Kılıçdaroğlu'ndan 'çöp krizini çözün' talimatı

Kılıçdaroğlu'ndan 'çöp krizini çözün' talimatı

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat'ın devreye girmesiyle Şişli Belediye Başkanı ile sendika yetkilileri ve işçiler CHP Genel Merkezi'ne davet edildi. Şişli’de Belediye’ye ait Kentyol Şirketinin hizmet alımından çekilmesi ve 19 yıl süreyle çalışan işçilerin başka bir şirkete nakli ile başlayan 24 saatlik uyarıya CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat’ın devreye girmesiyle ve DİSK yetkililerinin CHP genel Merkezini ziyaretiyle ara verildi. Çöpler toplanmaya başlandı.

Cemal Canpolat ve Erdal Aksünger aracı oldu, Kılıçdaroğlu, 'krizi çözün' talimatı verdi.

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü Ankara’ya çağrıldı. Temizlik işçilerinin bir günlük işi yavaşlatma ve Ankara’ya yürüme kararı ile zirveye çıkan  Kentyol uzlaşmazlığı için CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat’tan sonra Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger de ‘arabulucu’ olarak devreye girdi. DİSK’e Bağlı Genel iş Sendikası teşkilatlanmadan sorumlu  Genel Başkan Yardımcısı Taner Şanlı dün gece CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun ve veli Ağbaba ile görüştü. Görüşme sonunda Ankara’ya adalet yürüyüşü yapma kararını 24 saat askıya alan Taner Şanlı Başkanlığındaki DİSK’e bağlı  Genel İş Yöneticileri bugün saat 17.00’de Ankara’da Şişli  Belediye Başkanı Hayri İnönü ile bir araya gelecek. Toplantıya  Erdal Aksünger, Seyit Torun ve Veli Ağbaba katılacakCHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat devreye girdi, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, sendika temsilcileriyle grevde olan işçiler toplu sözleşme sorunlarını görüşmek ve çözüme ulaştırmak için CHP Genel Merkezine, Ankara'ya davet edildi.

GÖRÜŞME SAAT 17.00'DE

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Genel İş Sendikası üyesi Taner Şanlı, "Bu ülkenin kanunları bu ülkenin çalışanları için yapılır. Bu ülkenin çalışanları bizleriz. Her gün bu kentin temizliğini yapan, halkı mağdur etmeden nasıl bir mutluluk sağlarız diye nefes yoran, dert yanan bizleriz. Buranın da asli sahipleri bizleriz. Bizim yaptığımız tamamen bu işin sonuçlanmasına yöneliktir. Dün CHP genel merkezinde saat 12'ye kadar bir görüşme yaptık. Anlaşılan o ki, bugün saat 17.00'de Belediye Başkanımız ve şube yönetimi ile buradaki arkadaşlarla birlikte bir görüşme sağlanacak. Tek umudumuz bu işin bir an önce toparlanması. Yoksa şu bilinsin ki; kim ne düşünürse düşünsün, kim sağda solda ne derse desin, kim ne yapacaklar diye bakacaksa baksın, kimse bizi izlemesin. Gelsin burada bizimle birlikte emek mücadelesi versin. Biz 25 kişilik yürüyüşü başlatacağız. Bugün saat 17.00'deki görüşme umarım olumlu sonuçlanır. Çünkü hem diyorlar 'ya sizin derdiniz zaten zora sokmak belediyeyi', bütün alttan dürtmeleri bu. Bizim hiçbir şey yaptığımız yok. Ama bu iş geri gelmezse bilinecek ki bu mücadeleyi biz vermesek bile buradaki işçi mücadelesini verecek. Umarım ki akşamki görüşmeden bir netice alınır. Bizde bundan vazgeçeriz. Çünkü bizim derdimiz üzüm yemektir, bağcıyı dövmek değil. Kimse bizim üzerimizden siyaset yapmasın. Buradaki işçinin tek derdi alın terinin, emeğinin karşılığını almaktır. Buradaki taşerona müsaade etmemektir. Akşam eğer bir sonuç gelmez ise otobüsümüz gelmiş hazır burada. Vallahi biz yürürüz" diye konuştu. Basın açıklamasının ardından belediye işçileri belediye binasının önünden ayrıldı. Polis ekiplerinin belediye binası önündeki bekleyişi devam ediyor.

ÇÖPLER TOPLANMAYA BAŞLANDI

Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Halil Özer, işçilerin hak kaybına uğramayacaklarını ve yapılan ihaleden dönmenin zor olduğunu söylerken, sendika yetkilileri, ‘o zaman niye belediye şirketinden alıp, taşerona vermek istiyorlar’ diye sordu.

ANKARA’YA YÜRÜYÜŞE 24 SAATLİK ARA

Şişli Belediyesine bağlı Kentyol İşçileri kendilerinin de bu semtin birer evladı olduklarını, Şişli sakinlerinin bir günlük çöp toplamama uyarısını anlayışla karşıladıklarını belirterek, bu sabahtan beri çöplerin yüzde 90’ının toplandığını ifade ettiler.
Bu ihalenin Türkiye’nin kanayan yarası olan ‘taşeronlaşmayı’ kurumsallaştıracağını, yeni şirketin sicillerini değiştirecekleri işçileri işten kolayca atabileceğini, getirilmek istenen uygulamanın  işçi simsarlarını güçlendireceğini de belirten sendika yetkilileri CHP İstanbul İl Başkanlığı ve Genel Merkez Yöneticileri ile yapılan görüşmeler sonucu Ankara’ya yapacakları adalet yürüyüşüne 24 saat ara verdiklerini, sorun çözülmezse yarın yürüyüş için start vereceklerini de ihmal etmedi.