Konuşulan fotoğraf

Konuşulan fotoğraf

Meclisin iradesini tek kişiye teslim eden Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri sert tartışmalar ve Anayasa ihlalleriyle devam ederken birbirlerine sert eleştirilen yönelten Başbakan Binali Yıldırım ile CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun samimi sohbetini çerçeveleyen “Çaylı kulis” fotoğrafı gündeme damga vurdu.

Çaylı kulis fotoğrafı sol çevrelerde özellikle de CHP tabanında adeta “soğuk duş” etkisi yaratırken, sosyal medya üzerinden Kılıçdaroğlu ve CHP’lilere beklenmedik eleştiriler geldi. TBMM Genel Kurulu’nda rejim değişikliğine giden yolu açan yeni Anayasa görüşmelerinde “dişe diş-kora kor” mücadele sürerken, kuliste AKP ile “güllük gülistanlık” pozlar verilmesi tepki çekti.

Anayasa değişikliği teklifine ilişkin sert tartışmalar ve kavgalar yaşanırken böyle bir fotoğrafın verilmesine sosyal medyada birçok CHP’li kullanıcı “Bu kadar kritik ve gerilimli bir dönemde bu olmamalıydı” diye tepkisini ortaya koydu.

Bazı CHP’liler ise iki ucu 40-50 metrelik bir mesafeyi bulan kulisteki bu görüntülerin normal olduğunu ve Başbakan Yıldırım’ın bu ziyaret ile CHP ilen olan gerginliği yumuşatıcı bir adım attığını savundu. AKP kanadında ise Başbakan Yıldırım’ın bu beklenmedik ziyareti olumlu karşılandı. Yıldırım’ın, Turgut Özal gibi diyaloğu sürdürmeye yönelik bir ziyaret gerçekleştirdiği ifade edildi.

 

Beklenmedik ziyaret!


Başbakan Binali Yıldırım “Tek adam anayasası” teklifinin görüşmeleri sırasında Meclis muhalefet kulisine gelerek, Devlet Bahçeli'yi sordu. Kurmayları Bahçeli'nin Genel Kurul'da olduğunu söyleyince  dönmek üzereyken CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile karşılaştı. Bunun üzerine iki lider muhalefet kulisinde oturup birlikte çay içti. 

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Irak ziyareti nasıl geçti sorusuna Yıldırım, “İyi geçti ama Başika konusuna takılmışlar” yanıtını verdi.  Sohbete CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ile MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu da katıldı.

Kılıçdaroğlu, Yıldırım’a “Anayasa değişikliği teklifi ile ilgili, “Bu teklifi çekseniz ortam yumuşar” diyerek gülümsedi. Başbakan da gülümsemekle yetindi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise geçtiğimiz yıllarda başbakanların muhalefet kulislerini sık sık ziyaret ettiğini dile getirerek, “Rejimin devam etmesini istiyoruz. Dönem sonuna kadar, 2019’a kadar sizinle çalışmak istiyoruz. Kulislerde çay içen başbakan görmek istiyoruz. Bundan memnunuz” diye konuştu. Başbakan espriye gülerek yanıt verdi.


Özgür Özel’in, “Bu sefer meclise yakışır bir oylama olsun” sözleri üzerine ise AKP Genel Başkan Yardımcısı Fatih Şahin, “Çay pahalıya patladı. Sayın Başbakanımız çayı yudumlayarak içiyordu bir anda bitirdi” diyerek espri yaptı.