'Kürt illerinde istenen düzeye erişilememiş'

'Kürt illerinde istenen düzeye erişilememiş'

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan Temelli, 'Kasım 2015 ile karşılaştırdığımızda toplamda 725 bin oy artışımız söz konusudur. İstanbul ve İzmir'de 7 Haziran seviyesinin üzerine çıkılmıştır. Kürt illerinde istenen düzeye erişilememiş, 120 bin civarında kaybımız olmuştur' dedi.

Basın açıklamasından öne çıkan kısımlar şu şekilde:

Bütün baskılara rağmen fedakarca çalışan başta Kürt halkı olmak üzere tüm Türkiye halklarınadır. 24 Haziran seçimleri demokratik meşruiyet olmayan bir ortamda yapılmıştır. HDP tasfiye edilmesi için devletin bütün imkanları kullanılmıştır. Tüm bunlara rağmen HDP barajı aşmıştır.

Sevgili Selahattin Demirtaş kendisine karşı yürütülen kara propagandaya karşı 3.sıraya yerleşmiştir. Bir eşik aşılmıştır. Demirtaş, kendisine karşı yürütülmüş kara propagandaya rağmen 3.sıraya yerleşmiştir. 4.5 milyon oy almış sayın Demirtaş derhal serbest bırakılmalıdır.

"120 bin oy kaybımız olmuştur"

Kasım 2015 ile karşılaştırdığımızda toplamda 725 bin oy artışımız söz konusudur. İstanbul ve İzmir'de 7 Haziran seviyesinin üzerine çıkılmıştır.  Kürt illerinde istenen düzeye erişilememiş, 120 bin civarında kaybımız olmuştur. Zorunlu göç, müşahitlerin engellenmesi, il-ilçe yönetimlerimizin tutuklanmasından, devletin bütün kollarıyla seçime müdahale etmesinden kaynaklanmıştır. Daha başarılı bir seçim elde edemememizi kendi eksiğimiz olarak görüyoruz. Yanlışlarımızı ve eksiklerimizi halkımızın eleştirileri doğrultusunda düzeltmeye kararlıyız. Demokratik toplumsal muhalefet kendisine güvenmeli, karamsarlığa kapılmadan ve geri çekilmeden içindeki sinerjiyi açığa çıkarmalıdır.

"Bu sorunu Türkiye halklarıyla çözeceğiz"

AKP ve MHP koalisyonu önümüze karamsar bir tablo çıkarmış olabilir ama Türkiye halklarının barışa olan özlemiyle Kürt sorununu çözeceğiz. Türkiye halkları çözecektir bu sorunu. Bizler demokratik çözüme olan inancımızla birlikte girişimlerimizi başlatacağız. Halklar inanırsa bu sorun elbette çözülür. Hükümetin yaklaşımı belliyken onlardan çok fazla bir şey beklemediğimizi belirtmek isterim. Bu sorunu Türkiye halklarıyla çözeceğiz.