MHP'de kurultay günü

MHP'de kurultay günü

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin görevlendirdiği Çağrı Heyeti'nin topladığı MHP 6. Olağanüstü Büyük Kongre için partililer, Akyurt ilçesindeki Büyük Anadolu Otel'de bir araya geldi. MHP Genel Başkan Adayları Meral Akşener, Sinan Oğan, Ümit Özdağ, Koray Aydın, Mustafa Sait Gönen ve Süleyman Servet Sazak salona giriş yaptı. Kurultay salonuna girişte Genel Merkez'den itiraz gelmemesi için katılan delegelerin hem imzaları hem kimlik fotokopileri alınıyor. Bu nedenle işlemler uzuyor. MHP kurultayında delege sa

Kurultayı salon dışında izleyecek MHP’liler için de dev ekran kurulduğu görülürken, kongre salonundaki dev Devlet Bahçeli fotoğrafı dikkat çekti. Ayrıca Bahçeli katılmasa bile genel başkan olarak isminin anons edileceği öğrenildi.



Mermum Milletvekili Ali Güngör'ün partiden ihracı ortadan kaldırıldı. Oy birliğiyle kabul edilen teklif sonrasında salonda duygu dolu anlar yaşandı. Partililer kararı ayakta alkışladı. Karar sonrası divan başkanı Müsavat Dervişoğlu ayağa kalkarak "Yuvana tekrar hoşgeldin Ali Güngör" açıklaması yaptı. Bu açıklama sonrası bir alkış tufanı daha koptu.

KURULTAY İÇİN 10 TEMMUZ KARARI

Kurultay'da Olağanüstü Büyük Kongrenin 10 Temmuz 2016 tarihinde Arena Spor Salonunda yapılması oy birliğiyle gündeme alınması kabul edildi. Kurultayın 10 Temmuz 2016 tarihinde yeterli çoğunlukla toplanamaması durumunda ise 17 Temmuz 2016 tarihinde Büyük Anadolu Otel’de toplanılacağı belirtildi. Diğer yandan, 7 Haziran’dan sonra işlenen tüm disiplin cezaları kaldırılması gündeme alınması da kabul edildi.

DİVAN BAŞKANLIĞINA TEK ADAY KALDI

Divan Başkanlığı için iki isim önerildi. Başkanlık adaylarından biri olan ve başından beri Meral Akşener’e yakın olan Müsavat Derşivoğlu 456 imza alırken Hasan Hüseyin Türkoğlu için 170 imza verildi.  Genel Başkan adayları mutabakata vardı. Hasan Hüseyin Türkoğlu divan başkanlığı adaylığından çekildi. Müsavat Dervişoğlu tek aday divan başkanlığı seçimine girecek.  El ele tutuşarak delegeleri selamlayan adaylar ayakta alkışlandı. Tek liste ile divan başkanı seçilecek.

Müsavat Dervişoğlu divan başkanı seçildikten sonra açılış konuşmasını yaptı. Açılış konuşmasının ardından şehitler ve Mustafa Kemal Atatürk için 1 dakikalık saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla birlikte kongre resmen başladı.

 Dervişoğlu, "Sayın genel başkanımız salona gelmemişler. Sayın Bahçeli'nin görevlendirdiği herhangi bir genel merkez yöneticisi salonumuzda bulunmamaktadır. Bu durumda 3.gündem maddesi atlanmıştır. Divanımıza bazı önergeler ulaşmıştır.

Müsavat Dervişoğlu, açılış konuşmasında şunları söyledi "Bunu olağanüstü kurultayın toplanmasına katkı sağlayan zor şartlar altında büyük sorumluklar üstlenerek sizlerle birlikte el ele, gönül gönüle 7 aylık o meşakkatli süreci sürdüren çok değerli genel başkan adaylarımız. Ve hepsinden önemlisi istikballerinden vazgeçen varlık gerekçelerini fedakarlıklarıyla ortaya koyan, şartlar ne olursa olsun benden önemli davam var diyen aziz delegeler, ülkücüler hepinize hoş geldin diyorum. Az önce bir tartışma yaşanmış gibi algılanış olabilir. Elbette ki sabahın erken saatlerinde buraya geldiniz. Burada sizden başka kimse iradesini korumak için sabredemezdi. Allah hepinizden razı olsun. Elbette ki siz bu kadar sabretmişken bizlerden de sabır ve feragat istediniz. Ancak bu divan çok özel bir divan. Söğüt kuruluş demektir. Sevgili Polatlı belediye başkanımız Mürsel bey vardı. Polatlı kurtuluş demektir. Ve bize bir emanet bizim bu divanda sadece adımız var. Başbuğumuz Alparslan Türkeş’in Pınarbaşı belediye başkanı üyesidir.

