Meclis Genel Kurul'unda Kaftancıoğlu tartışması

Meclis Genel Kurul'unda Kaftancıoğlu tartışması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP yeni İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nu hedef alan grup toplantısı konuşmasının ardından TBMM Genel Kurulu'nda da AKP, CHP ve HDP milletvekilleri arasında "Kaftancıoğlu tartışması" yaşandı.

Partilerin grup toplantılarının ardından saat 15:30 sıralarında toplanan TBMM Genel Kurulu'nda da yeni CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun hedef alınması vardı. 

HDP Grubu Adına Filiz Kerestecioğlu Demir (İstanbul): "Sadece dün ve bugün söylenenleri değerlendirin, bunlar fevri sözler değil arkadaşlar. Grup toplantılarında elleri patlayıncaya kadar, bakanlar alkışlıyorlar bu sözleri. Örneğin, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı seçilen Canan Kaftancıoğlu'na dünden beri çok çirkin bir saldırı yürütülüyor.

"Kendisine ait olmadığı çok net olmasına rağmen bir genç kadının, bir eylemden, üstelik fotoğrafı da servis ediliyor ve o genç kadın da aslında mağdur ediliyor bir yandan ve buna AKP Genel Başkanı da itibar ediyor. İtibar mı ediyor, yoksa bu tip yalanlar nerelerden üretiliyor gerçekten, insan tereddüde düşüyor.

"CHP'Yİ SAVUNMAK HDP'YE Mİ DÜŞTÜ?"

AKP MİLLETVEKİLİ MEHMET MUŞ (İstanbul) – Sayın Başkan...
BAŞKAN – Buyurun Sayın Muş.
MEHMET MUŞ (İstanbul) – Hatip, Cumhuriyet Halk Partisine bir İstanbul il başkanı atanmış...
CHP MİLLETVEKİLİ ALİ ÖZCAN (İstanbul) – Atanma değil, seçilmiş.
MEHMET MUŞ (İstanbul) – Seçilmiş. "Bugün Cumhurbaşkanımızın, Genel Başkanımızın Mecliste yaptığı bir konuşmaya atıf yaparak, üretilmiş yalanlardan hareket ederek bir linç kampanyası başlatıldığı, Cumhurbaşkanımızın, Genel Başkanımızın bu işe destek verdiği, bunu desteklediği minvalinde açıklamalarda bulunmuştur. Bu açık bir sataşmadır, bundan dolayı söz talep ediyorum."

BAŞKAN – Buyurun lütfen. Yeni bir sataşmaya meydan vermeyelim.Buyurun Sayın Muş.

MEHMET MUŞ (İstanbul) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

"Cumhuriyet Halk Partisinin il başkanını savunmak herhâlde HDP'ye kalmaz, kendileri bununla alakalı açıklama yapılacaksa yaparlar. Kaldı ki Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız bazı değerlendirmelerde bulunmuştur, doğru; yapılan beyanatlar üzerinden, atılan beyanatlar üzerinden, burada kendisinin şahsına atfen söylenen ifadeler de vardır. Dolayısıyla biz bunları dile getireceğiz ama bunun savunması HDP'ye düşmez. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
BAŞKAN – Teşekkür ediyorum.
FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) – Sayın Başkan...
ENGİN ÖZKOÇ (Sakarya) – Sayın Başkan...
BAŞKAN – Önce dilerseniz Filiz Hanımı dinleyeyim, sonra sizi Sayın Özkoç.
Buyurun Sayın Kerestecioğlu...

"SATAŞMADA BULUNMUŞTUR" 

FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) – Şimdi, kalkıp da işte "İstanbul İl Başkanını savunmak HDP'ye düşmez." falan diyerek basbayağı sataşmada bulunmuştur.

BAŞKAN – Buyurun Sayın Kerestecioğlu, size de iki dakika süre veriyorum.
Lütfen yeni bir sataşmaya meydan vermeyelim.

FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) – Sayın Başkan, ben sataşmaya meydan vermeyecek şekilde konuşabilirim ama maalesef algılar öyle olmuyor. İşte yani daha önceki konuşmamda da öyle bir şey yoktu ama ben burada kadın dayanışmasından bahsediyorum ve özellikle kadın siyasetçilere yapılanlardan bahsediyorum. Canan Kaftancıoğlu, zaten kendisi yıllardır siyasetin içinde olan bir kadın, onu savunmak bana düşmez, o kendi yaptıklarını zaten kendisi savunur, böyle bir şeyden bahsetmiyorum, bunu anlayan anlamıştır. Bugün Meral Akşener'e de ya da AK PARTİ'li herhangi bir kadına da kalkıp siyasette öne çıkmaya kalktığında laflar edilecek olsa buradan gene, bu kürsüden laf edecek olan bizlerizdir, erkeklere özellikle onun önünü kesmemesi için işaret edecek olan ve bunu uyaracak olan bizleriz.

"SİZİN GENEL BAŞKANINIZIN YOL ARKADAŞI 'MİLLETİN A..."

