Meclis'te bir ilk

Meclis'te bir ilk

MHP Genel Başkan adayı ve Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ, Milli Savunma Bakanlığına verilmek üzere MHP Grubu'na ilettiği ancak grubun kabul etmediği çok önemli soruları Meclis'te bir basın toplantısı düzenleyerek Milli Savunma Bakanı'nın cevaplaması istemiyle sordu ve Meclis tarihinde de bir ilke imza atmış oldu.

MHP Genel Merkezi’nin Genel Başkan adaylığını açıkladığı günden bu yana parti teşkilatlarına kabul edilmeyen, Merkez Yönetim Kurulu toplantısına gelmemesi için tehdit edilen ve türlü çeşit yıldırma operasyonlarına maruz kalan Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ, Meclis tarihinde bir ilk yaşattı. Prof. Dr. Özdağ, soru önergeleri ve kanun teklifleri MHP Grubu’nca kabul edilmeyince PKK tarafından düşürülen askeri helikopterin düşüşünün perde arkasını aralayacak çok önemli soruları Meclis’te bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı ve Milli Savunma Bakanı’nın bu soruları cevaplamasını istedi.

Daha önce de köy korucularının silahlarının ruhsatından alınan harçların kaldırılması ve şehit ailelerine devlet tarafından birer konut verilmesini isteyen kanun teklifleri MHP Meclis Grubu tarafından kabul edilmeyip teslim alınmayan MHP Genel Başkan adayı ve Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ’ın düşürülen askeri helikopterimizin düşmesine neden olan rus füzelerinin PKK ‘nın eline geçişi, helikopterdeki sistemlerin çalışıp-çalışmadığı ve konunun kamuoyundan neden gizlendiğine Milli Savunma Bakanı’ndan cevaplanması istemiyle MHP Grubuna verdiği ve kabul edilmeyen soru önergesi aynen şöyle:


1)Yabancı bir istihbarat servisinin SA-18'in kullanılması konusunda PKK terör örgütü elemanlarına eğitim verdiği istihbaratı saldırıdan bir hafta önce Ankara'ya Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'na ulaşmış mıdır?

2)Bu bilgi ulaştı ise bilgi Güneydoğu Anadolu'daki birliklerimiz özellikle de helikopter birliklerimiz ile paylaşılmış mıdır?
3) PKK tarafından vurulan helikopterde ve TSK envanterinde ısı güdümlü füzeye karşı ne gibi koruyucu karşı koyma sistemleri vardır.
4)Yayınlanan görüntülerden düşürülen helikopterimizin kendisini korumak için herhangi bir girişimde bulunmadığı anlaşılmaktadır? Neden? Ayrıca 13 Mayıs 2016'da gerçekleşen elim olayla ilgili kaza kırımın yaptığı incelemede; pilotların hatası olmadığı, sistemin hiç devreye girmediği ve PİLOTLARI ikaz dahi yapmadığı yönünde olduğu bilgi doğru mudur?
5)Helikopterlerimize takılı olan sistemin 1997'de PKK tarafından düşürülen süper cobranın pilotları olan Bülent Öztüm ve Mehmet Işıkaç'ın isimlerinden ilham alınarak “ÖZIŞIK” adı verilen sistem olduğu doğru mudur?

7) Bir Karşı Tedbir Atma Sistemi/Mühimmat (CMDS/CFD) olan ÖZIŞIK sisteminin K.K.K.lığı, Hv.K.K.lığı, J.Gn.K.lığı ve Öz.K.K.lığı envanterinde yer alan helikopterlere entegrasyonu gerçekleştirilecek olan, “Karşı Tedbir Atma Sistemi (Countermeasure Dispensing System-CMDS)”nin Türkiye'de üretim yoluyla tedarik edilmesi ile bunların idame, geliştirme, bakım/onarım ve harekat koşullarına göre değiştirilmesini mümkün kılacak alt yapının/kabiliyetlerin yerli sanayimize kazandırılması, Yurtdışından tedarik edilen Chaff ve Flare Mühimmatları'nın yurt içi üretim ve geliştirme alt yapısının kazandırılması, Radar Kesit Alanı (RAKA) hesaplama ve IR İmza ölçüm kabiliyetlerinin kazanılması amacı ile ASELSAN A.Ş./MİKES A.Ş., IMI, MKEK, TÜBİTAK-SAGE, ROKETSAN A.Ş., Bilkent Üniversitesi ile 23 Ağustos 2002 tarihinde üretime geçilmesi amacı ile sözleşme imzalandığı doğru mudur?
8. ÖZIŞIK sisteminin bilgisayar ortamında ve sahada testleri uluslararası standartlarda yapılmış mıdır?
9. Sistemin yeterince test edilmediği, bu tür sistemlerin gerçek şartlara uygun İsrail'de veya Amerika Birleşik Devletleri'nde test edildiği, ÖZIŞIK sisteminin İsrail de veya Amerika Birleşik Devletleri'nde test edilmediği (negatif), NATO standartlarında olmadığı şeklindeki pilot şikayetleri Milli Savunma Bakanlığına ulaşmış mıdır? 10. Neden sistem yeterince test edilmemiştir ve gerçek şartlara uygun test tesisleri Türkiye'de yoktur?
11. Pilotların uçuş öncesi zorunlu kontrollerinde (CHECKLİST) sistemin devrede olup olmadığı, flare sistemde nemlenme olup olmadığının MUTLAKA KONTROLLERİ YAPILMAKTADIR. Dolayısıyla buradan da pilotların hata yapmasının söz konusu olamayacağı ifade edilmektedir. Bu bilgi doğru mudur?
12. TSK envanterindeki tüm helikopterlere ÖZIŞIK sistemi takılmış mıdır? ÖZIŞIK sistemi ile kaç pilot eğitilmiştir?
13. ÖZIŞIK sisteminin yazılım güncellemesinin yapılmadığı ve böyle bir özelliğinin olmadığı doğru mudur? Milyonlara mal olan bir sistemin test ve kabulü hangi standartlara göre yapılmıştır, en ilkel cep telefonlarında bile yazılım güncellemesi yapılırken böylesine hayati bir sistemde yazılım güncellemesi ve buna mukabil geliştirilen hava savunma sistemlerine ait bilgiler neden zamanında sisteme yüklenmemiştir? 

14. Helikopterimizin düşürülmesinde kullanılan SA-18 tipi füzelere karşı yazılımın yüklenmediği dolayısıyla algılama yapmadığı doğru mudur?
15. 6 Aralık 2015 tarihinde Rus savaş gemisi Caesar Kunikov İstanbul Boğazından geçerken geminin güvertesindeki bir Rus askeri SA-18’ silahını bütün Türkiye'ye sergilemiştir. Bu olay ile Şırnak/Çukurca'da vurulan helikopter arasında bir bağ var mıdır?
16. PKK terör örgütünün elinde kaç adet SA-18 füzesi bulunmaktadır?