GENEL MERKEZİN ELİ KOLU BAĞLANIYOR

Divan başkanı değiştirilmesi istenen maddeleri okudu. Değişecek maddeler arasında MHP Genel Başkan adaylarından Sinan Oğan'ın adaylığının önünü açacak maddeler de değişecek.  Genel başkanlık seçiminin yapılacağı bir sonraki kongre için kongre heyeti yetkilendiriliyor. Böylece genel başkanlık seçimi için toplanacak olağanüstü kongreyi genel merkez yönetemeyecek. Genel merkezin tedbirli disipline sevk ve ihraç kararları hükümsüz kılınıyor. Kongrelerden önce ihraç amacıyla hiçbir üye partiden atılamayacak.

ÇAĞRI HEYETİ: 752 DELEGEYE ULAŞILDI, 50 KİŞİ DE SIRADA

Çağrı Heyeti, noterin verdiği sayıya göre 752 delegenin imzası olduğunu, 50 delegenin de imza atmak için beklediğini açıkladı. Sayım işleminin devam ettiği belirtiliyor. Kurultayın toplanması için gerekli salt çoğunluk sağlandı. MHP Genel Merkezi, delegelerin 3’te 2’sinin desteği olmazsa tüzüğün değişemeyeceğini savunuyor. Muhalifler bu görüşte olmasa da psikolojik sınır nedeniyle 807 imzayı aşmayı hedefliyor.

Aşağıdaki belge ile MHP'nin Tüzük Kurultay'ı başlamış oldu.



Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş, "Bugün Sayın Genel Başkanımıza rağmen çok önemli bir adım atılmıştır. İnşallah gençlere yol verir. Çok direnç gösterdi. İnşallah bundan sonra birlik, beraberlik içinde bütün ülküdaşlarımızla birlikte ileri götüreceğiz" dedi. Türkeş, "Arkadaşlardan duyduğuma göre gerekli çoğunluk var" diye konuştu.

PSİKOLOJİK SINIR 900

MHP'de Çağrı Heyeti'nin tüzük değişikliği için topladığı kongrede salt çoğunluğa ulaşıldığı belirtildi. Akyurt ilçesindeki Büyük Anadolu Oteli'nde düzenlenen kongrede, alfabetik il sırasına göre anons edilen delegeler noter nezaretinde delege kartını alarak salona giriyor. Çağrı Heyeti üyesi Ayhan Erel, delegeleri, hazirun listesine imza atmadan salona girmemeleri konusunda uyardı. Erel, "psikolojik sınır olarak görülen 900'e ulaşmak adına imza atmadan salona geçilmemesini" istedi. MHP'de kongrenin toplanabilmesi için salt çoğunluk bin 187 delegenin yarıdan bir fazlası olan 594. Dört ayrı masada delegelerin kayıt işlemi sürüyor. Bu listeler birleştirme tutanağında bir araya getirilecek ve net sayı ortaya çıkacak.

Kurultay salonuna ilk gelen Genel Başkan Adalı Ümit Özdağ oldu. 09.32'de gelen Özdağ ile birlikte Yusuf Halaçoğlu da salona giriş yaptı.

MHP'de 1 Kasım seçimi sonrası harekete geçen muhalifler, 7 ay sonra olağanüstü kurultayı bugün topluyor. Ankara'da Büyük Anadolu Oteli'nde gerçekleştirilecek kurultayda, Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ önce güçlerini birleştirip tüzüğü değiştirmeye çalışacak.



Kurultay salonuna ilk gelen Genel Başkan Adalı Ümit Özdağ oldu. 09.32'de gelen Özdağ ile birlikte Yusuf Halaçoğlu da salona giriş yaptı.