CHP MİLLETVEKİLİ ENGİN ÖZKOÇ (Sakarya) – Sayın Başkan, değerli milletvekili arkadaşlarım; Türkiye Büyük Millet Meclisinde kürsüden defalarca şöyle seslendik, dedik ki: "Konuşmalarımıza dikkat edelim. Özellikle grup başkan vekili arkadaşlarımız konuşurlarken sarf ettikleri, örnek verdikleri şeylere dikkat etsinler." Bizi izleyen insanlar da izledikleri yerlerde, cevap verdiğimiz zaman, aynı üslupla cevap verdiğimiz zaman rahatsız oluyorlar; evlerinde rahatsız oluyorlar, izledikleri yerlerde rahatsız oluyorlar, 'Meclis bu duruma gelmemelidir.' diyorlar.

Size ne kardeşim Cumhuriyet Halk Partisinin il başkanından? Size ne Cumhuriyet Halk Partisinin politikalarından? Siz kendi içine düştüğünüz çirkefliğe baksanıza. Sizin AKP Genel Başkanının muteber iş arkadaşı, yol arkadaşı, binlerce ihaleyi verdiği, Cerattepe'de orayı peşkeş çektiği Mehmet Cengiz -demedi mi de çok kıymetli o da- "Milleti bilmem ne yaparım." diyen kişi o kişi değil midir? Sizin arkadaşınız, sizin Genel Başkanınızın yol arkadaşı bu kişi değil midir? Siz hangi yüzle Cumhuriyet Halk Partisine, hangi yüzle Cumhuriyet Halk Partisinin il başkanına dil uzatıyorsunuz?

Biraz sonra, sizin yaptıklarınızı ve sizin Genel Başkanınızın burada hangi yol arkadaşları olduğunu, kimlerle yol yürüdüğünü de açıklayacağım.

Saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

'SİZİN YOLDAŞLARINIZ İHALECİLER'

AKP MİLLETVEKİLİ MEHMET MUŞ (İstanbul) – Bekliyoruz.
Sayın Başkan...
BAŞKAN – Buyurun Sayın Muş.
AKP MİLLETVEKİLİ MEHMET MUŞ (İstanbul) –60'a göre bir söz talebim var.
BAŞKAN – Lütfen 60'a göre bir dakika süreyle buyurun.

AKP MİLLETVEKİLİ MEHMET MUŞ (İstanbul) – Sayın Başkan, sayın hatibin bahsettiği konuyla ilgili partimizle, bizimle bir yol arkadaşlığı yoktur, bizimle bir yol arkadaşlığı olamaz. Burada ben bir partinin il başkanından bahsettim, aslında bahsetmek istemezdim zaten olanlar milletin gözü önünde. Ama, çıkıp da birisini bizim partimizle ilişkilendirmeye kusura bakmasın hiç kimse çalışmasın, o, bizim partimizde ne bir yöneticidir ne bir idarecidir ne bir görevi vardır, partimizle uzaktan yakından bir ilişkisi yoktur...
CHP MİLLETVEKİLİ TUFAN KÖSE (Çorum) – İhale alıyor ya efendim, yetmez mi ihale?
AKP MİLLETVEKİLİ MEHMET MUŞ (İstanbul) – ...söylemiş olduğu her ne varsa bu millete dair de tamamen reddeder, kesinlikli kabul etmemiz mümkün değildir...
CHP MİLLETVEKİLİ TUFAN KÖSE (Çorum) – Ağır top, ağır.

AKP MİLLETVEKİLİ HASAN BASRİ KURT (Samsun) – Kadın erkek fark etmez ya, biz kadın diye suçlamıyoruz ki.
CHP MİLLETVEKİLİ ENGİN ÖZKOÇ (Sakarya) – Eğer gerçekten biz birilerini suçlamak istiyorsak ve yol arkadaşlığıyla ilgili suçlamak istiyorsak bakın, sizin AKP Genel Başkanınızın yol arkadaşı Fetullah Gülen'dir. (CHP sıralarından alkışlar) Sizin AKP Genel Başkanınızın yol arkadaşı altına kırmızı halı serdiği Salih Müslim'dir, Barzani'dir, Rıza Sarraf'dır, Mehmet Cengiz'dir, Ensar Vakfıdır. O yüzden, siz önce başınızı kaldırmaya çalışın. (CHP sıralarından alkışlar)

CHP MİLLETVEKİLİ ENGİN ÖZKOÇ (Sakarya) – Sayın Başkan, kayıtlara geçmesi için söylüyorum: "Milletin ..." diyen bir kişiye bu devletin ihalelerini açan, bu devletin imkânlarını veren, Cerattepe'yi o kişiye peşkeş çeken bir anlayışın bunları söylemeye hakkı yoktur, yoktur. (CHP sıralarından alkışlar)

AKP MİLLETVEKİLİ MEHMET MUŞ (İstanbul) – Sayın Başkan, hukuk devleti neyse gereğini yapsın, o dediği şahsa da yapsın, bundan sonra kim ne diyecekse onlara da yapsın. Savcıları göreve çağırıyoruz.

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, lütfen, bu tartışmayı bitirelim.