rahatsızlığı nedeniyle Tire'ye gitti. 

CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır ve Musa Çam ise buluşmaya Başkan Kocaoğlu’na tepki gösterdikleri için katılmadı.

BAYIR: BIRAKSIN DA BİZ SEÇELİM

Toplantıya katılmayan CHP İzmir Milletvekili Bayır YURT’a yaptığı açıklamada, “Şekil ve yöntem adına doğru bulmadığım için katılmıyorum. Katılıp da ‘Toplandık böyle bir karar çıktı, aday bu’ diye lanse edilmesini doğru bulmuyorum. İl delegelerinin özgür iradesine ipotek konuluyor. Aday olan çıkar delegenin kantarına… Bunu bir belediye başkanı yapamaz. Ben vekil olarak Büyükşehir’in bürokratını seçebiliyor muyum? Bıraksın da il başkanı ve yönetimini biz seçelim, örgüt seçsin” diye konuştu.
Bayır ve Çam’ın bir yurtta meydana gelen istismar dehşetini araştırmak için Kaymakamlık ve Emniyet’le görüşmek üzere Dikili’ye gittiklerini öğrenildi.

Bayır ve Çam geçtiğimiz günlerde Meclis’te gerçekleşen toplantıda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na Başkan Kocaoğlu’nun sürece müdahil olmasıyla ilgili rahatsızlıklarını dile getirmişti.

KOCAOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Başkan Kocaoğlu zirve sonrasında açıklamalarda bulundu. Kocaoğlu şunları söyledi: 
Biliyorsunuz il başkanlığı ve 2019 sürecinde bir çalışma yapıyoruz. Bunun özü, katılımcı bir anlayışla, süreci belirlemek ve herkesin bilgisi dâhilinde görüş alarak ilerliyoruz. Genel başkanımızın bilgisi dahilinde yürüyoruz. Sürecin nasıl gitmesi konusunda fikir alışverişi yapıyoruz. İsim konuşmuyoruz. İlkeleri, prensipleri konuşuyoruz. Bir sonuca vardığımızda hep birlikte bir açıklama yapacağız. Kriterler belirleniyor. İzmir'i kucaklaması, çalışkan olması gibi birçok kriter var. Onları tartışıyoruz. Tek aday diye bir şey yok. O biraz yanlış değerlendiriliyor. Amaç mutabakat sağlamaktır. Yüzde 10'u bulan partililerimiz il başkanlığına aday olabilir. Ona kimsenin aday olma deme hakkı da haddi de yok. Katılımcı süreçten neyi anlıyorsak odur. Düşüncelerle zenginleşiyoruz. Bu düşünceyle sonuca ulaşmak istiyoruz. 

'DESTEKLEDİĞİ İSİM YOK

Desteklediğim isim yok. Eğer olsa ne işim var bu katılımcı anlayışlarla. Benim kafamda bir isim varsa bu süreci yürütmemin bir anlamı yok. Kafamda bir şey var da ve ben onun için yapıyorsam bu benim kişiliğime de duruşuma da uyan bir şey değil. Öyle bir şey olsa farklı davranırım ve böyle bir arayışa da girmem.

BAŞKANLAR BULUŞMASININ KONUYLA ALAKASI YOK

Başkan Kocaoğlu. Zirveye katılmayan vekillerle ilgili 'tepki' iddialarını duymadığını belirterek akşamki belediye başkanları toplantısının arayışla ilgisi olmadığını söyledi. Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

“Vekillerin katılmamalarıyla ilgili tepki gelmedi. Asuman Ali Güven İl Başkanımız katılacaktı annesi rahatsızlanmış. Genel Sekreterimiz Kamil Bey Bulgaristan’da. Musa Çam, Tacettin Bayır ve Selin Hanım katılamadı mazeretleri vardı. Genel Başkan’ı zaten çağırmadık. İl Başkanları toplantısıyla çalışmalarımız sürecek. Akşamki belediye başkanları yemeği başlattığımız her ay bir belediye başkanını konuğu olarak görüş alışverişi yaptığımız bir süreç. Bu konuyla alakası yok."

Toplantı sonrası görüştüğümüz CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, herhangi bir isim hiçbir vekil arkadaşın zikretmediğini aday veya adayların İzmir’i  kucaklaması konusunda tartıştıklarını söyledi.