MHP'de 1 Kasım seçimi sonrası harekete geçen muhalifler, 7 ay sonra olağanüstü kurultayı bugün topluyor. Ankara'da Büyük Anadolu Oteli'nde gerçekleştirilecek kurultayda, Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ önce güçlerini birleştirip tüzüğü değiştirmeye çalışacak.

AKŞENER SOLONA GİRDİ ALKIŞ KOPTU

Ankara'daki Büyük Anadolu Oteli'nde başlayan Kurultay'ta Genel Başkan Adaylarından Meral Akşener'in salona girmesi ile alkışlar koptu. Akşener salona gelen diğer genel başkan adaylarının elini sıktı. Akşener diğer genel başkan adayları ile birlikte fotoğraf verirken, adaylar aynı yerde oturdu.

Ankara’daki Büyük Anadolu Oteli’nde yapılacak olan kongreye katılmak için gelen partililer, polis kontrol noktalarında aranıyor. Parti delegeleri kongre alanına noter huzurunda kayıt yaptırarak giriş yapıyor.



GENEL BAŞKAN ADAYI SAZAK YOK


Genel Başkan adaylarından Süleyman Sazak kongrenin yapılacağı salona gelmedi. Sazak’ın gelişmeleri ofisinden izleyeceği belirtildi.

Kongre için hazırlanan iki salonun birinde sadece delegeler ve basın mensupları olacak. Diğer salonda ise partililer dev ekrandan gelişmeleri takip edecek.

KORAY AYDIN: BAŞBAKAN SEÇECEĞİZ

Trafik tamamen kilitlenmiş durumda, 5 km kuyruk, Demokrasi şöleni yaşanıyor. Geleceğe dair umutlar yeşeriyor.Herkes yan yana oturuyor. Genel Merkez'den ayrı kongre yapmayı sinremiyoruz, ancak başka yol kalmadı. Demokratik yoldan hak ararken hukukun ne kadar gerekli olduğunu gördük. AB yasalarını sorgularken hep siyasi parti kanunu için neden değişiklik istemiyorlar diye düşünüyordum. Siyasi parti kanunun değişmesi gerekir. Genel Başkan kim olursa olsun başbabakan olacak ona inanıyorum. Havada iktidar kokusu var onu alıyorum. Bunu 99 seçimlerinde de almıştım. Diktatoryal rejime doğru evrilen ülkede, hak arayışının önemi gördük. 10 Temmuz'daki demokrasi şölenine katılacağız. 4 aday bugünlere getirdik. Her şeyde aynı düşünemeyiz. 'Güç birliği ancak, 3. turda gündeme gelebilir, onda da en şanslı olarak kendimi görüyorum.'

SİNAN OĞAN: FAZLASIYLA ULAŞILDI


Kongrenin toplanması için gereken yeterli delege sayısına fazlasıyla ulaşıldığını ifade eden Sinan Oğan, "Ülkücülerin susamışlığı bugün burada son bulacak. Ülkücüler iktidar istiyor, ülkücüler artık önlerine tüzük engeli istemiyor ve o tüzük engelini bugün burada inşallah kongre ile aşacağız, 10 Temmuz'daki genel kurultaya hazırlanacağız." dedi. Genel merkezin, "bugün yapılan kongreyi tanımadığına" yönelik açıklamalarını değerlendiren Oğan, "Önemli olan ülkücülerin tanımasıdır, ülkücüler de burayı tanıyor. Yeterli sayıda delege geldiği takdirde burası ülkücülerin tanıdığı bir tüzük kurultayı olacaktır. Kaldı ki mahkemelerin tanıdığı, 12. Sulh Hukuk'un, Yargıtayın tanıdığı ve görevlendirdiği bir tüzük kurultayını Genel Merkez'imiz niye tanımasın? Bu hak, hukuk tanımamak olur." diye konuştu.

SALT ÇOĞUNLUK SAĞLANDI

MHP kurultayında delege sayısı şu anda 595'i geçti. Böylece salt çoğunluk sağlanmış oldu. Çağrı Heyeti Başkanı Ayhan Erel resmi açıklamayı yaptı. Açıklama sonrasında salonda büyük coşku yaşanırken "Ülkücü Hareket Engellenemez, Alparslan Türkeş'in askerleriyiz" sloganları atıldı. Erel, imza vermeyen delelegelerin de imza vermesini istedi. Açıklamadan sonra salonda "Başbakan Meral" sloganları yükseldi.